FOTO VIDEO Accidentul din Muntenegru. Spiritul civic la români: mii de mulţumiri pe Facebook, câţiva donatori de sânge. "Mascaţii" din Iaşi au spart gheaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS) din Iaşi au mers astăzi, 26 iunie, la centrul de transfuzii pentru a dona sânge victimelor accidentului din Muntenegru. Din Iaşi, un oraş cu 300.000 de suflete, numărul donatorilor solidari cu victimele catastrofei turistice a ajuns la 14. În schimb, pe Facebook, au apărut deja mai multe grupuri în care mii de persoane mulţumesc muntenegrenilor care au donat sânge.

Printre cei care au fost de acord să doneze sânge benevol s-a numărat şi şeful “mascaţilor” din cadrul Poliţiei ieşene, Toader Roman. În total, opt poliţişti au donat sânge pentru victimele din Muntenegru.

“Am vrut să fim solidari cu toţi cei care au donat sânge. Ne-au impresionat toţi cei de acolo (n.r. din Muntenegru) care au donat deşi nu au nicio legătură cu victimele. Am vrut să demonstrăm că de fapt noi nu suntem cei răi ci suntem cei buni de fiecare dată. Suntem răi doar cu cei care nu sunt buni, care ne fac probleme. Am colegi care au venit şi de la serviciu, dar şi dintre cei care erau liberi”, a declarat Toader Roman.

La donare a venit şi singura femeie din structura Serviciului de Acţiuni Speciale de la Iaşi. Până în prezent, la Iaşi, au mai fost şase persoane care s-au prezentat la Centrul de transfuzii sangvine şi au donat sânge special pentru victimele accidentului din Muntenegru.

Mulţumiri pe Facebook pentru muntenegreni

29 de români care au fost răniţi în tragedie au fost transportaţi marţi la patru spitale din Bucureşti. În cazul unora dintre aceştia e nevoie de sânge. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu a precizat că în cazul în care cantitatea de sânge necesară răniţilor nu va fi suficientă, va face un apel public pentru donarea voluntară.

image

Dacă până miercuri, doar 14 ieşeni (printre care şi cei opt poliţişti) au mers pentru a dona sânge victimelor accidentului din Muntenegru, pe Facebook, spiritul civic al românilor pare a fi puţin mai dezvoltat. Au fost deja formate mai multe grupuri prin care utilizatorii reţelei de socializare vor să le mulţumească muntenegrenilor care au donat sânge în număr mare. Grupul “Muntenegru. Respect, mulţumim” a adunat de la începutul acestei săptămâni peste 3.200 de like-uri, dar şi sute de postări şi comentarii în care românii din spatele calculatoarelor le mulţumesc cetăţenilor din Muntenegru.

Cât de mult donează românii sânge

Doar 1,7% din populaţia României donează sânge într-un an. Această proporţie este de peste trei ori mai mică decât media europeană (6%) şi ne plasează pe penultimul loc în Europa la numărul de donatori, înaintea Albaniei. „Proporţia minimă necesară la noi ar fi de 2,5%", potrivit medicului hematolog Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine din Bucureşti.

Pentru o putea dona sânge, voluntarul trebuie să completeze sincer un chestionar care curpinde întrebări cu privire la starea sa de sănătate (de exemplu, dacă are o afecţiune de inimă ori o boală cu transmitere sexuală). De asemenea, se fac câteva teste rapide, precum măsurarea glicemiei şi tensiunii arteriale. Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească un donator:

- să aibă peste 18 ani, dar nu mai mult de 62 de ani.
- greutatea nu trebuie să fie sub 50 de kg.
- să nu aibă boli de piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer sau TBC.
- nu se donează sânge de către persoanele care au făcut tratamente stomatologice în ultimele şase luni sau care au suferit o intervenţie chirurgicală.
- nu se permite donarea de sânge persoanelor care fac sex neprotejat.
- hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg pot dona sânge.
- între donări ar trebuie să treacă minimum 60 de zile. Acest interval de timp este necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia.
- nu se bea alcool cu cel 48 de ore înainte de donare.
- nu se consumă grăsimi în ziua anterioară donării, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor.

Citeşte şi:

VIDEO Tragedia din Muntenegru - despre sindromul posttraumatic: „La noi, reacţia imediată după o astfel de tragedie este să aducem un sobor de preoţi“

Accidentul din Muntenegru: ce soartă i-a urcat în autocarul morţii

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite