Noile tarife vor majora 60% costurile cu încălzirea în Oradea. Primarul: „Împărţim creşterea cu populaţia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile tarife vor majora 60% costurile cu încălzirea în Oradea FOTO: arhiva
Noile tarife vor majora 60% costurile cu încălzirea în Oradea FOTO: arhiva

Noile tarife de producţie ale gigacaloriei vor majora cu 60% costurile de încălzire în locuinţele racordate la reţeaua societăţii Termoficare Oradea, în ciuda faptului că aceasta este una dintre cele mai performante din ţară.

Noile preţuri de producţie ale gigacaloriei au fost anunţate zilele trecute de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie, în cazul Termoficare Oradea, care practica până acum unul din cele mai mici tarife din ţară, majorarea fiind de 95%, de la 160 lei la 313 lei, majorare care va afecta locuitorii a  69.500 de apartamente, 3.200 de case şi 330 de instituţii publice deservite de companie de termoficare a municipiului. 

Potrivit primarului municipiului, Florin Birta, mulţumită retehnologizărilor şi investiţiilor făcute pentru modernizarea Electrocentralei din Oradea, locuitorii vor resimţi doar parţial majorarea. 

Reţelele primare şi punctele termice au fost reabilitate, unitatea produce în cogenerare agent termic şi curent electric şi este capabilă să valorifice apa geotermală, plus că a fost racordată la reţeaua de gaz, însă direct la cea a Transgaz, pentru a face economii de 5 milioane euro pe an din eliminarea intermediarilor. 

„Preţul anunţat de ANRE este cel de producţie, la care se adaugă cele de transport şi distribuţie, plus TVA. Însă această creştere de 95% va însemna o majorare cu 60% a preţului total, fiind redus cu gigacaloriile ieftine din apă geotermală”, explică Birta. 

Compensare

Chiar şi aşa, la un simplu calcul, factura de încălzire care până acum a fost de 300 lei,  de la 1 noiembrie va fi de 480 lei, motiv pentru care oamenii au început deja să-şi depună cereri pentru ajutoarele de încălzire şi suplimentul de energie pentru consumatorii casnici cu venituri mici. 

Edilul susţine, însă, că facturile ar putea scădea din 1 ianuarie, când va intra în vigoare Legea privind schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze în sezonul rece 2021 – 2022, care prevede reducerea TVA la energie termică de la 19% la 5% începând din ianuarie 2022 şi plafonarea din noiembrie a preţului final al curentului şi a gazelor naturale. 

Florin Birta

„În plus, am solicitat Guvernului un ajutor de 70 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor de pe reţele, aşteptăm să vedem dacă vom primi. Dacă nu, această creştere de 60% o vom suporta împreună cu populaţia”, a mai declarat edilul(foto). 

Pe de altă parte, situaţia critică în care se află Timişoara, unde spitalele au rămas fără încălzire, punându-se în pericol viaţa pacienţilor, la Oradea nu se poate întâmpla. „Unităţile noastre au generator propriu, la o eventuală avarie, se pornesc imediat. Nu vom avea astfel de probleme”; spune managerul Spitalului municipal Oradea, Laurenţiu Chiană. 

Vă recomandăm şi: 

Cantitate uriaşă de canabis, descoperită într-un bloc din Oradea. Locatarii au sunat la 112 din cauza mirosului

Doi primari din Bihor sunt suspectaţi că au finanţat ilegal opt ani un club privat de fotbal. Paguba e uriaşă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite