FOTO Una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe române din Timişoara, luminată de 227 de reflectoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania AEM Luxten, care se ocupă de iluminarea părţii de sud a oraşului, nu a dorit să rămână mai prejos faţă de cei de la Elba, care au inaugurat luna asta iluminările arhitecturale ale statuilor din Piaţa Unirii şi Libertăţii

Pentru iluminarea bisericii Sfântului Ilie, cei de la AEM Luxten au folosit numai puţin de 227 de reflectoare, realizate cu leduri, în două nuanţe: alb rece şi alb cald.

Preoţii de la biserica ortodoxă din Piaţa Traian au ţinut o slujbă în faţa bisericii, iar enoriaşii au asistat la aprinderea ledurilor care au înconjurat tot lăcaşul de cult. Biserica, aflată în beză până acum, a prins viaţă o dată cu aprinderea iluminatului arhitectural.

„Iată că am continuat scoaterea în evidenţă a monumentelor istorice. De aceasta dată este vorba despre una din cele mai vechi biserici ortodoxe române din Timişoara. Pe lângă importanţa istorică, este şi o biserică frumoasă. De reţinut că această biserică a fost construită după ce credincioşii acelor vremuri au acceptat să le fie dărâmată biserica veche. Acum o sută de ani, ei au înţeles că a trebuit să facă un sacrificiu pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat primarul Nicolae Robu, care a precizat că deja se lucrează la montarea reflectoarelor de la statuia Lupoaicei din Piaţa Victoriei.

Istoria bisericii Sfântului Ilie

Iniaţial, biserica Sfântului Ilie din Farbric a fost construită în 1826, pe malul canalului Bega. În 1910, primăria avea în plan construirea turbinei electrice şi amenajarea cursului Begăi, astfel că biserica a trebuit demolată. Enoriaşilor li s-a promis însă o biserică nouă, în  Piaţa Morii. Acesta a fost  construit în trei ani.

Pe locul amplasamentului vechii biserici, a fost aşezată o cruce care străjuieşte malul drept al canalului pe care se poate citi: ,,Crucea aceasta a fost pusă aici în anul 1928 pe locul altarului bisericii ortodoxe române demoalte în anul 1913″ .

Biserica Sfântului Ilie a fost construit în stilul arhitectonic al Catedralei Mitropolitane din Sibiu. În primăvara anului 1912, locaşul de închinare este înălţat.

Primăria a alocat doar fondurile necesare zidirii imobilului, restul cheltuielilor (pictura, sculptura şi construirea şcolii confesionale) fiind suportate de comunitatea bisericească. Lucrările au fost finalizate în vara anului 1913 iar sfinţirea s-a desfăşurat în toamna aceluiaşi an.

La timpul respectiv biserica din Fabric era cel mai încăpător locaş divin al ortodocşilor români timişoreni, loc în care, de multe ori, s-au desfăşurat diferite comemorări şi întruniri importante pentru românii Timişoarei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite