Oradea: Instrumente de tortură la cetatea medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii trei ani vor fi introduse utilităţile şi vor fi reparate opt corpuri din bastion. Acestea vor fi transformate în muzee tematice.

Azi la ora 11.00, a fost semnată convenţia de finanţare a lucrărilor de revitalizare a Cetăţii Oradea şi includerea ei în circuitul turistic european, etapa întâi. Convenţia de finanţare a fost semnată de ministrul dezvoltării durabile şi locuinţelor, bihoreanul Vasile Blaga, şi de către primarul Ilie Bolojan.

Imagine autentică

Proiectul se va întinde pe următorii şase ani. În acest timp vor fi reabilitate şi refuncţionalizate corpurile A, G, H, I, K, L, M şi P şi vor fi transformate în Muzeele Cetăţii, Pâinii,Lapidarium cu instrumente de tortură folosite pentru condamnaţii din Evul Mediu, Strada Breslelor, Consorţiu Cultural, Multiplex Cultural un Centru de informaţii europene şi birouri administrative. În aceeaşi clădire cu Muzeul Pâinii va fi şi un restaurant şi ateliere meşteşugăreşti de prelucrarea metalelor, tâmplărie şi mobilier, lăcătuşerie, olărit şi sticlărie tradiţionale. Proiectul mai prevede finalizarea cercetării şi descărcării de sarcină arheologică, introducerea infratructurii de electricitate, internet, telefonie, şi realizarea iluminatului arhitectonic. Tot în acest proiect sunt prevăzute realizarea unor alei, drumuri şi spaţi verzi. Proiectul presupune consolidarea, conservarea, restaurarea şi refuncţionalizarea unei suprafeţe 1,3 hectare de construcţii, adică 190 de încăperi, şi a 1,3 hectare suprafeţe exterioare. Constructorul, care va fi selectat prin licitaţie internaţională, va crea funcţiuni compatibile cu monumentul istoric reprezentativ al oraşului. Valoarea totală a etapei I a proiectului este de 36,7 milioane de lei, 26,88 milioane de lei fiind nerambursabili.

Vise pe cale de a deveni realitate

Cetatea Oradea a scăpat ca prin minune de două intenţii de distrugere, prima în perioada interbelică, a două în perioada comunistă, după ce a fost arsă de patru ori şi refăcută de fiecare dată. A fost mascată în anii 80 cu blocurile turn din Centrul Civic.
Reintroducerea Cetăţii în circuitul turistic a părut multă vreme un vis nerealist. După ce zidurile bastionului au fost curăţate de vegetaţie cu ajutorul alpiniştilor, la sfârşitul anilor 90, în anii 2000 a fost reabilitată o parte din fostele grajduri în care funcţionează administraţia Cetăţii şi au început lucrările de realizarea a unui teatru de vară în Bastionul Ciunt. Acesta din urmă este un proiect comun al consiliului judeţean şi a celui municipial.

De doi ani

Realizarea proiectului „Revitalizarea Cetăţii Oradea şi introducerea ei în circuitul turistic european” a început în 2007. În primul trimestru al anului trecut proiectul a fost declarat eligibil, iar de atunci a trecut prin toate etapele
birocratice necesare accesării fondurilor europene. Echipa Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Europene lucrează acum la etapa a doua a proiectului care prevede reabilitarea altor corpuri de clădire din Palatul Priciar şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare În timpul săpăturilor arheologice din Cetate au fost descoperite reţele de canalizare clandestine şi reţele paralele de alimentare cu apă. Proiectul va fi depus în luna septembrie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite