Cum funcţionează blocajul care ne împiedică să ne realizăm proiectele. Pe ce principiu merg cei care reuşesc în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre noi îşi abandonează proiectele după primul eşec
Mulţi dintre noi îşi abandonează proiectele după primul eşec

Mulţi dintre noi încep diverse lucruri, dar pe parcurs ajung să îşi abandoneze proiectele. Există chiar oameni care au ajuns experţi în astfel de rateuri, iar explicaţiile sunt relativ simple.

Când vorbim de un proiect, discutăm despre o idee, care la un moment dat are tendinţa să se materializeze, conform planului iniţial. Poate fi vorba de găsirea unui job, de dorinţa de a avea un copil sau a ne căsători.

”Pentru a duce un proiect la capăt, trebuie să ştim foarte exact în ce constă aceasta şi care este scopul pe care îl urmărim prin îndeplinirea lui. Proiectul trebuie să fie mai întâi mental, apoi el să devină emoţional, urmând ca în final să se materializeze şi să devină şi fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.

În realizarea unui proiect este implicată inteligenţa cognitivă, adică creierul, inteligenţa emoţională şi inteligenţa spirituală, cum este cazul atunci când ne implicăm în proiecte de voluntariat. Între conceperea unui proiect şi realizarea lui efectivă este o distanţă mare, pe care o pot influenţa mai mulţi factori.

Ca să venim la concret, orice proiect dus la capăt are la bază documentarea pe un anumit domeniu, idei, bani (dar nu întotdeuna), timp, creativitate, pasiune, devotament, perseverenţă şi comunicare, spun specialiştii. Lipsa oricăruia dintre elementele enumerate duce la dificultăţi serioase în punerea în practică a oricărei idei, dacă nu chiar la imposibilitatea realizării acesteia.

”Marea majoritate a celor care nu reuşesc să-şi ducă la bun sfârşit proiectele dau vina pe exterior. Poate exista o cauză exterioară la un moment dat care te împiedică să faci ce îţi doreşti, dar nu întotdeuna e valabil acest lucru. Problema principală vine din interiorul fiecăruia dintre noi. Când avem în interior o agitaţie mentală, o stare de confuzie, nu vom reuşi prea repede să realizăm ce ne-am propus. Dacă în interior avem foarte bine definit scopul proiectului, atunci sunt şanse mari ca acesta să prindă rapid contur”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Nu vă lăsaţi influenţaţi de exterior

Mai multe studii ştiinţifice au demonstrat că persoanele cu un mental puternic reuşesc să înceapă şi să finalizeze mai repede proiectele. La cei care nu au acest atu de partea lor, se manifestă şi o altă problemă. Persoanele respective au tendinţa să devină invidioase pe ceilalţi, în special pe cei care reuşesc în viaţă, şi să se autovictimizeze.

Cei în cauză nu au suficientă voinţă pentru a depăşi obstacolele care le ies în cale, astfel încât să-şi pună în practică ideile. Ei se lasă cel mai adesea influenţaţi de cei din jur şi sunt schimbători, o combinaţie care duce aproape mereu la eşec.

”Sunt persoane care după primul eşec, renunţă total la ce îşi propuseseră. Au tendinţa să intre în depresie, au atacuri de panică şi stări anxioase, autoprogramându-se inconştient că lor nu le iese nimic, indiferent ce ar face, sunt mereu ghinionişti sau nu sunt susţinuţi de nimeni”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Primul pas este ca cei care ştiu că întâmpină dificultăţi în realizarea proiectelor, să scrie pe o hârtie care sunt motivele care i-au împiedicat să facă acest lucru. Dacă şi-au propus să pună în practică proiecte mai mari, este bine să le ia pe segmente, astfel încât să le vină mai uşor.

Începeţi cu proiecte mici

Ideal este să începeţi cu proiecte mici, spun specialiştii. Una este să îţi doreşti un Ferrari sau o altă maşină de lux şi cu totul altceva e să începi prin a-ţi cumpăra o maşină cu care să te duci la serviciu. Perseverenţa este un alt element cheie în realizarea unui proiect, indiferent cât de dificil ar fi. Principiul este ”ai reuşit, continuă, nu ai reuşit, continuă”.

Este necesar să vă evaluaţi sincer capacităţile mentale, emoţionale şi fizice când porniţi la drum cu un proiect. Încrederea în forţele proprii trebuie să fie ridicată, dar nu exagerată. Organizarea este o altă calitate pe care trebuie să învăţaţi să o deprindeţi, dacă nu o faceţi deja. Persoanele care nu ştiu ce vor şi nu ştiu să îşi planifice bine acţiunile pe care urmează să le întreprindă, nu vor ajunge prea departe.

Un alt pas este să acumulezi energie pentru a putea duce la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus. Este bine aici să analizezi cum reuşeşti tu să faci acest lucru. Majoritatea dintre noi se încarcă cu energie după ce mănâncă sau dorm, în timp ce alţii fac acest lucru prin sport, meditaţie sau ascultând muzică.

Răbdarea este un alt element crucial în ce ne-am propus să facem. Degeaba construieşti cu migală ceva, dacă pe final devii nerăbdător şi strici tot. O greşeală pe care o fac mulţi este să se concentreze mai mult pe nereuşitele pe care le-au avut până atunci, în loc să se axeze pe ceea ce a mers bine în cadrul proiectului.

”La fel de important este să te vizualizezi ca şi când proiectul tău s-a realizat deja. Dacă îţi doreşti o casă, te poţi vizualiza ca şi cum te-ai mutat deja în casă. Esenţial este să te concentrezi mai mult pe ceea ce vrei să realizezi, asta însemnând să aloci mai mult timp proiectului, astfel încât să poţi veni cu ideile cele mai bune de realizare a acestuia”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite