Un Monument al Limbii Române a fost amplasat în curtea Muzeului de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul a fost sfinţit de preoţii care au susţinut şi o mică slujbă de binecuvântare
Monumentul a fost sfinţit de preoţii care au susţinut şi o mică slujbă de binecuvântare

Moumentul Limbii Române, continuator al exprimării identităţii româneşti în zona judeţului Satu Mare a fost dezvelit şi inaugurat vineri, 27 mai, în curtea Muzeului de Artă. Evenimentul s-a bucurat de un public larg.

După 4 ani de când şi-a propus acest deziderat, Consilul Judeţean a reuşit să facă Monumentul Limbii Române o realitate. Acesta a fost inaugurat şi sfinţit vineri, 27 mai, în curtea Muzeului de Artă.

            Evenimentul a fost unul care s-a bucurat de un public larg şi numeros, fiind prezenţi cetăţeni de la cei mai mici de şcoală generală până la bătrâni, oameni de rând şi oameni de cultură, fără diferenţe. Aceştia au ţinut să vadă reprezetarea monumentului limbiii romîne, aşa cum l-a înţeles artistul care l-a sculptat, Radu Ciobanu.

            Monumentul Limbii Române este al doilea cel mai înalt monument din municipiul Satu Mare, după statuia lui Vasile Lucaciu, fiind totodată o continuitate a identităţii poporului român, identitate marcată prin cele două sculpturi.

            Directorul Muzeului Judeţean de Istorie a ţinut să remarce cu privire la acest monument că lmba românească din această zonăde ţară a fost apreciată chiar de către poetul Mihai Eminescu, a cărui replică a fost sculptată pe o piatră alăturată monumentului: „Cel mai frumos şi mai corect dialect, cel mai apropiat de graiul italic se vorbeşte la Sătmar”

            Adrian Ştef a declarat că monumentul reprezintă toţi sătmărenii, nu doar pe cei de naţionalitate română. „Cred că este important pentru noi, pentru sătmăreni, nu doar pentru cei de etnie română, pentru că vorbim de limba română pe care o vorbim toţi indiferent de etnie. Acest monument nu a fost realizat pentru a sfida pe unii sau pe alţii, vreau să o spun din start ca unii să nu facă campanie electorală cu monumentul limbii române. Este al nostru, au tuturor indiferent de etnie, este un monument care lipsea din acest peisaj cultural al Sătmarului, este un respect faţă de cultura noastră, faţă de limba românească”

            Monumentul a fost amplasat în curtea Muzeului de Artă, deşi s-ar fi dorit iniţial o altă locaţie pentru el, dar pentru a se putea inaugura la momentul dorit şi să se ocolească anumite etape birocratice care ţin de Ministerul Culturii şi acorduri de la primărie pentru diverse locaţii unde terenul este al municipiului, s-a luat această decizie de ampasare.

            Momentul inaugurării a fost marcat atât de dezvelirea statuii, cât şi de un te deum religios, discursuri şi câteva mini recitaluri ale copiilor talentaţi din judeţ şi a lui Petrică Mureşan, cu toţii interpretând cântece patriotice.

            Referitor la ideea din spatele statuii, sculptorul Radui Ciobanu a afirmat că şi-a dorit să înfăţişeze momentul predării limbii române de la o generaţie la alta, fiind un omagiu pentru toate profesoarele care predau în şcoli limba română. 

Pe aceeaşi temă: 

Nicolae Manolescu, propunere şoc: înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru limba română care să le acorde avizul candidaţilor

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite