Misterele coifului de sorginte vikingă descoperit în judeţul Iaşi. Cum putea intimida inamicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coif de sorginte vikingă/ FOTO: Poliţia Română
Coif de sorginte vikingă/ FOTO: Poliţia Română

Coiful se caracterizează printr-o figurare stilizată a ochilor în scopuri magice, de intimidare şi dominare a inamicului, dar şi prin prezenţa unor ornamente specifice vikingilor, spun experţii.

Coiful medieval, de sorginte vikingă, descoperit pe râul Siret, pe raza municipiului Paşcani, şi predat Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, este unic în spaţiul românesc.

Potrivit experţilor, coiful este încadrat în grupa aşa-numitelor „coifuri conice”, specifice mediului cultural istoric din estul Europei, şi caracterizate prin forma alungită, aproape ascuţită a calotei, despre care se consideră că putea devia loviturile de sabie uşoară şi în acest fel asigura o protecţie sporită luptătorului.

„Obiectul prezintă însă multe analogii arheologice în zona Baltică şi a Rusiei Kieviene şi se caracterizează printr-o figurare stilizată a ochilor în scopuri magice, de intimidare şi dominare a inamicului, dar şi prin prezenţa unor ornamente specifice vikingilor, formate din linii şi benzi împletite sau meandrate, des întâlnite în arta nordică”, se arată într-un comunicat de presă. 

Din literatura de specialitate reiese că astfel de piese erau completate cu o protecţie pentru ceafă, uneori şi pentru obraji, ataşată prin nituire de calotă. 

Forma coifului de la Paşcani aminteşte de piese mai vechi, utilizate de grupurile germanice ale secolelor VI-VII, ce se caracterizează prin prezenţa nervurilor („Spangenhelm”). 

Specialiştii consideră că prin perpetuarea acestei morfologii mai vechi, elemente de echipament militar precum coiful de la Paşcani emanau autoritate, putere, fiind în acelaşi timp adaptate noilor tactici militare ale epocii. 

Într-o primă etapă, coiful va fi supus operaţiunilor specifice de restaurare-conservare non-invazivă, menite să asigure transmiterea în timp a obiectului. 

Coiful de la Paşcani este a doua descoperire extrem de importantă care intră în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în anul 2021.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Coif de sorginte vikingă, cu o valoare istorică incomensurabilă, descoperit în judeţul Iaşi VIDEO

Noi dezvăluiri despre mafia de la Apele Române. Concurs anulat deoarece postul a fost câştigat de „altcineva decât trebuia”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite