Medicul rezident imobilizat într-un scaun cu rotile în urma unui accident produs de un şofer beat, în faţa deţinuţilor din Penitenciarul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarul Vaslui a organizat astăzi,25 aprilie, o activitate educativă inedită ce a avut ca invitat medicul rezident Bianca-Alexandra Spînu, o fostă olimpică a judeţului Vaslui, care în 2011 a suferit un grav accident rutier, în urma căruia a rămas imobilizată în scaun cu rotile. În ciuda leziunilor grave suferite, Bianca, pe atunci studentă în anul I la Medicină, şi-a continuat studiile fiind în prezent medic rezident.

Sub egida “De vorbă cu personalităţile locale”, Penitenciarul Vaslui organizează periodic întâlniri prin care se urmăreşte promovarea adevăratelor valori sociale şi umane, precum dorinţa de cunoaştere şi perfecţionare, munca, studiul, perseverenţa, corectitudinea şi pasiunea.

Bianca Spînu nu ocupă vreo funcţie publică, nu dansează, nu pictează, dar, cu voinţa şi puterea de care dă dovadă, ar putea muta munţii din loc. Bianca Spînu, fostă elevă a Liceului ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui, promoţia 2010, fostă olimpică naţională la chimie, admisă apoi la Facultatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T.Popa” Iaşi, a suferit în 2011 un accident cumplit care i-a schimbat radical viaţa. 

Pe 3 aprilie 2011, se întorcea împreună cu un grup de şapte prieteni, de la o discotecă la Laza, în satul natal. S-au urcat cu toţii în autoturism, unul dintre tineri intrând în portbagaj. Maşina a fost condusă de un tânăr care nu consumase băuturi alcoolice, însă la un moment dat acesta a coborât pentru a merge la un magazin nonstop. La volan a urcat un alt tânăr, care se afla în stare de ebrietate şi avea dreptul de conducere suspendat. A fost rugat să coboare de la volan, însă nimeni nu l-a convins. Pe drumul spre casă a gonit nebuneşte cu 110-120 de km/oră, la un moment dat pierzând controlul asupra volanului. A reuşit să redreseze autoturismul şi şi-a continuat cursa, în ciuda rugăminţilor celorlalţi pasageri să oprească. Pe drumul spre sat, tânărul de la volan a pierdut controlul asupra volanului a doua oară şi a intrat într-un cap de pod. Impactul a fost nimicitor, mai mulţi stâlpi de beton fiind doborâţi. Tânărul aflat pe bancheta din dreapta, care o ţinea în braţe pe Bianca, a murit pe loc. La rându-i Bianca a fost grav rănită. Singurul care a scăpat cu leziuni uşoare a fost tânărul care se afla în portbagaj.

Accidentul teribil a schimbat cursul vieţii Biancăi, care a avut nevoie de peste 300 de zile de îngrijiri medicale după tragedie. A fost spitalizată în diferite unităţi sanitare şi clinici medicale de recuperare, a fost supusă multor intervenţii chirurgicale, fiind însoţită în toată această perioadă de către părinţi.

bianca spinu facebook

În ciuda stării de sănătate şubrezite, tânăra nu şi-a încetat studiile, ci după câteva luni de recuperare, în care a reuşit să-şi găsească echilibrul în şezut astfel încât să poată folosi scaunul cu rotile, Bianca a revenit printre studenţi. Tânăra a fost întotdeauna printre cei mai bine pregătiţi studenţi din an, fiind beneficiara unei burse de studiu. 

În prezent, este medic rezident Radiologie şi Imagistică Medicală la Spitalul de Neurochirurgie ”Profesor doctor Nicolae Oblu” Iaşi.

”Deviza Biancăi este ”Vreau să vedeţi abilităţi, nu dizabilităţi!”. Exemplul Biancăi, o luptătoare cum rar întâlneşti, ne demonstrează tuturor că handicapul şi neputinţa sunt adesea doar în mintea noastră. Contactul nemijlocit cu aceste personalităţi care, prin  efort propriu susţinut, au obţinut recunoaşterea colectivităţii, precum şi prezentarea directă a unor aspecte de viaţă care le-au marcat acestora existenţa, pot constitui subiecte de reflecţie şi pot canaliza resursele individuale ale celor prezenţi în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social. La activitate au participat peste 100 de deţinuţi, vizibil marcaţi de povestea Biancăi Spînu şi de mesajul transmis de aceasta”, a precizat Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

bianca spinu facebook

Din 2013, Bianca a căpătat şi mai multă încredere în capacităţile sale, după ce a acceptat să fie voluntară pentru un proiect atipic. Studenta a fost de acord să urce pe un podium de modă în scaunul cu rotile în cadrul unui eveniment numit „Atipic Beauty” care  promovează frumuseţea femeilor cu dizabilităţi prin organizarea anuală a două sau trei prezentări de modă cu fotomodele altfel. 

Personajele principale ale defilărilor de la „Atipic Beauty” sunt femeile dependente de scaunul cu rotile. Iniţial, organizatorul evenimentului a fost Alin Gălăţescu, în prezent fiind realizat de Magda Coman. „În total, la fiecare defilare participă cam 12-13 fete din diferite judeţe. Conceptul presupune să urcăm pe scenă alături de persoane publice. Eu am prezentat, la un moment dat, alături de Dana Săvuică. Evenimentul m-a făcut să fiu mai sigură pe mine, să am încredere în mine şi în calităţile mele de femeie”, a povestit Bianca pentru ”Adevărul”. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite