Cel mai mare angajator din Ialomiţa îşi închide porţile. Combinatul Chemgas trimite acasă 700 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul chimic Chemgas de la Slobozia se pregăteşte de concedieri colective. Conducerea unităţii a anunţat faptul că de la 1 ianuarie 2014 700 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. Măsura vine ca urmare a creşterii preţului la gazele naturale din producţia internă.


Angajaţii Combinatului Chimic de la Slobozia sunt în pericol de a rămâne fără loc de muncă, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor Chemgas a decis concedierea colectivă a unui număr de 700 de salariaţi. Concedierea va avea loc în perioada 1 decembrie 2013 – 1 ianuarie 2014, contractele individuale de muncă urmând să înceteze în perioada 1 ianuarie – 1 februarie 2014. Angajatorii dau vina pe imposibilitatea achiziţionării materiilor prime de la furnizori, precum şi pe lipsa fondurilor băneşti necesare plăţii salariilor.

„Pentru a obţine reducerea cheltuielilor şi a putea menţine salariaţii în unitate, societatea noastră face eforturi deosebite pentru a valorifica produsele finite ale societăţii, ceea ce ar putea duce la asigurarea resurselor financiare necesare pentru perioada următoare, până la găsirea unor soluţii care să permită repornirea instalaţiilor productive. Lipsa fondurilor băneşti şi a materiilor prime au dus la oprirea instalaţiilor productive, încetarea activităţii, precum şi la lipsa fondurilor care să asigure menţinerea angajaţilor în societate. Depunem eforturi deosebite pentru găsirea unor soluţii care să asigure repornirea instalaţiilor într-un timp cât mai scurt“, spune Mihai Călinescu, directorul general Chemgas, citat de site-ul observator24.ro .

Creşteri exorbitante la gazele naturale

Conform federaţiilor patronale, toate problemele derivă din creşterea preţului la gazele din producţia internă. Concret, în luna ianuarie a acestui an, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care stabilea eliminarea treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale din producţie internă. Practic, prin aplicarea acestui act normativ, preţul gazelor naturale a crescut în primele trei luni ale acestui an cu aproximativ 21%, pentru consumatorii industriali, continuând să se majoreze, până la începutul acesti luni, cu peste 12% pe trimestru. După toate aceste creşteri, consumatorii industriali au ajuns să plătească, în luna octombrie, un preţ la gazele naturale cu 160% mai mare faţă de prima lună a acestui an, un ritm pe care patronatele în consideră „de neconceput“.

Una dintre industriile afectate serios de aceste creşteri a fost cea chimică, în cadrul căreia, încă din primăvara acestui an, cheltuielile de producţie la îngrăşăminte au depăşit preţul de piaţă al mărfii. Pe măsura creşterii preţului la gazele naturale, costurile de producţie s-au amplificat, astfel că producătorilor din chimie nu mai pot rezista pe piaţă. Unul dintre producători este Combinatul Chimic de la Slobozia, care va fi nevoit să renunţe la serviciile a 700 de angajaţi.

Adresă către FMI

În acest sens, Conpirom (confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România) a trimis o adresă către Fondul Monetar Internaţional, în care expune toate aceste probleme şi avertizează forul european asupra gravelor consecinţe. „Dorim să vă semnalăm cu îngrijorare că acest ritm de creştere a preţurilor la gazele naturale şi energie electrică afectează zeci de unităţi de producţie din industrie, unele îşi vor diminua substanţial activitatea, altele vor fi nevoite să-şi ooprească producţia, vor fi disponibilizaţi zeci de angajaţi. Economia românească nu poate suporta scumpirile prevăzute de guvern“, se arată în adresă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite