Târgovişte: Pensiile pe caz de boală sistate pot fi recuperate în instanţă
0Decizia de încetare a pensiei trebuie însă contestată în 45 de zile. Apărătorii spun că oamenii îşi pot revendica pensiile pe caz de boală oprite. Nu oamenii şi-au pus parafa pe diagnostic şi nici nu sunt de vină pentru lipsa documentelor de la dosar. Pentru asta există specialişti, explică avocaţii.
Pensionarii pe caz de boală care şi-au văzut pensiile anulate au o şansă de a reintra în drepturi prin intermediul justiţiei. 600 de pensionari din judeţul Dâmboviţa au acţionat în instanţă Casa de Pensii şi au câştigat. Alţi 200 au pierdut procesele, dar cei mai mulţi din cauza faptului că nu au contestat decizia de sistare a pensiei în termen de 45 de zile. În general, un avocat bun şi o contestaţie la timp sunt soluţiile pentru recuperarea pensiei pierdute.
2.200 de pensionari din Dâmboviţa s-au trezit cu decizii de încetare a plăţii pensiei pe caz de boală şi se văd nevoiţi să returneze sumele încasate în ultimii trei ani. Alţi 800 de pensionari ar putea ajunge în aceeaşi situaţie dacă sunt descoperite nereguli în dosarele de pensionare luate la bani mărunţi de Comisia de Audit de la Casa Naţională de Pensii Dâmboviţa.
Un avocat bun poate recupera pensiile pierdute
Am consultat un avocat care a câştigat procese în care a apărat pensionari pe caz de boală rămaşi fără pensie. El ne-a spus că primul pas este cel mai important: pensionarul trebuie să conteste decizia de încetare a plăţii pensiei în termen de 45 de zile.
“Cei mai mulţi au pierdut procesul pentru că nu au respectat termenul de contestare de 45 de zile. Oamenii s-au trezit după 5-6 luni că nu le-a mai venit pensia, s-au sfătuit cu rude, cu vecini, iar dacă nu fac contestaţie în termen, apoi cererea e respinsă de Tribunal. Cei care au încercat calea amiabilă au pierdut”, a declarat avocatul Constantin Lifu.
Cele mai multe dosare au fost anulate pentru că s-a dovedit a fi incomplete. Avocatul spune însă că aceasta nu este vina oamenilor, ci a Casei de Pensii. Omul depune nişte acte, iar comisia, pe baza acestora emite o decizie.
“În primul rând, expertul impune regulile la cabinet. Oamenii nu primesc confirmări, cei de la Casa de Pensii nu au o arhivă să poată dovedi ce documente au fost depuse la dosar. Oamenii au făcut dovada că au copii după actele medicale”, a continuat avocatul.
Nici argumentul că pensia a fost sistată din cauza faptului că omul nu ar fi bolnav nu stă în picioare în faţa apărătorilor.
“Medicul, dacă nu e convins de starea pacientului, îl poate trimite la analize suplimentare. El poate spune dacă starea pensionarului s-a agravat sau s-a îmbunătăţit. Din punctul meu de vedere, până la proba contrarie, Casa de Pensii reţine banii oamenilor ilegal”, a adăugat Lifu.
Este drept însă că multe persoane au ieşit la pensie din cauza disponibilizărilor masive din ultimii ani. Oamenii s-au văzut în situaţia de a alege între a sta în şomaj pe o perioadă de timp limitată şi a ieşi la pensie pe caz de boală. Cele mai multe dintre dosarele sistate, în ultimii doi ani, au fost înregistrate la Moreni.