Condamnare-record pentru „rectorul“ Academiei Infractorilor. „Ţâţă“ a primit închisoare aproape de pedeapsa maximă posibilă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Neamţ a pronunţat o primă sentinţă în dosarul în care Adrian Marin Botez a fost acuzat de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat şi aderare sau sprijinire a unui asemenea grup.

Adrian Marin Botez, liderul celebrei reţele „Academia Infractorilor“, aflat în executarea unei condamnări de 24 de ani de închisoare, a primit o nouă setinţă într-un proces derulat la Tribunalul Neamţ. Magistraţii acestei instanţe l-au condamnat pe cel poreclit „Ţâţă“ la 28 de ani de detenţie pentru o răfuială mafiotă pusă la cale în urmă cu 10 ani în Piatra Neamţ.   

Acuzaţiile pentru care „Ţâţă“ a fost judecat în acest dosar sunt constituire a unui grup organizat, instigare la contrabandă calificată, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, precum şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. 

Faptele pentru care Marin Botez este acum condamnat datează din perioada anului 2007, când în Piatra Neamţ lupta pentru supremaţie se ducea între clanurile interlope conduse de „Ţâţă“, respectiv de Daniel Dragoş, zis Donose. În vara acelui an într-o parcare  din centrul oraşului membri ai celor două clanuri s-au bătut crunt, iar conflictul a escaladat câteva luni mai târziu.

În timpul petrecerii de Revelion 2008 de la Hotel Central, doi oameni fideli lui Ţâţă au fost înjunghiaţi de Bobi Carabulea, despre care se ştia că este un apropiat al lui Donose. Scandalul a continuat la Spitalul Judeţean Neamţ unde locotenenţii lui Marin Botez au ripostat, fiind necesară intervenţia forţelor de ordine.

Din acel moment s-a dat startul unei curse a înarmării, în vederea răzbunării care se cerea pentru afrontul adus lui Botez. Planul pus la cale de Ţâţă avea în vedere, aşa cum au aflat anchetatorii, să ducă la exterminarea membrilor grupării rivale. 

Îşi procura arme pe filiera Clămparu

După răfuiala de la Revelion, anchetatorii au aflat că gruparea Ţâtă pregăteşte o răzbunare sângeroasă. Conform procurorilor DIICOT, acesta a dispus membrilor grupării să intensifice acţiunile de supraveghere a reşedinţelor rivalilor şi de filaj pentru aflarea planurilor duşmanilor. Mircea Florin Savu, zis „Ciccio“, împreună cu o altă persoană au fost trimise la Roma, în vederea achiziţionării armelor de foc tip revolver, Uzi şi pistoale cu amortizor. Procurorii au aflat că armele au fost procurate de la o filieră ce acţiona în Spania şi Italia sub comanda lui Ion Clămparu.  

În noaptea de 17/18 ianuarie 2008, măcelul a fost dejucat în urma unei acţiuni realizate de DIICOT Bucureşti cu ajutorul ofiţerilor Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din cadrul IGPR, poliţiştilor din Neamţ, SRI şi luptătorilor din cadrul Grupării Speciale de Intervenţii Acvila. 

În urma unei descinderi la vila lui Ţâţă, s-au găsit mai multe arme şi muniţie, două săbii tip samurai, 16 staţii de emisie recepţie de diferite tipuri (aparatură utilizată la activităţile de filaj). S-au mai găsit atunci 7 sticle cu substanţe inflamabile cu miros de benzină, şi foarte multe telefoane mobile. 

Adrian Marin-Botez şi alţi patru acoliţi (Costel Acozmei, Sorin Vasile Mazilu, Ion Zavate şi Mircea Florin Savu) au fost reţinuţi atunci, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă cu armament şi deţinere, fără drept, de arme şi muniţii.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au lăsat însă în libertate, dar procurorii au făcut recurs şi au obţinut pe 4 februarie 2008, la Curtea de Apel Bucureşti, arestarea pentru 30 de zile a lui Adrian Marin-Botez şi a lui Ion Zavate, în timp ce pentru ceilalţi trei s-au dispus cercetarea în stare de libertate. Ţâţă şi „locotenetul“ lui au devenit oameni liberi după expirarea termenului de arest preventiv, iar dosarul a ajuns în instanţă, la Tribunalul Neamţ, abia după cinci ani, în iulie 2013.    

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite