FOTO Narcis Coman a împlinit 67 de ani. “Nu voi mai călca niciodată pe stadionul din Giurgiu”
0Narcis Coman, “legenda vie” a fotbalului giurgiuvean a împlinit marţi 67 de ani. Fostul mare portar al Naţionalei şi al formaţiilor UTA, FC Argeş, Steaua, Dinamo, SC Bacău sau CS Târgovişte nu mai vrea să audă de arena „Marin Anastasovici“ din Giurgiu.
Telefonul a sunat aproape încontinuu marţi pentru Narcis Coman. Zeci de prieteni, cunoştinţe, foşti colegi sau adversari au ţinut să-l felicite şi să-i ureze „La mulţi ani“ cu ocazia zilei de naştere.
„Am împlinit 67 de ani dar mă simt de 50“ afirmă fosta glorie a fotbalului românesc după care zâmbeşte în colţul gurii. „De fapt pe cine încerc să păcălesc?! Cu discopatia mă împac destul de greu, coloana e deplasată trei milimetri. Timpul şi-a pus amprenta şi asupra mea însă nu regret nimic. Tot ce am făcut în viaţa asta am făcut pentru fotbal“.
Tată şi fiică, născuţi în aceeaşi zi
Dacă majoritatea giurgiuvenilor l-au uitat, pentru cei din cartierul Policlinică a rămas în continuare o persoană specială.
„Narcis Coman a fost febleţea mea. L-am întâlnit prima dată la Bacău, când evolua la Sport Club, iar ulterior am avut plăcerea să îl am vecin“ afirmă Marian Dragne.
Fostul internaţional spune că îşi va serba ziua de naştere alături de fiică, ginere şi cele două nepoţele. Legătura dintre el şi Cătălina, singurul său copil, este una cu adevărat specială, ambii fiind născuţi pe 5 noiembrie.
„Am fost foarte răsfăţată. Primeam o mulţime de cadouri de la el şi nu exista să-i cer ceva iar el să nu-mi îndeplinească dorinţa“ afirmă fiica lui Narcis Coman.
„Topit“ după unicul său copil
Aceasta povesteşte cu umor o întâmplare petrecută la frizerie.
„Aveam patru ani, eram la Târgovişte şi a trebuit să mă tund. M-a luat de mână şi m-a dus la frizerie. Am început să plâng şi să-i spun că eu nu mă tund dacă nu îmi aduce un curcan. Nu ştiu de unde a reuşit să cumpere unul, dar a făcut-o şi mi l-a adus. Curcanul se plimba prin frizerie, iar eu stăteam pe scaun în timp ce eram tunsă şi râdeam“ spune Cătălina.
Fiica lui Narcis Coman a cochetat cinci ani cu baschetul însă a mers apoi pe un alt drum. Astăzi este psiholog şi lucrează în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu.
Susţine că momentul în care a mers pentru prima dată pe un stadion i-a rămas şi astăzi în suflet. „S-a întâmplat tot la Târgovişte, în 1978. Tata avea atunci probleme cu clavicula. Am păşit alături de el pe gazon, şi am rămas uimită de numărul mare de oameni care ne privea. Am auzit crainicul care a spus <Iar acum, pe teren intră Narcis Coman, însoţit de fiica lui, Cătălina> iar eu mă întrebam cine vorbeşte şi cum de-mi ştie numele“.
Astra i-a întors spatele
Deşi s-a mândrit întotdeauna cu faptul că este giurgiuvean şi a ales să rămână la malul Dunării în ciuda ofertelor pe care le-a primit atât în perioada în care a fost fotbalist cât şi în cea de după retragerea din activitate, Narcis Coman este ignorat de reprezentanţii formaţiei Astra Giurgiu.
Acest lucru l-a mâhnit atât de tare pe fostul portar încât a decis să nu mai vină pe stadionul de pe care a început ascensiunea în fotbalul mare.
„Nu voi mai călca niciodată pe stadionul din Giurgiu. Este decizia mea şi a fost luată după ce mi-am dat seama că sunt ignorat de cei de la Astra. Mă doare sufletul când ştiu câte lucruri am făcut pentru oraşul ăsta şi nici măcar un abonament sau o invitaţie nu am primit. În schimb, ştiu că au intrare persoane care nu au treabă cu fotbalul sau care dau mai departe invitaţiile la cunoscuţi sau familie“ afirmă Narcis Coman.
Nu l-a uitat pe Dobrin
În urmă cu zece zile s-au împlinit şase ani de la dispariţia fulgerătoare a lui Nicolae Dobrin. „Prinţul din Trivale“ nu a fost uitat de Narcis Coman, cel care nu s-a sfiit să critice atitudinea autorităţilor din Piteşti care au lăsat-o pe FC Argeş să moară.
„Nicolae Dobrin o să rămână mereu în sufletul meu. L-am iubit ca pe un frate şi este nedrept că a plecat dintre noi atât de devreme. Cred că se răsuceşte în mormânt când vede şi el ce s-a ales de FC Argeş. În chiar anul în care clubul a împlinit 60 de ani a fost desfiinţat“.
Narcis Coman (pe numele din buletin Narciz Răduţ Coman) s-a născut la 5 noiembrie 1946 în cartierul Fabricii de Zahăr din Giurgiu. A început fotbalul la 12 ani fiind cooptat la „piticii“ Olimpiei.
În 1964 a fost vândut în campionatul regional, la Şantierul Naval Olteniţa, pe un vagon de tablă, iar după numai un an a făcut saltul în Divizia A, la UTA.
A urmat o carieră extraordinară cu 214 meciuri pe prima scenă a fotbalulu românesc la UTA, FC Argeş, Steaua, Dunărea Giurgiu, Dinamo, SC Bacău şi CS Târgovişte, cu ultimele două reuşind şi două promovări.
A bifat 12 prezenţe în Naţionala României şi 12 meciuri în Cupele Europene. Câştigător al Cupei României cu Steaua în 1971, declarat cel mai bun fotbalist român al anului 1978 (pe când evolua la CS Târgovişte).
Maestru emerit al sportului, apare în Enciclopedia Personalităţilor „Hubner Who’s Who“, decorat cu ordinul „Meritul Sportiv“ (2009) şi premiat cu diploma de onoare în cadrul Galei Ligii Profesioniste de Fotbal (2010).
În acest an a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu.