Sistemul în premieră cu buton de panică şi monitorizarea sănătăţii de la distanţă, pentru bătrânii singuri. Cum şi unde va funcţiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: tektouch.net
FOTO: tektouch.net

Bătrânii singuri din Oradea vor putea beneficia de o monitorizare permanentă, începând de anul viitor, printr-un proiect iniţiat de şeful SMURD-UPU Bihor, Hadrian Borcea. Sistemul va avea echipamente de monitorizare periodică de la distanţă, respectiv un buton de panică, totul legat printr-un sistem informatic la un dispecerat al UPU,

"E un sistem gândit pentru persoanele singure care sunt convinse că se pot descurca singure şi nu vor să apeleze la vreun ajutor. În cazul lor, un moment dificil se poate transforma într-o tragedie. Realitatea ne demonstrează că foarte des acest lucru se întâmplă pentru că ajung în imposibilitatea de a solicita sprijin", a explicat pentru Adevărul iniţiatorul proiectul, şeful SMURD - UPU Bihor, Hadrian Borcea. 

O premieră

Sistemul nu se va rezuma la un simplu buton de panică, prezent deja pe piaţă. "Butonul de panică e doar o soluţie comercială. Vine o firmă, îţi lasă echipamentul şi îţi oferă serviciile de dispecerat pentru un abonament, să zicem, de 1.000 euro. Ceea ce dorim noi să implementăm este un întreg sistem de monitorizare care în prezent nu există pe piaţă, nicăieri", spune Borcea.

Concret, e vorba despre echipamente de monitorizare periodică de la distanţă a anumitor parametri (frecvenţă cardiacă, tensiune arterială, electrocardiogramă), echipamente de alertare (tip buton de panică), pe care persoanele vârstnice să le poarte permanent şi echipamente de comunicare a prezenţei, cu ajutorul cărora persoanele vor confirma că sunt bine. În prezent, potrivit statisticilor, mulţi dintre bătrâni ajunşi în situaţii critice nu reuşesc cheme ajutor prin numărul unic 112.

De asemenea, în cadrul proiectului, se intenţionează înfiinţarea unui dispecerat de monitorizare a acestei categorii vulnerabile, în cadrul UPU SMURD Bihor, cu un sistem de proceduri şi principii de integrare a persoanelor care necesită asistenţă.

Fonduri din donaţii

Doar pentru Oradea, Borcea estimează costurile realizării unui astfel de sistem la peste 50.000 euro. Problema, spune tot el, este că în oraş nu există o evidenţă realistă a persoanelor care necesită astfel de echipament. "La UPU, anul trecut, au fost aduse pentru asistenţă medicală aproximativ 200 de persoane de acest fel din Oradea şi localităţile din jur. Domnul prefect a estimat că în judeţ ar putea fi vorba de 10.000 de persoane", declară Borcea. 

În prima fază, Spitalul Judeţean şi SMURD Bihor au preconizat strângerea fondurilor necesare pentru realizarea echipamentului din donaţii. Pe 16 aprilie, de exemplu, cu sprijinul platformei Transylvanian Debates, au strâns 34.500 lei, prim intermediul unui concert caritabil - "Susţine un bătrân singur" - susţinut de Paula Seling şi Laura Bretan, la care au participat peste 1.000 persoane, acţiune la care au ajutat peste 80 de voluntari de la Şcoala Gimnazială Dacia, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi Comunitatea Inspiratio.

Ilie Bolojan: Finanţăm integral

Deşi invitat la eveniment, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, nu a putut participa, însă ulterior, în urma unei discuţii purtate cu şeful SMURD pe marginea proiectului, l-a asigurat că Primăria Oradea va finanţa integral costurile pentru realizarea întregului sistem, informaţie care a fost făcută publică, joi, de doctorul Hadrian Borcea.

"Avem o promisiune fermă din partea primarului Ilie Bolojan că Primăria va asigura finanţarea necesară. Am început discuţii cu câteva companii IT, inclusiv unele americane, care ar putea produce sistemul informatic de care avem nevoie. Nu este unul simplu, dar deja avem câteva oferte", spune Borcea, care speră ca sistemul să fie funcţional la începutul anului viitor. 

"Nu e vorba doar despre partea tehnică. Noi trebuie să avem proceduri clare de integrare a persoanelor în acest program, deoarece noi vom face selecţia. Totul trebuie să fie pus la punct până la cel mai mic amănunt", a mai spus şeful UPU-SMURD Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite