Turnu Severin: Severinencele au început pregătirile de cămară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru iarnă constituie o slujbă pe care majoritatea gospodinelor din Severin şi-o asumă cu foarte mare responsabilitate, transformând încă de pe acum fructele şi legumele proaspete în conserve pentru cămară.

Sezonul conservelor pentru iarnă a început. Gospodinele au pregătit deja borcanele şi sticlele, iar acum se pregătesc pentru câteva deplasări la piaţă pentru a-şi umple plasele cu legume, fructe sau zarzavaturi pentru conserve şi murături.

Tarabele sunt pline, iar marfa diversă.


Gospodinele din Severin  care fac adevărate concursuri de cros în piaţă, la fiecare sfârşit de săptămână, pentru a cumpăra  cele mai proaspete legume şi fructe, numai bune de făcut conserve, zacuscă, murături, dulceţuri şi magiunuri. „Ne bucurăm că femeile s-au apucat deja de pregătirile pentru cămara de iarnă, pentru că astfel vânzările noastre cresc. Cel mai bine ne merge la sfârşit de săptămână pentru că atunci doamnele nu mai merg la seviciu şi devin gospodine care se interesează de binele casei lor. Noi, comercianţii le dăm o mână de ajutor şi mai lăsăm la preţ, pentru că ne lasă fără cantităţi mari de marfă pe mese”, susţine Cosmina Urtină, comerciantă în Piaţa Agroalimentară Mircea.
 
E vremea dulceţurilor

După ce s-au asigurat că au cumpărat tot ceea ce este necesar pentru conserve şi dulceţuri, severinencele trec la prepararea lor după reţete vechi, tradiţionale, învăţate de la bunici. „Este simplu să pregăteşti cămara pentru iarnă, iar acest lucru se poate transforma într-un ceva în care să implici toată familia. Cred că este mai frumos să iei iarna un compot de fructe din cămara ta decât unul din supermarket. Eu folosesc reţetele de la bunica mea şi ies foarte delicioase”, susţine Valentina Staicu, o gospodină care ne-a invitat în cămara ei.

În Severin există, însă, şi gospodine care încearcă reţete noi sau unice pentru conservele de iarnă.”Pentru murături şi zacuscă folosesc reţete clasice, dar anul acesta pentru gemuri şi dulceţuri am decis să încerc ceva nou. Până acum am pregătit dulceaţă de vişine, căpşuni şi cireşe, mure, coacăze şi, bineînţeles, dulceaţa de trandafiri, preferata copiilor mei”, susţine Anca Badea, gospodină.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite