Ce spun psihologii despre bărbaţii care aleg să poarte mustaţă: „Este emblema animatorului de proximitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit specialiştilor în comunicare non-verbală, în funcţie de moştenirea culturală, mustaţa reprezintă o „marcă distinctivă, obligatorie pentru afirmarea virilităţii şi pentru deosebirea simbolică faţă de femei“, dar de multe ori sunt luate în calcul şi motive estetice atunci când bărbaţii aleg această „podoabă“.

Psihologul şi specialistul în comunicare verbală şi nonverbală, Joseph Messinger, în „Dicţionarul ilustrat al gesturilor“, oferă mai multe explicaţii în legătură cu una dintre podoabele faciale bărbăteşti care a evoluat de-a lungul timpului.

Potrivit specialistului: „mustaţa este emblema animatorului de proximitate, entuziast, comunicativ, vesel, familiar, extravertit şi care gustă umorul. Îi place dialogul şi caută mereu să discute“.  Joseph Messinger susţine că „orice podoabă de păr este o deghizare, o mască de carnaval trântită pe un chip ce pare mult prea golaş“.

Acesta vorbeşte şi despre „beneficiile estetice“ ale podoabei. „Mustaţa atenuează adesea aspectul colţuros al feţei, iar această dorinţă trădează destul de mult nevoia celui în cauză de a se deschide faţă de ceilalţi. Mustaţa îmbracă faţa goală, şterge unghiurile prea colţuroase, serveşte de guleraş pentru un nas prea ascuţit. Mustăciosul care nu renunţă la smocul lui de păr este un cameleon, un individ mai degrabă versatil, infidel, însă atât de fermecător că-ţi vine să-i crezi minciunile“, explică Joseph Messinger, în „Dicţionarul ilustrat al gesturilor“.

Specialistul aminteşte şi de faptul că, de-a lungul timpului, mustaţa a fost atribuită unor categorii profesionale, precum jandarmii, „care abordau nişte mustăţi impresionante. În concepţia populară, acestea ar fi trebuit să impună respect infractorilor“.  

Referirile generale legate de mustăcioşi sunt că „le plac glumele, chiar mai fără perdea, mâncarea bună şi prietenii cu care să se bucure de mese. Sunt indivizi veseli, adeseori colerici“. Însă, aşa cum atrag atenţia specialiştii în comunicare nonverbală, contextul în care sunt interpretate caracteristicile generale este foarte important. Astfel, trebuie ţinut cont de specificul istoric şi cultural, dar şi de atribuite individuale, care îl determină pe un bărbat să poarte sau nu mustaţă.

Citeşte şi:

Sfaturi de la economiştii Băncii Mondiale pentru a supravieţui în era digitală: „Accesul la internet nu este de ajuns“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite