Facturi mai mari la căldură în decembrie. Severinenii plătesc dublu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi temperaturile au fost chiar şi cu 10 grade mai mari faţă de anul trecut, căldura din apartamentele severinenilor a costat aproape la fel de mult ca anul trecut, când a fost ger. Mii de locatari din Drobeta Turnu Severin au privit uimiţi facturile la energia termică pe care le-au primit zilele trecute, pentru luna decembrie, constatând că acestea sunt duble faţă de luna noiembrie.

Astfel, pe luna noiembrie la o asociaţie în sistem pauşal din cartierul Crihala, zona străzii Păcii, la o  scară cu 15 apartamente, consumul a fost de 12,39 gigacalorii,  adică o factură de  2 500 lei.  În decembrie, consumul a fost aproape dublu, adică 26,49 gigacalorii. Pe de altă parte, în cazul unei scări dotată cu repartitoare, de la 6,3 gigacalorii în luna noiembrie şi o factură de 1286 lei, consumul a crescut în decembrie la 17 gigacalorii, adică o factură de 3404 lei. În cazul unui apartament cu două camere, din aceeaşi zonă, un proprietar care nu a montat repartitoare a plătit în noiembrie 152 lei, iar în decembrie a primit o factură de 338 lei. În cazul locuinţei cu trei camere, factura a crescut de la 180 de lei în noiembrie, la 400 lei în decembrie. Cei care au repartitoare în apartamente au facturi ceva mai scăzute în fiecare lună, dar şi în cazul lor sumele pe care le au de achitat la energia termică s-a dublat în decembrie faţă de luna noiembrie. Astfel, locatarii dintr-un apartament cu două camere au avut de achitat 60 de lei în noiembrie şi 128 în decembrie, în timp ce la trei camere a crescut de la 80 lei, la 234 lei.

Cum oamenii au cerut explicaţii administratorului asociaţiei de proprietari, acesta a mers la RAAN şi a căutat la rândul său răspunsuri. Aici însă explicaţia nu a fost una care să justifice creşterile. Gheorghe Predescu susţine că RAAN susţine că în luna noiembrie s-au facturat 27 de zile, iar în decembrie au fost 34 de zile. Administratorul spune însă că astfel de probleme apar în fiecare an şi că numai împreună, asociaţi într-o federaţie ar putea gestiona aceste  probleme în relaţia cu RAAN. În plus, Predescu a început demersurile de acţionare în judecată a Regiei de Termoficare. “Nu sunt justificate creşterile, deşi repartitorul comun al scării cu contorul RAAN-ului este funcţional. Locatarii nu prea pot să facă nimic. Administratorii şi preşedinţii trebuie să se unească şi să facă o federaţie. Eu mă lupt să fac o federaţie, mi se pun beţe în roate şi nu pot să o înfiinţez. În fiecare lună eu contest facturile la RAAN, dacă nu ai un om specializat care să ştie cum funcţionează acele aparate de la scara blocului, nu prea poţi să faci mare lucru cu ei. Eu, la asociaţia unde sunt preşedinte, pentru consumurile care mi-au fost facturate pe octombrie am luat legătura cu un avocat şi o să-i acţionăm în judecată pentru că sunt blocuri care nu au avut căldură şi mi-a fost facturată căldura.”, a explicat Gheorghe Predescu.

Aceeaşi situaţie a facturilor dublate pe luna decembrie se regăseşte şi la Asociaţia numărul 15. „Ne-au spus practic că sunt diferenţe de şapte zile pentru facturile lunii decembrie şi facturile lunii noiembrie, dar oricum, noi zicem că afară fiind cald, oamenii au repartitoare de căldură în case, au ţinut închis. Nu se justifică această dublare a facturilor. Ce s-a întâmplat nu ştiu, dar avem facturile mai mult decât duble. Am avut în noiembrie, la o scară de bloc 4,6 gigacalorii şi acum am 17, 6 gigacalorii, nu puteau să consume oamenii atât de mult într-o singură lună”, a declarat Valerica Puiu, administrator al Asociaţiei nr.15.

În plus reprezentanţii RAAN îi convoacă periodic pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari şi pe administratori pentru a le cere să crească volumul încasărilor sub ameninţarea că nu sunt bani pentru achiziţionarea de cărbune. “Pentru proprietar, pentru locatar, orice leu în plus contează. Sunt unii proprietari care vin şi plâng că nu au bani cu ce să plătească şi pentru ei este foarte greu. Ne spun că sunt bolnavi, că factura a crescut. Noi pur şi simplu dăm din umeri că nu ştim ce să facem. Problema este la RAAN, acolo trebuie văzut care este situaţia de s-a dublat valoarea facturii.”, a declarat la rândul său, Dumitru Malcasian, preşedintele Asociaţiei 15.

Până la această oră, reprezentanţii RAAN nu au prezentat un punct de vedere cu privire la modul de calcul al facturilor pe luna decembrie.

Citeşte şi:

Cum reducem factura la încălzire. Mitul urban al caloriferului mare, desfiinţat de specialişti

Căldura alexăndrenilor  stă în  pixul lui Dragnea. Convenţia cu Wirom Gas expiră luni

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite