Viitorii economişti sunt tobă de teorie, dar repetenţi la practică. Şeful Universităţii de Vest Timişoara consideră că aşa e normal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea practică a studenţilor este pasată de profesorii universitari din Timişoara angajatorilor. Cadrele didactice care pregătesc manageri şi economişti în facultate au prea puţină experienţă în afara catedrei în domeniul în care predau.

Viitorii manageri şi economişti sunt bombardaţi cu teorie în timpul facultăţii de către profesorii lor, pentru că majoritatea dintre ei nu se pot lăuda cu cunoştinţe practice în domeniu. La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Timişoara, studenţii sunt pregătiţi de profesori care nu au altă experienţă de muncă decât cea de cadru didactic.

Studenţii cred că experienţa practică în domeniu este vitală pentru un profesor universitar. „Este foarte important ca profesorii să fi lucrat înainte să predea, mai ales că noi nu prea avem parte de practică”, a spus Petra Daniel, de 20 de ani, studentă la Facultatea de Economie şi Afaceri Internaţionale.

Management în facultate

Problema lanţului teoretic care se creează din cauza lipsei de experienţă practică a unor profesori nu deranjează conducerea Universităţii de Vest. „Nu contează această experienţă practică la angajare. În acest context experienţa este superfluă. Avem profesori cu experienţă preponderent puţini deoarece corpul didactic este format în proporţie covârşitoare din proprii absolvenţi care s-au format la catedră făcând activităţi de cercetare”, a explicat Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest, profesor de finanţe publice şi gestiune financiară, cu cinci ani de experienţă ca economist în funcţie de execuţie.

Responsabilitatea pentru pregătirea studenţilor este aruncată de la profeori la companiile în care absolvenţii vor ajunge să lucreze în funcţii de începători, sau chiar pe umerii studenţilor care îşi caută singuri stagii de practică.

Reacţia angajatorilor la teorie

Specialiştii în resurse umane spun că lipsa unei experienţe practice constituie un dezavantaj şi pentru angajator. „De cele mai multe ori tinerii ajung să fie pregătiţi de altcineva, nu de profesorii lor. Ei o să fie angajaţi pe posturi de entry level în companii care îi pregătesc”, a explicat Şerban Mrejeriu, consultant resurse umane.

„În acest context experienţa practică este superfluă. Nu contează la angajare“.
Ioan Talpoş, rector UVT

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite