Sfânta Liturghie pentru credincioşii cu deficienţe de auz. Istoria bisericii din Sibiu resfinţită după 11 ani de restaurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu deficienţe de auz "ascultă" slujba descrisă prin limbajul semnelor
Persoanele cu deficienţe de auz "ascultă" slujba descrisă prin limbajul semnelor

După aproximativ 11 ani de restaurări, lucrări de interior şi refaceri de picturi, la Sibiu a fost sfinţită biserica destinată persoanelor cu deficienţe de auz.

Locaşul de rugăciune al persoanelor cu deficienţe de auz din Sibiu a fost sfinţit sâmbătă, 14 iulie. Biserica a fost ridicată în perioada 1939-1940, iar în 1945 locaşul a fost extins cu altarul. Până în 2005 biserica a fost unul dintre cele două puncte de slujire liturgică din Parohia Lazaret. Din anul 2005, preotul prof. univ. dr. Vasile Mihoc şi Consiliul parohial al Parohiei Lazaret II au decis ca locaşul să devină biserica persoanelor cu deficienţe de auz. Aici, preotul Marian Vlăduţ oficiază Sfânta Liturghie tradusă în limbajul mimico-gestual pentru credincioşii hipoacuzici din Sibiu, Făgăraş şi chiar Braşov, potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Ardealului.

biserica pentru persoane cu deficiente de auz

Sfinţirea locaşului de cult a încununat, de fapt, o perioadă de eforturi deosebite pentru a reface în totalitate vechea mică biserică din cartierul Lazaret. În ultimii 11 ani, în perioada 2007-2018, au fost făcute numeroase lucrări: refacerea pereţilor interiori, înlocuirea geamurilor şi uşilor, înlocuirea iconostasului, pictarea pereţilor şi iconostasului de pictorii Gabriela şi Sabin Drinceanu, împreună cu ucenicii lor, au fost schimbate pardoseala, scaunele, acoperişul, iar la exterior biserica a fost zugrăvită.

biserica pentru persoane cu deficiente de auz

Potrivit Mitropoliei, biserica a primit hramurile Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Sfântului Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântului Efrem cel Nou.

Sâmbătă, la slujbă au venit zeci de oameni cu deficienţe de auz. Şi curtea locaşului a fost plină. Întreaga slujbă de târnosire a fost tradusă credincioşilor hipoacuzici în limbajul mimico-gestual. Toţi credincioşii au intrat apoi în sfântul altar pentru a se închina.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată lângă locaşul de cult. În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, parohul Marian Vlăduţ şi alţi slujitori.

Părintele Vasile Mihoc, în cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie, le-a vorbit credincioşilor despre Cuvântarea apostolică a Mântuitorului Iisus Hristos, mesajul acestuia fiind interpretat în limbaj mimico-gestual. „La Matei, capitolul zece, găsim un cuvânt al Mântuitorului adresat Apostolilor arătând condiţiile uceniciei, iar aceste condiţii sunt radicale. Mântuitorul arată că nu poţi fi ucenic al Său doar parţial, predând lui Hristos numai ceva din timpul tău, din viaţa ta, din preocupările tale. Această chemare este radicală şi cere angajarea noastră deplină”, a spus părintele profesor.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite