Ministerul Sănătăţii ar putea introduce limită de distanţă pentru farmaciile de la sate. Câte cereri de a investi în astfel de afaceri au fost în ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă FOTO Elena Covalenco
Arhivă FOTO Elena Covalenco

Numărul de farmacii din sate ar putea fi limitat. Ministerul Sănătăţii aşteaptă o opinie de la Colegiul Farmaciştilor din România. În prezent, deschiderea unei unităţi farmaceutice în mediul rural nu este reglementată de lege.

Într-un răspuns adresat deputatului Cristina Iurişniţi, Ministerul Sănătăţii a precizat că analizează oportunitatea modificării Legii farmaciei pentru a decide dacă să limiteze numărul lor în mediul rural sau nu. Parlamentarul s-a interesat de acest subiect după ce, spune Iurişniţi, a primit o astfel de solicitare de la Colegiul Farmaciştilor din judeţul Bistriţa-Năsăud.

„Având în vedere prevederile actuale ale Legii Farmaciei 266/2008 care reglementează numărul de farmacii în mediul urban în raport cu numărul locuitorilor, reprezentanţii farmaciştilor susţin faptul că ar trebui extinse prevederile legislative şi pentru farmaciile din mediul rural”, scrie în întrebarea sa parlamentarul. Iurişniţin mai scrie că farmaciştii din Bistriţa-Năsăud propun deschiderea unei unităţi farmaceutice în localităţile cu peste 4.000 de locuitori, fără a oferi alte argumente.

Precizăm că potrivit legii, înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul rural nu este reglementată. Doar cele din oraşe pot fi deschise în funcţie de numărul de locuitori. Astfel, în municipiul Bucureşti, o farmacie poate deservi 3.000 de locuitori; în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie poate fi deschisă la 3.500 de locuitori, iar în celelalte oraşe o farmacie - la 4.000 de locuitori.

Pentru o decizie finală Ministerul Sănătăţii a mai răspuns că aşteaptă şi o părere de la Colegiul Farmaciştilor din România.

Care e situaţia din judeţul Sibiu

Preşedintele filialei Sibiu a Colegiului Farmaciştilor, Felicia Gligor, crede că numărul actual al farmaciilor din comunele şi satele din judeţ este bun. Subiectul privind oportunitatea limitării numărului de farmacii în sate este însă unul critic, crede ea, având în vedere că în comune şi sate acestea nu sunt repartizate uniform. „De aceea, a şi fost liberalizat acest lucru, astfel încât accesul să fie facil pentru cetăţeni. În judeţul Sibiu nu putem vorbi de o concurenţă neloială la nivelul farmaciilor. Deocamdată comunele mari sunt acoperite cu farmacii. Dar dacă vor apărea peste două-trei într-o localitate, atunci se poate probabil ajunge la discuţii privind concurenţa neloială”.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu crede, de asemenea, că legislaţia trebuie să prevadă o repartizare corectă, astfel ca accesul la medicamente să fie facil pentru toată lumea. „Dacă acest lucru devine, la un moment dat, doar un business, atunci se cere o reglementare”, conchide Felicia Gligor.

În judeţul Sibiu există 170 de farmacii, conform ultimelor date actualizate de Minsiterul Sănătăţii. Mai puţin de un sfert dintre ele se află în mediul rural. Cele mai multe sunt în comunele Şelimbăr şi Gura Râului, acolo unde activează opt, respectiv cinci farmacii. Câte două sunt în Cristian, Brateiu, Orlat, Sadu şi Şura Mică.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, apreciază că introducerea criteriului demografic la înfiinţarea farmaciilor în mediul rural ar constitui „o barieră la intrarea pe piaţă, creând efecte negative asupra mediului concurenţial, prin limitarea accesului întreprinderilor pe piaţă şi, mai mult decât atât, ar putea afecta consumatorii, care se pot confrunta cu eventuale creşteri de preţuri, reducerea calităţii serviciilor şi a interesului agenţilor economici de a răspunde la nevoile de schimbare ale acestora”.

De fapt, Consiliul Concurenţei crede că nici în oraşe nu trebuie limitat numărul de farmacii, deoarece acest lucru „nu conduce în mod direct la deschiderea de noi farmacii în mediul rural, cu atât mai mult cu cât viabilitatea economică a farmaciilor din mediul rural este pusă sub semnul întrebării”.

Soluţii pentru stimularea deschiderii de farmacii în sate

În ultimii 3 ani au fost depuse peste 300 de cereri de înfiinţare a farmaciilor în satele din întreaga ţară. În 2016, din 173 de cereri, una a fost pentru Sibiu, în 2017 - din 161 de cereri - patru pentru Sibiu, iar de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depuse 64 de cereri, niciuna neavând ca subiect deschiderea unei unităţi farmaceutice în satele din Sibiu.

Autoritatea de concurenţă crede că pentru a stimula oamenii de afaceri să deschidă farmacii mai multe în sate, aceştia trebuie încurajaţi. „Înfiinţarea unei farmacii în mediul rural ar putea fi stimulată dacă legislaţia în domeniu ar facilita accesul în aceste zone prin stabilirea unor condiţii şi criterii de înfiinţare mai puţin restrictive, în raport cu cele cerute pentru înfiinţarea unor farmacii în mediul urban, de tipul: program redus de funcţionare, o gamă restrânsă de produse, suprafaţă mai mică, posibilitatea de a fi deservită de un asistent de farmacie etc. O altă soluţie ar putea fi introducerea unui program pilot pentru înfiinţarea de farmacii mobile, care să deservească zonele rurale greu accesibile”, consideră Chiriţoiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite