Iarba pârloagelor devine ameninţătoare pentru gălăţeni. Oamenii se pot trezi cu multiple alergii
0
Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi atrage atenţia populaţiei că în această perioadă înfloreşte planta numită ambrosie (Ambrosia artemisiifolia), denumita popular şi iarba pârloagelor, care are un puternic efect alergen asupra populaţiei sensibile.
Originara din America de Nord, ambrosia face parte din categoria speciilor invazive. Este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale si de floarea-soarelui, respectiv in zonele lasate in paragina, cum sunt cele de pe marginea drumurilor si a cailor ferate, in apropierea santierelor de constructii, in zonele in care s-a depozitat pamant excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute. Este atrasa de obicei de suprafetele care au un bogat continut in azot, ii plac solurile jilave, umede, fapt pentru care este planta mezofila.
La nivel european, Comisia Eropeana a sprijinit dezvoltarea unei baze de date dedicata speciilor invazive denumita DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe) cu rolul de realiza inventarul speciilor invasive de pe teritoriul Europei si de a recomanda masuri pentru combaterea acestora. Masurile de prevenire si combatere in tarile europene afectate de prezenta ambroziei difera, astfel sunt tari in care controlul privind prevenirea raspandirii ambroziei este reglementat la nivel national, proprietarii de terenuri sunt obligati prin lege sa ia masuri pentru eradicarea ambroziei sau sunt situatii in care masurile de prevenire a raspandirii ambrosiei si de eradicare au caracter de recomandare.
Pericolul mare pe care il reprezinta extinderea acestei specii nu este concurenta ei cu plantele de cultura ci efectul deosebit de grav asupra sanatatii oamenilor, cauzat de polenul produs in perioada infloririi (peste 20 grame). Alergiile cauzate de polenul acestei plante pot aparea chiar si dupa 24-48 de ore dupa ce persoanele sensibile au intrat in contact cu polenul plantei.
Deoarece perioada de inflorire si de raspandire a polenului acestei plante este jumatatea lunii iulie-sfarsitul lunii septembrie, Agentia pentru Protectia Mediului Galati recomanda tuturor autoritatilor publice, precum si cetatenilor luarea de masuri in vederea eradicarii acestei plante prin mijloace corespunzatoare.
Masurile recomandate pentru impiedicarea raspandirii plantei se refera la evitarea transportarii pamantului din zonele in care planta este prezenta, smulgerea plantei din pamant inainte ca inflorescentele sa ajunga la maturitate, utilizarea de mijloace mecanice pentru cosirea repetata inainte de inflorirea plantei sau utilizarea de mijloace chimice in vederea intreruperii ciclului biologic de dezvoltare al plantei, sub indrumarea stricta a specialistilor in domeniu. Zonele situate de-a lungul rutelor de transport (cai ferate, drumuri) si a raurilor trebuie gestionate cu prioritate pentru a preveni raspandirea semintelor.