Cum se prepară gogoşile cu cremă de vanilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă doriţi să pregătiţi o prăjitură foarte delicioasă pentru prieteni sau familie, vă recomandăm o reţetă a Sandei Marin, celebrele gogoşele cu cremă de vanilie, un desert considerat de mulţi cofetari un titan al dulciurilor.

Ingrediente:

2 ½ dl apă, 100 g unt (sau 80 g untură), 1 linguriţă zahăr, un praf de sare, 125 g făină, 4 ouă, cremă de vanilie.

Mod de preparare:

Se pune să fiarbă într-o cratiţă apă cu untul, sarea şi zahărul. Se cerne făina pe o hârtie (trebuie cernută totdeauna proaspăt, ca să nu aibă cocoloaşe). Când apa cu untul începe să fiarbă, se face focul foarte mic, se toarnă făina toată odată şi se amestecă repede cu o lingură de lemn.

Când pasta nu mai are niciun cocoloş, se iuţeşte focul, amestecând mereu, până când aluatul se desprinde de pe cratiţă. Se dă atunci la o parte, se mai amestecă şi când începe să se răcească (nu trebuie să fie rece de tot) se adaugă ouăle pe rând; nu se pune oul următor decât după ce cel dinainte s-a amestecat bine cu aluatul. Pasta trebuie să fie potrivit de moale, astfel încât să curgă din lingură, dar să-şi păstreze forma acolo unde cade.

Se toarnă compoziţia într-un cornet de hârtie sau în cornetul special, umplându-l pe trei sferturi, şi se pun pe tava de copt (care nu se unge şi nu se presară cu făină) mici turtiţe de 3-4 cm diametru, lăsând tot atâta distanţă între ele, ca să aibă loc de crescut. În lipsă de cornet, se pot pune şi cu linguriţa.

Se dau la cuptor la foc bun şi se ţin 25-30 minute. Nu trebuie deschis cuptorul prea des, mai cu seamă când încep gogoşelele să crească, deoarece se lasă. Când sunt gata, trebuie să fie bine crescute şi destul de uscate. Se scot calde din tavă, cu un cuţit.

După ce s-au răcit, se taie deasupra un căpăcel, se umplu cu cremă de vanilie – dacă gogoşelele sunt crescute bine, sunt goale pe dinăuntru – peste cremă se pune o linguriţă de frişcă bătută, iar deasupra căpăcelul. Peste acesta se pune, dacă dorim, o glazură de zahăr sau se presară zahăr pudră.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite