Destructurarea clanului de cămătari Udrea. Prejudiciu de 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de membrii grupării există suspiciunea că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate, au fost disimulate în clauzele contractelor.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Timiş, au declanşat o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Au fost făcute 33 de percheziţii domiciliare, efectuate în mai multe locaţii de pe raza Timişoarie şi a localităţilor limitrofe la care participă, sub coordonarea procurorilor DIICOT, 70 de poliţişti de frontieră şi 40 de jandarmi. 

Acţiunea vizează una dintre cele mai puternice reţele d cămătărie din Timişoara. Printre cei care sunt cercetaţi se află nume grele precum interlopul Sorin Udrea, judecat şi într-un alt dosar de crimă organizată, Florin Andraş, unul din cei mai celebri cămătari, cât şi Adrian Cocoană, cunoscut şi ca „ucigaşul cu Ferarri”, după ce în urmă cu şase ani a omorât un tânăr după ce a urcat pe trotuar cu bolidul său, după care a fugit de la locul accidentului.

Din materialul probatoriu administrat în dosar, rezultă suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006, mai multe persoane din municipiul Timişoara s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin utilizarea de documente false şi manopere dolosive, au indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să încheie contracte de împrumut cu garanţii imobiliare.

Faţă de membrii grupării există suspiciunea că au obţinut câştiguri de bani prin oferirea de împrumuturi cu dobânzi ridicate. Veniturile astfel obţinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobânzile ridicate practicate, au fost disimulate în clauzele contractelor. 

Suspecţii acţiuneau dopă modul clasic al cămătarilor fără scrupule. Aceştia identificau persoanele care aveau nevoie de bani, de regulă femei singure, făceau împrumuturi de 15.000-20.000 de euro, după care creşteau dobânzile şi rămâneau cu apartamentele şi casele ipotecate.

"Pentru a determina persoanele să împrumute sume de bani, acestea au fost ademenite să încheie acte cu clauze contractuale facile, urmate pe parcursul derulării convenţiilor de schimbări şi înăspriri ale  termenilor contractuali (prin mărirea dobânzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea şi instituirea unor garanţii imobiliare suplimentare, apariţia unor persoane necunoscute iniţial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretenţii financiare etc)", se arată în materialul probatoriu. 

Ca urmare a acestor manopere, debitorii  nu au mai putut plăti sumele datorate  din cauza condiţiilor contractuale dificile, pierzând în final garanţiile imobiliare în cadrul procedurilor de executare silită. Sumele de bani astfel obţinute de către infractori, au fost utilizate la acordarea altor împrumuturi cu dobânzi ridicate şi la achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile.  

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională este estimat la peste două milioane de euro.

23 de suspecţi pe numele cărora au fost emise mandate de aducerea fost audiaţi la sediul DIICOT Timişoara.

Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite