Etiopia. Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Lalibela, unde se află biserici din Patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica monolitică în formă de cruce Sfântul Gheorghe din Lalibela Etiopia FOTO Shutterstock
Biserica monolitică în formă de cruce Sfântul Gheorghe din Lalibela Etiopia FOTO Shutterstock

Rebelii din nordul regiunii Tigray din Etiopia au preluat controlul asupra oraşului Lalibela, care face parte din partrimoniul UNESCO, relatează BBC.

În Lalibela, se găsesc biserici  foarte vechi cioplite în stâncă şi este considerat un loc sfânt de milioane de creştini ortodocşi.

Viceprimarul din Lalibela, Mandefro Tadesse, a declarat pentru BBC, că rebelii nu au tras în oameni şi nu au fost raportate victime, dar că locuitorii fug din oraş. El a făcut un apel pentru salvarea bisericilor.

„Aceasta este moştenirea lumii şi trebuie să cooperăm pentru a garanta păstrarea acestei comori, a spus Mandefro.

De la izbucnirea conflictului, în noiembrie anul trecut, mii de oameni au murit, iar acum luptele se duc în regiunile de graniţă Amhara şi Afar.

Ambele forţe implicate în conflict, rebelii din Tigray, respectiv armata etiopiană şi aliaţii săi, au fost acuzate de abuzuri ale drepturilor omului şi crime de război.

În Lalibela  sunt 11 biserici rupestre medievale sculptate în stâncă, care datează din secolele XII şi XIII. Au fost construite ca înlocuitor al pelerinajelor în Ţara Sfântă, care erau inaccesibile la acea vreme.

Bisericile au fost desemnate patrimoniu mondial UNESCO în 1978. Ele sunt administrate de preoţii Bisericii Ortodoxe Etiopiene Tewahedo.

Luptele extinse au urmat câştigurilor teritoriale semnificative ale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), în iunie, inclusiv capturarea capitalei regionale Tigray, Mekelle, după ce trupele etiopiene s-au retras şi guvernul a declarat unilateral încetarea focului.

TPLF a fost guvernul regional al Tigray până când a fost înlăturatde forţele federale în noiembrie anul trecut.

Acesta a fost desemnat organizaţie teroristă de către guvernul etiopian.

Cu toate acestea, rebelii spun că sunt guvernul regional legitim al Tigray.

La începutul acestei săptămâni, un general rebel a declarat pentru BBC că grupul îşi propune să forţeze guvernul federal să ridice o blocadă din regiune şi să fie de acord cu o soluţie politică a crizei.

Guvernul neagă că există o blocadă şi a exclus orice discuţii.

Cu toate acestea, înaintarea TPLF în Amhara şi Afar a atras critici internaţionale, şi atât ONU, cât şi SUA, în această săptămână, au cerut ca toate părţile să înceteze lupta.

Guvernul etiopian spune că peste 300.000 de persoane au fost strămutate din Amhara şi Afar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite