Portret / Iulia Jaba, campioană la taekwondo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A cucerit zeci de medalii la competiţii naţionale şi internaţionale de taekwondo, fiind selecţionată în lotul României pentru Campionatul European de Juniori din Cipru.

Iulia Jaba a pătruns în lumea sportului în urmă cu opt ani, atunci când a început să practice gimnastică în cadrul Clubului Copiilor din Botoşani, oraşul natal.

Deşi avea performanţe notabile alături de echipă, a luat decizia de a se orienta către artele marţiale, în 2008 devenind una dintre sportivele legitimate la Clublu Addras Taekwondo din Focşani.

Sub îndrumarea antrenorului Adrian Dochioiu a reuşit să facă progrese substanţiale, cucerind medalii la competiţii naţionale şi internaţionale.

„Domnul antrenor se dedică foarte mult pregătirii noastre, oferindu-ne, prin intermediul stagiilor pe care le organizează în cadrul clubului, oportunitataea de a cunoaşte adevăraţi maeştri ai artelor marţiale", spune sportiva.

În palmaresul Iuliei se numără trei medalii de argint obţinute la „Cupa Hârşova", „Cupa României" din Braşov şi „Cupa Vrancea", participarea la „Campionatul Balcanic" din Bucureşti aducându-i un loc trei. Peste hotare, a luat aurul la „Bulgaria Open", concurs desfăşurat la Sofia, învingând şi oponenţi puternici din Croaţia în cadrul competiţiei „Karlovac Open", unde s-a clasat pe a treia poziţie a podiumului.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut a făcut parte din Lotul Reprezentativ al României pentru Balcaniadă.

Membră a lotului naţional

Iulia a păşit cu brio şi în 2011, ocupând locul doi la „Ilyo Open Cup" din Bistriţa şi fiind selecţionată în Lotul naţional al României de Taekwondo pentru Campionatul European de Juniori de la Paphos - Cipru, ce va avea loc în perioada 6 - 9 octombrie.

"Practicarea artei marţiale coreene, considerată a fi una din cele mai puternice componente tradiţionale ale acestui popor, m-a ajutat să-mi dezvolt personalitatea, să devin mai responsabilă şi să învăţ să respect persoanele din jurul meu. Mulţi nu înteleg artele marţiale, asociindu-le cu bătaia, însă de fapt, acest sport olimpic necesită multă concentrare, determinare şi mai ales curaj, astfel încât să nu clachezi atunci când eşti faţă în faţă cu adversarul, ci să loveşti până la capăt, atingându-şi astfel scopul", mărturiseşte tânăra.
Pe lângă performanţele sportive, Iulia Jaba are rezultate foarte bune şi la şcoală, fiind eleva unuia dintre cele mai prestigioase colegii din municipiul Focşani.

„Profesorii colegiului „Alexandru Ioan Cuza" sunt foarte înţelegători şi mă susţin în tot ceea ce fac. De altfel sunt foarte bucuroşi atunci când obţin premii la competiţiile de taekwondo", conchide Iulia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte de viitor ai?

Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice care se vor desfăşura în anul 2016, însă pentru a ajunge acolo trebuie să mă pregatesc extrem de bine. Însă, până atunci voi continua să particip la campionatele naţionale şi sper să am şansa de a avea din nou adversari de peste hotare. După absolvirea liceului, deşi mai sunt câţiva ani până atunci, mi-ar plăcea sa urmez Facultatea de Medicină.

Ai vreun sportiv pe care îl consideri drept un exemplu demn de urmat?

Nu pot spune că admir un sportiv în mod deosebit. Sunt mai mulţi practicanţi ai artelor marţiale care se remarcă la fiecare competiţie şi încerc sa iau câte ceva bun de la fiecare.


Ce-i place

Îmi place să ascult muzică, să dansez, să ies cu prietenii, să mă plimb şi să mă bucur de frumuseţile naturii. De asemenea, îmi place foarte mult să călătoresc, tocmai de aceea iubesc competiţiile de taekwondo care îmi oferă oportunitatea de a cunoaşte locuri şi oameni noi.

Ce nu-i place

Detest minciuna şi falsitatea. Nu-mi plac persoanele care vor să pară ceea ce nu sunt, dar nici faptul că tinerii de astăzi nu mai acordă poaşa mare atenţie mişcării şi unui stil de viaţă sănătos, din ce în ce mai mulţi fiind adepţi ai sedentarismului.

Profil
Născută.
7 mai 1995, Botoşani
Studii. Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza"
Ocupaţie. Elevă, clasa a IX-a
Familie. O soră

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite