Cum să mâncăm de Paşte pentru a nu face excese alimentare. Medic: „Bunul simţ alimentar să nu lipsească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: C.M
sursa: C.M

După o perioadă de post în care organismul s-a obişnuit cu mâncare puţină iată că vine şi „marea dezlegare” la ouă, carne, cozonaci, pască şi drob.  Medicii recomandă să nu facem excese alimentare, iar mesele să fie la o diferenţă de cel puţin cinci ore pentru ca organismul să digere mai uşor şi să se adapteze.

Într-un interviu acordat „Adevărul”, medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie, este de părere că masa tradiţională de Paşte nu reprezintă o problemă. În schimb, modul în care alegem să consumăm şi să asociem alimentele ne cauzează probleme. Specialistul recomandă să nu consumăm mai mult de de două ori pe zi, iar friptura să o asezonăm cu salată şi verdeţuri. În concluzie, „să nu lipsească bunul simţ alimentar de sărbători”. 

Adevărul: Domnule doctor, care consideraţi că sunt cauzele problemelor digestive din perioada  sărbatorilor pascale?

În principal discutăm despre excese cantitative, asocieri de alimente nepotrivite şi alcool. Postul este recomandat, indiferent de motivaţia pe care o avem, şi în aceeaşi măsură, în momentul în care trecem la acest tip de alimentaţie specifică perioadei de Paşte, trebuie să fim mult mai atenţi la ceea ce punem în farfurie. 

Cum prevenim afecţiunile digestive din perioada sărbătorilor pascale?

Cred că cel mai important este sa înţelegem că Paştele durează trei zile şi că după sărbatorile Pascale există viaţă.Trebuie să fie atenţi în special la cantitatea pe care o consumăm. Să încercăm să consumăm mai puţin decât de obicei, să încercăm să reducem numărul de mese cu care eram obişnuiţi în perioada de post, să încercăm să reducem măcar două mese pe zi. Ar fi mult mai uşor pentru organism să se adapteze la această modificare bruscă de dietă. Mesele cu diferenţa între ele de câteva ore generoase, 5-6 ore cel puţin, ar ajuta organismul să digere mai uşor, să se adapteze. 

Cum ar arăta din punctul dumneavoastră masa de Paşti?

Masa tradiţională de Paşte nu reprezintă o problemă. Modul în care alegem să consumăm şi să asociem alimentele ne cauzează probleme. Nu există o masa ideală de Paşte. Ce duce la probleme digestive în această perioadă o reprezintă adesea consumul excesiv de ouă (nu mai mult de 2 pe zi), consumul de carne mult peste media normală şi aşezonarea cu produse cu conţinut de carbohidraţi ridicat (cozonac, pască). Un alt aspect important îl reprezintă consumul excesiv de alcool. Asta face ca sistemul digestiv, şi în principal ficatul şi pancreasul, să fie depăşite de situaţie. Practic, consumăm mai mult decât pot organele noastre să metabolizeze.

Ce sfaturi şi recomandări aveţi pentru pentru pacienţii cu afecţiuni digestive, probleme colon si diabet?

Cei care ştiu că au acest tip de afecţiuni trebuie să fie şi mai atenţi. Faptul că este sărbatoare, nu face ca boala să plece în vacanţă. Repet, consumati raţional, acesta este cheia. Să respectăm, mai ales în perioada sărbatorilor, regimul impus unor astfel de afecţiuni. Să profităm de bucuriile pe care ni le aduce primăvara, din punct de vedere alimentar.

Care sunt alimentele permise, dar interzise?

Nu există alimente interzise. Importanţa este cantitatea şi calitatea. Nu uitaţi că în acestă perioadă, mai ales că avem un Paşte târziu, ne putem bucura de multe tipuri de salată si verdeţuri, să profităm de ceea ce ne oferă natură. Cred că nu ar trebui să lipsescă bunul simţ alimentar de sărbători.

Cât de importantă este mişcarea?

Mişcarea este foarte importantă. Să fim conştienţi că această mişcare ne poate ajuta să consumăm din energia adusă de alimentele pe care le consumăm de Paşte. Mişcarea în sine, în funcţie de antrenamentul pe care îl avem fiecare, trebuie să fie uşor mai accelerată decât de obicei. Dacă facem, de regulă, o jumătate de oră de mişcare, acum ar fi bine să facem o oră, de preferat în aer liber.

 La ce medicamente pentru tratarea afecţiunilor digestive să apelăm în caz de urgenţă? 

Nu este deloc recomandat sa luăm medicamente fără sa consultăm un medic. Ştim că un procent de 68% dintre români deţin acasă propriul stoc de medicamente, dar asta nu este nici pe departe un lucru bun. Mai ales în sfera afecţiunilor digestive să luă medicamente dupa ureche. Nu fac decât să agraveze situaţia.

Vă recomandăm şi: 

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite