Incendiile de vegetaţie uscată fac prăpăd în judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii se confruntă cu tot mai multe incendii de vegetaţie scăpate de sub control
Pompierii se confruntă cu tot mai multe incendii de vegetaţie scăpate de sub control

Cu toate că s-au tras semnale de alarmă în ceea ce priveşte pericolul pe care incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă sau pagubele pe care acestea le pot produce, se pare că mureşenii nu şi-au dat seama încă de pericolele la care se expun atunci când aprind miriştile sau păşunile.

Chiar dacă aceste focuri au ca scop arderea gunoaielor sau a buruienilor, pregătindu-se astfel terenul pentru diverse culturi, nu de puţine ori acestea scapă de sub control şi ajung să provoace pagube materiale însemnate şi chiar victime omeneşti.

Numai în acest sfârşit de săptămână, pompierii mureşeni au  intervenit pentru stingerea a zece incendii de vegetaţie uscată, anunţate rând pe rând în localităţile Sebeş, Acăţari, Cipău, Iernut, Sânpaul şi Satu Nou. Cauza care a stat la baza producerii acestor incendii a fost aprinderea focului în spaţii deschise. În total, au ars circa 10 hectare de vegetaţie pe raza judeţului nostru, în doar două zile, în condiţiile în care pompierii se confruntă cu astfel de focuri necontrolate în fiecare zi.

În aceste condiţii, pompierii trag un semnal de alarmă către populaţie, cerându-le să fie atenţi şi să respecte regulile elementare pentru ca orice pericol să fie evitat în momentul arderii unei mirişti sau a vegetaţiei uscate. De exemplu,în perioadele de caniculă şi secetă prelungită sau pe timp de vânt (cum s-a întâmplat în ultima săptămână, când rafalele de vânt au ”ajutat” la propagarea incendiilor), arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. Pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, iar acestea trebuie să fie amplasate departe de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii sau păduri. Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate, şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti nu necesită obţinerea permisului de lucru cu foc.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite