Viaţa ca un film pentru un medic care a vrut să fugă din ţară pentru a scăpa de comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Nediglea şi-a văzut într-un final visul de a ajunge în America
Dumitru Nediglea şi-a văzut într-un final visul de a ajunge în America

Dumitru Nediglea este medic veterinar în comuna timişeană Belinţ. În încercarea de a fugi din ţară, a fost prins la sârbi, a făcut puşcărie, iar după Revoluţie a mers legal în State.

CLICK  AICI pentru a vedea alte mărturii, dar şi ce crime se făceau la graniţa cu fosta Iugoslavie

Citeşte povestea impresionantă a unui fost mare handbalist care a fugit din comunism

CITEŞTE AICI mărturiile groparului care trebuia să-i înmormânteze pe fugarii ucişi pe "fâşie"

După admiterea la facultate, Dumitru Nediglea s-a înscris la cursurile de judo. În scurt timp, împreună cu alţi tineri a transformat secţia de gimnastică în secţie de judo. După terminarea facultăţii, în 1975 s-a angajat ca şef de fermă. Sătul de comunism, împreună cu alţi şase prieteni a hotărât scăparea şi au pus la cale un plan prin care să ajungă în America.

„Am planificat prima dată să facem un balon cu aer cald şi cu butelii de aragaz. Sarcina mea era să găsesc materiale pentru confecţionarea lui. Am avut şi machetă pentru el, dar am renunţat la idee pentru că făcea mult zgomot şi nu puteam trece frontiera”, a  spus medicul.

Submarin pentru emigrare

Acesta a mai spus că un alt membru al echipei, un inginer, era însărcinat cu găsirea cărţilor despre astfel de echipamente, iar cea mai nouă carte care a putut fi găsită data din 1903. Dumitru Nediglea împreună cu mai mulţi prieteni ai săi au pus în aplicare un alt plan şi au construit un submarin cu două baterii de tractor.

„Submarinul avea 168 de şuruburi şi o capacitate de şase persoane, dar am renunţat la idee”, a spus Dumitru Nediglea. Oamenii au reuşit într-un final să treacă graniţa pe jos prin lanul de porumb, însă au fost prinşi, iar Titi a ajuns la puşcărie la Popa Şapcă, unde a stat un an şi 26 de zile.

După Revoluţie, medicul a reuşit să meargă legal în America unde a stat câteva luni şi a revenit în România. Acum profesează în localitatea timişeană Belinţ.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite