Provocarea sfârşitului de vacanţă: cum poţi deveni trainer la „Atelierele de meşteşug“ de la Conacul Neamţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2017, Fundaţia Pro Patrimonio desfăşoară la Olari, la Conacul Neamţu, ateliere pentru copii şi tineri FOTO: Facebook/Pro Patrimonio
Din 2017, Fundaţia Pro Patrimonio desfăşoară la Olari, la Conacul Neamţu, ateliere pentru copii şi tineri FOTO: Facebook/Pro Patrimonio

Echipa Pro Patrimonio caută traineri pentru „Atelierele de meşteşug“ de la Conacul Neamţu din Olari-Pârşcoveni. În a doua săptămână a lunii septembrie aici copiii vor fi invitaţi la ateliere de olărit, sculptat în lemn, împletituri şi imprimat cu plante.

Conacul Neamţu este o clădire de patrimoniu situată în satul Olari al comunei Pârşcoveni, judeţul Olt, pe malul Olteţului. Clădirea se află  în plin proces de reabilitare, iar anual, din 2017, aici sunt organizate şi ateliere pentru copiii din comunitatea locală şi nu numai. Scopul final al Pro Patrimonio, asociaţia în proprietatea căreia se află în prezent conacul cu o istorie impresionantă, este acela de a reda comunităţii o clădire emblematică, însă nu oricum, ci cu destinaţia de hub educaţional şi cultural pentru întreaga zonă.

Apelul de recrutare pentru atelierele din acest an a fost făcut de Pro Patrimonio pe Facebook, termenul limită pentru înscrieri fiind 23 august 2021. Cu un CV şi o scrisoare de intenţie trimise la propatrimonio.romania@gmail.com ai şansa de a petrece 7 zile, în perioada 7-13 septembrie 2021, care vor reprezenta o experienţă unică. Vor fi 2 zile de traseu şi pregătire, 4 zile de ateliere propriu-zise cu copiii şi o zi festivă deschisă întregii comunităţi. Activităţile care vor fi derulate cu copiii din comunitate sunt: olărit, sculptat în lemn, împletituri şi imprimat cu plante.

ateliere de meşteşug la conacul neamţu din olari - foto propatrimonio.org

Atelierele au devenit o tradiţie la Conacul Neamţu din Olari FOTO: propatrimonio.org

„Pentru această aventură educaţională avem 3 posturi libere de traineri. Candidaţii este bine să fie firi deschise, care au mai lucrat cel puţin ocazional cu copiii sau sunt dornice să se dedice unei astfel de experienţe. Ne interesează să avem alături persoane ce împărtăşesc ceva din dragul şi respectul faţă de patrimoniu pe care fundaţia îşi clădeşte iniţiativele, curioase de meşterii şi meşteşugurile din zonă şi care sunt, evident, pregătite de o porţie sănătoasă de bucurie şi oboseală molipsitoare“, se menţionează în anunţul de recrutare.

Atelierele organizate la Conacul Neamţu de la Olari reprezintă deja o tradiţie. „Din 2017 până-n prezent am ţinut aproape de comunitatea de copii din Olari, judeţul Olt, cu peste 12 ateliere de patrimoniu, jocuri şi experimente practice sau artistice, concursuri culinare şi sportive. În 2020 am derulat un singur atelier online deoarece pandemia ne-a ţinut departe de activităţile educaţionale fizice. Anul acesta recuperăm cu o săptămână susţinută de ateliere dedicate descoperirii meşteşugurilor din zonă“, mai spun organizatorii.
Detaliile cu privire la cazare, masă, condiţii de acces şi activităţile care se vor derula găsiţi pe pagina Pro Patrimonio.

Conacul Neamţu, o clădire de patrimoniu salvată de la pieire

Ansamblul Conacul Neamţu este înscris pe Lista Monumentelor Istorice din 2010, la poziţia 590 - LMI 2010-OT-II-m-B-08966. Din noiembrie 2016 se află în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimoniu, ultimul moştenitor al clădirii, Şerban Neamţu, făcând donaţia către această fundaţie după ce Uniunea Arhitecţilor din România nu s-a achitat de sarcina de a-l renova.

Clădirea are o valoare arhitecturală extraordinară, arhitecţii Ion Mincu şi Constantin Iotzu fiind cei care au readaptat, în perioada 1920-1935, conacul la nevoile proprietarilor (familia Neamţu), iniţial clădirea fiind de tip culă, aşa cum se găseau alte câteva zeci în această parte a ţării şi care între timp au fost puse la pământ.

„Acest conac este unul dintre puţinele exemple de arhitectură civilă care se păstrează în partea de sud a României. Acesta este motivul pentru care fundaţia Pro Patrimonio depune eforturi susţinute pentru conservarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea lui. Trebuie menţionat faptul că în ultimii 30 de ani, o mare parte din construcţiile istorice care dădeau identitate zonei au dispărut, datorită neglijenţei şi a unui proces defectuos de retrocedare a vechilor proprietăţi private deţinute de proprietarii agrari ai zonei“, menţionează reprezentanţii Pro Patrimoniu.

ateliere de meşteşug la conacul neamţu din olari - foto propatrimonio.org

Atelierele au devenit o tradiţie la Conacul Neamţu din Olari FOTO: propatrimonio.org

Istoria acestui conac vorbeşte despre două importante familii din Oltenia care l-au avut în proprietate. Familia Zissu a fost proprietara clădirii în secolul XVIII, vreme în care la Conacul Olari se organizau serate muzicale şi acţiuni educative, Elena Zissu, căsătorită cu Elefterie Cornetti, fiind renumită pentru activitatea culturală prestigioasă desfăşurată în Craiova. Şcoala Cornetti din Craiova a fost, de altfel, subvenţionată într-o vreme prin donaţiile acestei familii.
Conacul din Olari este în cele din urmă cumpărat, de la familia Cornetti, de Constantin Neamţu,  primar al Craiovei şi cel care a avut iniţiativa înfiinţării Băncii Comerciale din Craiova. Cella Neamţu, fiica lui Constantin Neamţu, se implică să-l amenajeze.
Clădirea intră în perioada comunistă în proprietatea statului şi este recuperată după 1990 de Şerban Neamţu.
Din 2017, Fundaţia Pro Patrimoniu, care l-a primit prin donaţie în 2016, desfăşoară la Olari activităţi de şantier, progresele făcuse în reabilitarea clădirii fiind aduse constant la cunoştinţa celor interesaţi printr-un „jurnal de şantier“.

Vă recomandăm şi:

Etiopia. Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Lalibela, unde se află biserici din Patrimoniul UNESCO

De ce operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu nu au fost incluse în patrimoniul UNESCO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite