Milioane de euro în plus pentru construcţia centrului de ştiinţe aplicate de la „Unirea”. Care e justificarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta viitorului centru de ştiinţe aplicate
Macheta viitorului centru de ştiinţe aplicate

În numai un an, indicatorii tehnico economici au fost modificaţi de trei ori deşi pânîă în przent nu s-a pus nicio cărămidă la temelia noii construcţii.

Un proiect demarat în anul 2020, privind construirea unui centru de ştiinţe aplicate la cel mai bun colegiu din Focşani, Colegiul naţional Unirea, a ajuns la o valoarea impresionantă, peste 8 milioane de euro, după ce, iniţial, construcţia şi dotările au fost evaluate la 4-5 milioane de euro.

Investiţia a fost demarată în anul 2020, cu studiul de fezabilitate, proiectul fiind înaintat spre finanţare Companiei Naţionale de Investiţii.

Anul trecut, în luna martie, au fost aprobaţi primii indicatori tehnico-economici ai viitoare construcţii, în valoare de 28,1 milioane de lei, mai exact 5,7 milioane de euro la valoarea monedei europene de atunci.

Jumătate de an mai târziu, în luna septembrie, aleşii locali au majorat din nou indicatorii economici, la 32,2 milioane de lei (6,6 milioane de euro), din care contribuţia municipalităţii era de 1,039 de milioane de euro.

Acum la început de luna mai 2022, se cere din nou ajustarea preţurilor, sub motivaţia creşterii preţurilor la materialele de construcţii. Astfel, noii indicatori care urmează să fie aprobaţi de Consiliul Local au ajuns la valoarea de 39,6 milioane de lei (8,1 milioane de euro), crescând cu aproape 600.000 de lei şi contribuţia Primăriei la proiect.

De această dată, explicaţia pare mai degrabă o treabă impusă: „Pentru promovarea cât mai rapidă a obiectivului de investiţii de către Compania Naţională de Investiţii, este necesară aprobarea cu celeritate a noilor indicatori tehnico-economici”, se arată în motivarea Primăriei Focşani.

Până acum, nu s-a pus nicio cărămidă la construcţia promisă pentru anul 2024.

Multe laboratoare

Centrul de ştiinţe aplicate presupune transformarea vechii săli de sport a Colegiului în bibliotecă multimedia, crearea a două laboratoare pentru fiecare dintre disciplinele fizică aplicată, fizică – chimie, chimie aplicată (ştiinţa materialelor), biologie şi robotică şi a trei laboratoare de informatică.

Totodată, se vrea realizarea unei săli multifuncţionale cu o capacitate de 150 – 180 de persoane şi a unui centru multimedia pentru prelucrare de imagine şi tipografie digitală.

Centrul va fi dotat cu servere, calculatoare, imprimante, proiectoare, table digitale şi kituri pentru experimente de fizică, chimie sau biologie.

Este vorba despre un vis mai vechi al conducerii prestigiosului liceu din Focşani, de a construi o clădire care să includă toate laboratoarele şi cluburile unde elevii îşi urmează pasiunile, bineînţeles cu toate dotările de rigoare.

“Toată lumea vorbeşte că şcoala românească este bazată pe foarte multă teorie şi când ies din şcoală elevii nu ştiu să facă nişte chestii aplicate ale cunoştinţelor teoretice pe care le-au învăţat. De aici a venit şi ideea pentru care suntem astăzi aici. De exemplu, toate laboratoarele din şcoala noastră sunt cam 90% dotate, în afară de cel de informatică, dinainte de Revoluţie. Este evident că nu poţi să faci lucruri noi cu ustensile vechi”, potrivit lui Cornel Noană, directorul Colegiului Naţional “Unirea”.

Vă mai recomandăm:

Premieră educaţională la Focşani. O cunoscută universitate din Japonia caută viitori studenţi la Colegiul Naţional "Unirea"

Colegiul Naţional "Unirea" din Focşani, reprezentat în forul de conducere al Alianţei Colegiilor Centenare din România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite