Dosarul terenurilor din Timişoara pe care s-au construit vile cu „vedere la mare“ ajunge în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectura Timiş a intervenit pentru a opri dezmembrarea unui teren al primăriei pe care s-au construit vile cu „vedere la mare” FOTO Daniel Dancea
Prefectura Timiş a intervenit pentru a opri dezmembrarea unui teren al primăriei pe care s-au construit vile cu „vedere la mare” FOTO Daniel Dancea

Situaţia de la „Aurora”, acolo unde Primăria Timişoara a concesionat firmei SC Aurora SRL un teren de peste cinci hectare, se complică. Prefectura Timiş cere în instanţă anularea unei hotărâri de Consiliu Local din 2016. Totodată, Prefectura solicită şi anularea unor hotărâri mai vechi, considerate ilegale.

Consiliul Local Timişoara a emis în octombrie 2016 o hotărâre de Consiliu Local prin care a aprobat ruperea unei parcele de 5.500 de mp şi a unei parcele de 2.500 de mp din terenul de peste cinci hectare concesionat de Primăria Timişoara firmei „Aurora”. Dezmembrarea terenurilor s-a făcut în vederea subconcesionării unor suprafeţe. Beneficiari ai hotărârii de Consiliu Local urmau să fie restaurantul administrat de consilierul local PSD Ioan Mateescu, dar şi procurorul Parchetului Militar Timişoara, Dan Borca, proprietar al unei case „cu vedere la mare”, construite pe malul lacului Aurora, pe un teren concesionat  de la primărie. De asemenea, fosta gimnastă Lavinia Miloşovici era în discuţii avansate pentru cumpărarea unei case, tot „cu vedere la mare”, pe terenul concesionat de Aurora de la primărie.

Odată cu intervenţia Prefecturii Timiş, dezmembrarea şi subconcesiunea au fost blocate. Mai mult decât atât, Prefectura Timiş a cerut şi anularea unei hotărâri de Consiliu Local din 2011, prin care i s-a dat permisiunea firmei Aurora să subconcesioneze, şi de care a beneficiat deja fostul consilier local PSD Ramona Olteanu. Hotărârea este considerată ilegală şi s-a solicitat anularea ei.

Ca urmare a adreselor primite de la Primăria Timişoara, în care hotărârile sunt considerate legale, Prefectura Timiş a deschis un proces pe subiectul „Aurora”. Prefectura a trimis, însă, şi o adresă Consiliului Local, dându-le aleşilor posibilitatea să revoce hotărârile considerate ilegale. Consiliul Local şi-a menţinut, însă, punctul de vedere, iar problema va fi tranşată în instanţă.

„Este o situaţie extrem de încâlcită care s-a creat începând din 1990 pe fondul vidului legislativ când s-au produs nişte lucruri de care unii au ştiut să profite în condiţiile de atunci. Apoi, peste timp s-a ajuns la situaţii foarte încurcate. Administraţiile publice locale din diverse momente au luat hotărâri încercând să ducă lucrurile într-o normalitate. Instituţia Prefectului a sesizat că unele hotărâri nu ar fi legale. Consultând aparatul de specialitate al primăriei s-a ajuns la concluzia de către jurişti că ceea ce s-a făcut este, totuşi, legal, că sunt diferenţe de interpretare între juriştii de la Prefectură şi juriştii Primăriei. Prin urmare se va ajunge în instanţă, unde am înţeles că s-a şi ajuns”, a declarat primarul Timişoarei Nicolae Robu, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de marţi.

Beneficiar al hotărârii de Consiliu Local a cărei anulare o cere Prefectura Timiş, fostul consilier local Ramona Olteanu susţine că lucrările de extindere a bazei sportive, aflate în derulare nu pot fi afectate de procesul deschis de Prefectura Timiş. „Nu discutăm despre construcţii. Discutăm strict despre teren. Autorizaţia de construcţie îşi are efectul ei. Terenul e una, construcţia e alta. Nu cred că există un temei foarte solid pentru anularea unei hotărâri care a produs efecte. Noi suntem plătitori la zi. Ne plătim toate taxele. Problema e că nu suntem în stare să facem legi concrete şi legea e interpretabilă. Nu e o situaţie comodă şi confortabilă. O să vedem ce decide instanţa”, a declarat Ramona Olteanu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite