Cazul procurorului acuzat că s-a vândut unui hoţ recidivist: „Ce-ai pe aicea? Nu mă înregistrezi? Păţesc după aia ca Mircea Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi care au dispus condamnarea la 5 ani de detenţie a unui procuror din Vaslui, pentru corupţie, arată în motivarea condamnării că astfel de cazuri ştirbesc încrederea în justiţie, iar calitatea de magistrat a unui inculpat trebuie să fie o circumstanţă agravantă.

Mai bine de şase luni le-au fost necesare judecătorilor Curţii de Apel Iaşi să redacteze motivarea hotărârii prin care au dispus condamnarea la cinci ani de închisoare a procurorului Vasile Şelaru (foto), de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. Condamnarea este cea mai mare pedeapsă aplicată vreodată unui magistrat din acest judeţ.

În motivarea hotărârii, judecătorii ieşeni explică de ce trebuie ca procurorul Şelaru, care a avut o activitate de peste 16 ani în magistratură, să execute pedeapsa în regim de detenţie. Acuzat că a primit de la diverse persoane, certate cu legea, sume de bani şi diverse bunuri în schimbul promisiunilor că va interveni pe lngă colegi magistraţi, pentru a soluţiona favorabil dosarele în care erau cercetaţi, Şelaru a fost monitorizat mai multe săptămâni de procurorii DNA, ocazie cu care a fost surprins în timp ce efectua demersuri pentru a ajuta familia unui hoţ din zona Huşului. Condamnat de prima instanţă la patru ani de închisoare, respectivul a primit asigurări de la un fost şofer al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui că procurorul Şelaru îl va ajuta să scape de închisoare.

Inculpatul avea trei condamnări la activ pentru furt şi alte două amenzi administrative aplicate de procurorii din Huşi şi Vaslui, pentru infracţiuni de fals, respectiv nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Vasile Şelaru a fost interceptat în timp ce afirma că vrea să facă „tot posibilul să-l văd pe copilu’ acesta afară, să-şi rezolve el problemele de viaţă şi de familie“.

Şelaru a împrumutat 13.000 de lei de la fratele hoţului, sumă din care a restituit 5.000 de lei. Restul banilor nu i-au mai fost ceruţi, rudele hoţului fiind convinse că astfel procurorul îi va ajuta să scape de condamnare în regim de detenţie. Numai că, în ciuda promisiunilor, hoţul din Huşi a rămas cu aceeaşi pedeapsă şi la apel, spre nemulţumirea rudelor

„Băi, băiete, băi! Băi, da’ n-a făcut nimic, băi, bulangiul ăsta?!“, „Băi, îmi pare rău, să mor dacă nu… de bulangii… să ia lovelele şi nimic altceva!“, „Ştiai măcar … poate dădeai la pace cu nenorociţii ăia, iacă dacă dădeai cât cereau, dracului să-i ia“, se arată într-una dintre convorbirile reţinute în dosar.

„Cine ştie ce zic că am făcut noi“

Chiar şi după ce hoţul a ajuns la închisoare, procurorul a promis familiei că îi va ajuta să facă demersurile pentru a obţine întreruperea executării pedepsei. Se temea că ar putea fi denunţat la DNA. Astfel, bănuind că ar putea fi monitorizat, la o întâlnire cu soţia hoţului, Şelaru a căutat-o în geantă pentru a se asigura că nu este înregistrat: „Ce-ai pe aicea? Nu mă înregistrezi? Păţesc după aia ca Mircea Băsescu, cine ştie ce zic că am făcut noi… mare şmecherie“.

Şelaru a asigurat femeia că le va restitui imediat împrumutul, apoi s-a oferit să le plătească personal un avocat care să se ocupe de demersurile în instanţă. În faţa judecătorilor, Şelaru a negat acuzaţiile reţinute în sarcina sa, afirmând că doar a ajutat respectivele persoane cu sfaturi juridice.

Judecătorii, în baza probelor administrate, au apreciat că procurorul a avut o „atitudine nesinceră“ şi „a încălcat demnitatea de magistrat în scopul obţinerii de beneficii personale“. „Este adevărat că valoarea acestor foloase nu este una foarte mare, dar pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii unor astfel de foloase de către un procuror este de natură să creeze şi să inducă în opinia publică convingerea că legea nu se aplică ori nu are eficienţă faţă de astfel de persoane, care prin statul lor ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care funcţionează organele judiciare“, se menţionează în motivarea Curţii de Apel Iaşi. Decizia instanţei ieşene a fost contestată atât de procurorul Şelaru, cât şi de celelalte părţi, dosarul aflându-se în calea de atac la Curtea Supremă.

Mai puteţi citi şi

Cum a ajuns un procuror vasluian să primească bani de la un spărgător de locuinţe pentru a-l scăpa de puşcărie

Procurorul criminalist Vasile Şelaru, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă

Procurorul Vasile Şelaru a rămas fără armele de colecţie

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite