FOTO Tricolorul din miez din cireşe. Cum a ratat „regele sâmburilor“ intrarea în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Minea este „regele neîncoronat al sâmburilor“. FOTO Dana Mihai
Ilie Minea este „regele neîncoronat al sâmburilor“. FOTO Dana Mihai

Ilie Minea din Ploieşti este născut în aceeaşi cu zi cu Papa Ioan Paul al II-lea şi ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei. Nu a ajuns papă şi nici ţar, dar este rege, „regele sâmburilor“. Din miezul fructelor a meşterit zeci de obiecte, dar cel mai drag îi este un tricolor de peste un metru. Ilie Minea este o lecţie de viaţă. Nu are picioare, dar mintea îi este brici

Ilie Minea are aproape 59 de ani, îi va sărbători în curând, dar cu o mare supărare. Aceeaşi de câţiva ani. Că nu a reuşit să-şi omologheze în Cartea Recordurilor o jaluzea făcută din sâmburi.

I-au zis cei de la Guiness Book, după ce s-a chinuit câţiva ani să ia legătura cu ei, că nu există categoria respectivă de obiecte. Iar situaţia a rămas în pom. Un pom cu regrete. „Dacă mai avea măcar unul în Congo Brazzaville o jaluzea de sâmburi, puteam concura cu el“, explică eşecul Guiness Book, Ilie Minea.

Piesa lui era din 35.000 de sâmburi din tot felul de fructe – măsline, migdale, capsule de tei, cireşe, piersici, prune. A şi numerotat piesele din fiecare şir al jaluzelei, ca să meargă treaba mai repede când veneau cei de la Cartea Recordurilor, să nu mai stea ei să numere toţi sâmburii. „Le lua cel puţin o zi să-i numere pe toţi“, le face în ciudă Ilie Minea.

Dovezile există şi acum. Mici etichete la capătul firelor indică precis numărul de sâmburi înşirat pe fiecare. Între timp, a dezmembrat jaluzeaua şi a dat-o copiilor. Mai are doar o parte.

A ajuns în „Cartea TVRecordurilor“

Ilie Minea a fost dezamăgit, dar măcar în 2004, a intrat în „Cartea TVRecordurilor“, un concurs de talente organizat de televiziunea naţională. Practic nu a avut contracandidat la categoria „artă din sâmburi“. Pentru că asta face Ilie Minea şi nu degeaba este regele neîncoronat al sâmburilor.

Toată casa este plină de obiecte lucrate din miezul fructelor. Jaluzele, abajururi, perdele decorative, bijuterii, mărţişoare şi, piesa de rezistenţă, un tricolor lucrat din 10.000 de sâmburi de cireşe. „Pe unele le-a aruncat nevastă-mea la gunoi pentru că nu mai avea loc de ele“, punctează destul de tare bărbatul, pentru a fi auzit de soţia din bucătărie.

Este tot o vorbă, o poantă şi un zâmbet, în ciuda bolii nenorocite care l-a lăsat fără picioare. „În cazul meu a fost o problemă ereditară cu circulaţia, am făcut arterită. Am neglijat-o. Mi-au zis doctorii să nu mai fumez că rămân fără picioare. Şi aşa a fost. Şi acum mai trag câte un fum, dar pe copiii mei nu i-am lăsat“, rezumă situaţia Ilie Minea.

Jaluzea din fecale de oi

Foarte multe dintre obiectele lucrate sunt anterioare operaţiei care l-a lăsat fără picioare, dar a continuat să lucreze şi după. Fiecare sâmbure este uscat, găurit cu bormaşina, lăcuit sau vopsit şi legat unul de altul prin anouri migăloase.

Ştiu că prima dată mi-a venit ideea după ce am văzut-o pe nevastă că aruncă sâmburii de la cireşe. Făcea o dulceaţă şi m-am enervat. Prea aruncăm multe lucruri. Nimic nu ar trebui să se piardă din ceea ce ne oferă natura“, este principiul bărbatului.

Iar chestiunea a devenit una concretă după ce a meşterit o jaluzea din fecale de ovine. Stă la loc de cinste pe uşa de la sufragerie. A lucrat şi cochilii de melci.

Nu are clienţi pentru tricolorul din sâmburi

Tricolorul doar din sâmburi de cireşe, de care este cel mai mândru, este făcut din 10.000 de piese şi are 20.000 de anouri. Vrea să îl vândă cu 1.000 de euro, dar nici un client nu a apărut la orizont. „Am zis să scot un ban din munca mea. Am lucrat la el un an de zile, aproape zi de zi. Să iei 1.000 de euro pe o muncă de 12 luni nu e deloc mult. Nu?“, se evaluează bărbatul.

Ca să facă rost de sâmburii de cireşe, a cumpărat o cantitate impresionantă de fructe, iar pentru restul a plătit la vecini sau la piaţă. A dat banii pe sârmă, pe vopsea, pe burghiile fine de bormaşină. „Dacă fac un calcul, e chiar foarte puţin“, revizuieşte oferta Ilie Minea. 

A vrut să-i vândă lui Becali un covoraş terapeutic

Este şi autorul unui covoraş terapeutic, din 5.000 de dopuri de pet-uri. Nici pe el nu a reuşit să-l vândă şi a rămas cu gaură în buget după ce a dat banii pe dopuri. „Dacă mergi pe el câteva minute îţi face un masaj la tălpi care te pune pe picioare. Sunt foarte mulţi centri nervoşi în talpă, iar exerciţiile pe el sunt bune pentru sănătate. Am zis să vorbesc cu Becali, să-l ia pentru jucători. Să facă un pic de exerciţiu înainte de meci. Apoi m-am lăsat păgubaş“, dă din mână a lehamite bărbatul.

O lecţie de viaţă

Pare neobosit, în ciuda paradoxului care îl ţintuieşte în scaun cu rotile. „Am lucrat de toate. Am fost şi pedagog, am fost o perioadă şi în foraj, în Armată, m-am apucat de cultivat ciuperci, am fost pasionat de fotografie. Mereu mi-a plăcut să studiez înainte să mă apuc de o treabă. Mă uit acum, toate se fac după ureche, de aia merge totul atât de prost în ţara asta. Nici măcar şcoală ca lumea nu mai fac copii“, este dezamăgit domnul Minea.

Din supărare se mai scoate cu „Românii au talent“, este mare fan, şi cu Facebook-ul. „De când cu operaţia, nu prea mai am poziţie. Meşteresc greu aşa că stau la laptop. Mi-a găsit băiatul nişte colegi de muncă, suntem prieteni pe Facebook. Mai trece ziua, îţi vin idei“, se înviorează bărbatul.

O singură dată în timpul interviului s-a referit la suferinţă, dar nu pentru compasiune. Nu este genul şi nici nu ar accepta. „Un an de zile am stat în spitale, am avut dureri groaznice. Om în toată firea, am urlat zile şi nopţi întregi când fiecare picior mi-a fost tăiat de câte trei ori. Atunci am vrut să mor. Mai târziu, când am avut tot timpul din lume să mă gândesc, am zis că am primit o lecţie de viaţă. O lecţie, nu o pedeapsă, pentru că Dumnezeu nu pedepseşte“.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite