Pachete voluminoase trimise de Paşte rudelor peste graniţe: carne, pască şi ceva „întăritor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pachetele pe care românii le trimit rudelor din străinătate conţin de toate, de la carne la pască şi chiar ouă gata fierte şi vopsite, ca cei de dincolo de graniţă să nu simtă nicio lipsă pe masa de sărbătoare.

Celor care au ales să trăiască în străinătate şi să îşi câştige existenţa acolo nu le lipseşte nimic mai mult decât familia, în special în perioada sărbătorilor. Pentru ca cei din străinătate să poată păstra obiceiurile ca acasă, familia le trimite pachete cu de toate.

Marius Chiş, din Medieşul Aurit, este unul dintre sătmărenii care nu lasă să treacă o sărbătoare fără să nu îşi omenească rudele din străinătate cu bucate tradiţionale româneşti. De această dată a pregătit un pachet pentru verişorul Vasile din Austria, care nu poate să ajungă acasă de Paşte.

Imagine indisponibilă

Ouă roşii, în pachetul de Paşte

„Pachetul acesta e pentru verişorul meu din Austria, pentru că el lucrează acolo. Trebuie să îi trimit şi lui să aibă aceste bucate în ziua de Paşte, pentru că aşa e creştineşte şi aşa e bine. De la Crăciun aşteptăm Paştele. Apoi după Paşte aşteptăm din nou Crăciunul. Îi trimit de acum pachetul, ca să ajungă de Paşte, să le aibă pe masă. I le trimit cu tot cu coşul, aşa cum e tradiţia la noi”, povesteşte Marius Chiş.

Pachetul este unul voluminos. Bucatele tradiţionale care nu se găsesc în magazinele străine sunt cele care au prioritate.

„O să îi pun o bucată de cârnaţi, iar apoi un şold de porc, cum e obiceiul pe la noi de Paşte, că la noi se consumă mai puţin miel şi mai mult porc. Trebuie să fie consistent pachetul. Are tot ce îi trebuie pentru masa de Paşte, ca şi cum ar fi acasă. Are în pachet cozonac, ouă roşii, chiar şi pască. Le împachetăm bine, în special ouăle. Numai hrean nu îi trimit să nu se spargă cumva borcanul”, mai afirmă medieşanul.

Pachetul se trimite cu prietenii sau cu firmele de transport care fac curse regulate spre Austria, iar acesta ajunge în medie în 6-7 ore la destinaţie, la poarta destinatarului. Din pachet nu lipşeşte nici o tărie specific românească.

Imagine indisponibilă

„Alo, Vasile, te salut. Fii atent la mine, ţi-am făcut coşul de Paşte, acolo ţi-am pus tot ce îţi trebuie pentru masă. Se duce Petrică încolo şi ţi-l duce direct acasă. Mare atenţie, îs două pachete, în unu este coş gata, iar în al doilea pachet ţi-am trimis şi «întăritor» şi un păhărel de ală mic, să bei cu măsură”, afirmă Marius Chiş.

Sărbători îmbelşugate pentru românii care lucrează în străinătate

„Mulţam fain, vere, să aveţi parte de sărbători fericite şi toate cele bune acasă, alături de cei dragi. O să mă gândesc la voi când o să mă bucur de pachetul pe care îl primesc. Îmi lipsesc sărbătorile de acasă şi mi-aş dori să fiu acasă cu toată lumea, dar nu îmi permit de aici să merg de fiecare dată când mi-aş dori, că depind şi eu de un şef, şi atunci am zis că sacrific sărbătorile astea ca să pot să fiu la vară alături de familie acasă. Să aveţi sărbători frumoase”, i-a răspuns Vasile.

În celălalt colţ de judeţ, în localitatea Vama, Nicu Pop şi mama sa au avut grijă ca celălalt fiu al familiei, Petrică, care munceşte în construcţii în Franţa, să aibă pe masă, de Paşte, exact ceea ce ar fi servit acasă. 

„Fratele meu este în Franţa de aproape 20 de ani. De 15 ani nu a fost acasă de Înviere, dar de fiecare dată am avut grijă să îi trimitem pachet. Cum pregătim pentru noi de Paşte, tot aşa îi trimitem şi lui, de toate, să nu îi lipsească nimic. Am tăiat miel, i-am trimis şi lui carne proaspătă, mama a făcut pască, i-am mai pus cârnaţi de casă, cozonaci. I-am trimis pachetul deja, ca să ajungă la timp şi să aibă şi el timp să îşi pregătească totul pentru Paşte. Şi-a dus de aici, când a fost de Crăciun, de toate, dar nu putem să îi trimitem şi acum”, afirmă Nicu Pop. 

În localitatea Vama aproape că nu există casă din care, în această perioadă, să nu se expedieze pachete în străinătate, dat fiind faptul că aproape 50% din locuitorii din localitate sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar majoritatea preferă să îşi păstreze concediul pentru vară. Preţurile pe care cei de acasă le plătesc pentru a trimite un pachet diferă în funcţie de destinaţie, începând de la 10 euro pentru Austria şi până la 25-30 de euro pentru pachetele care ajung în Franţa.

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite