Englezul care luptă pentru nevoiaşii din România: „Când am văzut în ce condiţii trăiesc copiii am zis că trebuie să rămân aici şi să ajut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brian Douglas în vizită la o familie nevoiaşă din Suceava. FOTO Arhivă personală
Brian Douglas în vizită la o familie nevoiaşă din Suceava. FOTO Arhivă personală

Brian Douglas este un cetăţean englez venit în România în urmă cu mai bine de 20 de ani, care a ales să se implice activ în dezvoltarea vieţii oamenilor de rând. În tot acest timp, el a ajutat la dezvoltarea mai multor spitale, însă cele mai multe dintre acţiunile sale au fost direcţionate spre copiii din nordul Moldovei, pe care i-a sprijinit şi i-a încurajat să meargă la şcoală.

Englezul Brian Douglas a venit pentru prima dată în România la începutul anului 1994, aducând cu el mai multe ajutoare pentru persoanele nevoiaşe, precum şi medicamente. El a fost impresionat de condiţiile în care majoritatea românilor trăiau, astfel că a decis să-şi canalizeze toate forţele pentru a-i ajuta. Astfel, în luna octombrie 1994, s-a mutat la Iaşi. De atunci şi până în prezent el şi-a dedicat aproape tot timpul celor care au avut nevoie de sprijin.

La scurt timp după ce s-a mutat la Iaşi, Brian a lucrat ca voluntar la un vechi orfelinat, unde erau instituţionalizaţi copii cu diverse dificultăţi. În 1997, englezul a fost invitat să ajute un spital pediatric de tuberculoză din cartierul ieşean Bucium. În cinci ani petrecuţi acolo, cu sprijinul donatorilor britanici, Brian a creat o cameră de joacă pentru copii şi a modernizat băile care arătau într-o stare jalnică.

„Când am văzut în ce condiţii trăiau copiii, am zis că trebuie să rămân aici şi să ajut. Am mers şi am obţinut viză, pe care o reînnoiam la fiecare şase luni, deoarece România nu era în Uniunea Europeană la acea vreme. La început, după ce orfelinatele au fost închise, am mers să lucrez la spitalul de pneumologie din Iaşi, unde am şi locuit, astfel că lucram şapte zile din şapte. Acolo am creat un loc de joacă pentru copii, deoarece aceştia stăteau toată ziua pe pat şi nu mi s-a părut OK că nu fac nimic în timp ce erau internaţi“, a povestit Brian Douglas.

Mai mult timp pentru prevenirea TBC-ului

Spitalul a fost închis în anul 2002, iar copiii au fost mutaţi într-o nouă unitate medicală modernă din Iaşi, în care se trata tuberculoza. În acel moment, Brian Douglas şi-a dat seama că este mult mai potrivit să-şi dedice timp pentru conştientizarea şi prevenirea tuberculozei. La acea vreme, România se afla pe primul loc în Europa la numărul bolnavilor de tuberculoză.

brian douglas

Astfel, Brian Douglas a început să proiecteze postere şi pliante pe care le-a împărţit în şcoli, dar şi persoanelor din mediul rural, pentru a-i educa pe copii şi publicul larg despre TBC. Despre activitatea lui Brian a început să se vorbească rapid, iar în ultimii 12 ani, el a lucrat îndeaproape cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi cu Spitalul Clinic Spitalicesc de Pneumologie din Iaşi, desfăşurând mai multe acţiuni de prevenire a tuberculozei.

Ajutoare pentru sinistraţi

Brian Douglas a lucrat şi la numeroase alte proiecte, printre care şi cel pentru ajutorarea sinistraţilor de la Dorohoi, din judeţul Botoşani. În anul 2010, oraşul a fost lovit de inundaţii puternice, iar britanicul a ajutat ore în şir pentru a duce oamenii în zone sigure pentru ei. Acesta a luat legătura cu mai mulţi prieteni din Ungaria şi în câteva zile, două camioane pline cu apă îmbuteliată, alimente, paturi şi saltele au ajuns la familiile din Dorohoi afectate de inundaţii.

Romanian Children’s Humanitarian Foundation (RCHF), condusă de Brian Douglas, a cumpărat 12 corturi pentru a adăposti familiile care nu aveau unde să doarmă până când urmau să fie construite noi locuinţe. De atunci, britanicul a ţinut o legătură strânsă cu oamenii din Dorohoi, iar în 2013, a construit o sală de joacă pentru copiii internaţi la secţia de pediatrie a Spitalului Municipal din localitate.

Brian Douglas are o relaţie bună de colaborare şi cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. Prin proiectele sale, încearcă să abordeze probleme ale adolescenţilor, inclusiv pericolele narcoticelor, ţinând mereu să precizeze că: „prevenirea este mai bună decât vindecarea“. 

„Este o colaborare întinsă pe mai bine de şapte ani, materializată în mai multe proiecte şi campanii de prevenire pe linie rutieră, în special privind siguranţa căruţaşilor, în organizare de tabere de vară şi prevenirea victimizării minorilor, în editare de manuale ce vin în sprijinul educaţiei minorilor şi diminuării riscului victimal. Bineînţeles, noi îi mulţumim pentru sprijinul pe care ni-l acordă şi dorim ca această colaborare să continue“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

Iniţiativă antiaccidente

Cea mai recentă iniţiativă a britanicului a ajutat foarte mult la diminiuarea accidentelor rutiere produse pe raza judeţului Suceava din cauza căruţaşilor. Fiind conştient că mulţi oameni, dar şi mulţi cai îşi pierd viaţa după ce vehiculele cu tracţiune animală nesemnalizate sunt lovite de maşini, mai ales noaptea sau pe timp de vreme rea, Brian Douglas a venit cu ideea de a monta plăcuţe reflectorizante în partea de spate a faetoanelor.

brian douglas

„Am observat că majoritatea accidentelor în care sunt implicate căruţe se produc după ce maşinile le lovesc venind din spate cu viteză. Căruţaşii nu sunt echipaţi cu veste, nu au căruţele luminate pe timp de noapte, iar un astfel de accident nu doar că curmă o viaţă, ci distruge o familie. Am făcut acest proiect cu plăcuţele reflectorizante, iar în doi ani am reuşit, cu ajutorul poliţiştilor, să împărţim circa 9.500 de astfel de plăcuţe, majoritatea în zona rurală, unde oamenii nu sunt educaţi. Pentru mine, siguranţa rutieră este foarte importantă“, a explicat Brian Douglas. 

SPANA (The Society for the Protection of Animals Abroad) din Marea Britanie, o societate de protecţie a animalelor, a oferit finanţarea pentru realizarea plăcuţelor reflectorizante, iar Brian a reuşit să producă 9.500 de astfel de plăcuţe la o firmă din Suceava, fiecare ajungând să coste undeva în jur de cinci lei. Într-o perioadă relativ scurtă de timp, poliţiştii suceveni, cu sprijinul lui Brian Douglas, au montat aceste plăcuţe reflectorizante, ajungându-se la concluzia că ar mai fi nevoie de 8.000 de lire sterline pentru ca toate căruţele din judeţul Suceava să fie dotate cu plăcuţe.

Tabere active pentru copii

O altă iniţiativă realizată de britanic cu sprijinul poliţiştilor suceveni este realizarea a trei tabere de vară la Ciocăneşti, Vama şi Fundu Moldovei. Brian Douglas a demarat acest proiect deoarece el consideră că vacanţa de vară este mult prea lungă în România, comparativ cu Anglia, unde durează doar şase săptămâni, iar mulţi dintre elevi pur şi simplu nu au niciun fel de activitate timp de trei luni.

„Facem minimum trei tabere pe an pentru copii, pentru că sunt mulţi care nu au posibilităţi materiale. Împreună cu poliţiştii, efectuăm tot felul de activităţi în care aceşti copii sunt implicaţi, încercăm să le oferim o şansă să facă şi altceva“, a spus Brian Douglas.

Tot în comuna Ciocăneşti, englezul a deschis un club de prevenţie, unde elevii pot lua parte la tot felul de jocuri interactive, fiind supravegheaţi de un profesor sau de un angajat al Primăriei. O altă reuşită a britanicului este realizarea unor manuale ajutătoare pentru preşcolarii din judeţul Suceava. De asemenea, de Paşte şi de Crăciun, Brian Douglas le oferă copiilor din familii nevoiaşe cadouri şi alimente.

Alte ştiri pe această temă:

Copiii sărmani pot merge în tabere gratuite, mulţumită eforturilor unor oameni cu inimă bună şi ale fundaţiei „Inimă de Copil”

"Solidaritate între artă şi dizabilitate". Acţiune caritabilă pentru copiii cu dizabilităţi

Mărinimia unui comunităţi catolice cu doar 100 de membri faţă de nevoiaşii de confesiune ortodoxă. „Nu facem prozelitism din actele de caritate“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite