Mihai Eminescu are parte de o dublă comemorare la Galaţi, pe 15 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambele evenimente au loc, la ore diferite, la statuia poetului naţional din parcul Mihai Eminescu. Una dintre comemorări, organizată de Biblioteca „VA Urechia” începe la ora 10,30, o alta (organizată de un grup civic coordonat de George Alin Radu, cu sprijinul Primăriei), de la ora 17,00.

Prima statuie ridicată de români poetului naţional Mihai Eminescu (autor Friederich Storck, anul 1911), aflată într-un parc din centrul oraşului Galaţi, va fi martoră la o dublă ceremonie de comemorare a 129 de ani de la moartea acestuia.

Astfel, de la ora 10,30, la statuie vor depune coroane şi vor asista un program artistic (susţinut de Fanfara Centrului Cultural Dunărea de Jos, de elevi de la Şcoala Mihai Eminescu şi de poeţi şi artişti din Galaţi) invitaţii Bibliotecii Judeţene V.A. Urechia, iar de la ora 17,00 este rândul unui grup civic din Galaţi (condus de George Alin Radu) să organizeze un program, cu sprijinul Primăriei Galaţi şi al elevilor de la Şcoala nr. 29 din cartierul Fileşti. 

La acest din urmă eveniment este anunţată şi prezenţa poetului Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România.

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani, şi a murit pe 15 iunie 1889, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu. Statuia ridicată poetului la Galaţi acum 107 ani (în 1911, la 22 de ani de la moarte, banii provenind dintr-o colectă publică), este prima din România închinată lui Mihai Eminescu. 

Monumentul nu a avut o soartă tocmai liniştită: a fost mutat de comunişti în două rânduri şi a fost vandalizat de zeci de ori. Doar în ultimii 15 ani a avut parte de zece vandalizări, hoţii furând „în mod tradiţional” aceeaşi parte din statuie: mâna cu făclie a muzei poetului. De fiecare dată, bucata furată este înlocuită de un artist local cu o replică din ghips.

Autorităţile locale de la Galaţi au anunţat că au în intenţie o restaurare serioasă a statuii din marmură de Carrara, deoarece în structura ei au început să apară microfisuri. Există chiar varianta ca monumentul să fie dus într-un muzeu, iar pe soclu să fie pusă o replică din piatră.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite