Tragedii întâmplate în văzul tuturor. Imaginile din arhiva British Pathe care îţi taie răsuflarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de tragedii petrecute de-a lungul timpului au fost surprinse de ochiul aparatului de filmat. Imaginile care se află în arhiva British Pathe arată momente şocante care-ţi taie răsuflarea.

La 4 februarie 1912, Parisul era zguduit de moartea unui inventator care a sărit de pe Turnul Eiffel. Franz Reichelt testase în mai multe rânduri un costum-paraşută pentru aviatori, iar de fiecare dată experimentul la care se folosiseră manechine de plastic se terminaseră cu succes.

Austriacul care avea 33 ani era croitor în Franţa şi s-a luptat să obţină de la autorităţi aprobarea pentru testarea invenţiei sale, de la înălţimea Turnului Eiffel. Când, într-un final a obţinut-o, Reichelt a vrut să îmbrace chiar el costumul-paraşută. Ambiţionat de mulţimea de fotoreporteri şi cameramani strânşi la faţa locului, inventatorul nu s-a lăsat convins de argumentele celor din jur, care îi sugerau să folosească tot un manechin de plastic. Franz Reichelt a sărit echipat cu costumul-paraşută, care însă nu s-a deschis. Inventatorul a căzut ca plumbul la pământ, zdrobindu-se de sol.

La 4 iunie 1913, în timpul desfăşurării unei curse de cai la Epsom Derby, sufrageta Emily Davison (41 ani) a intrat pe neaşteptate pe pista de alergare, chiar în faţa calului Anmer al Regelui George. Jockeul n-a mai putut-o evita, iar sufrageta s-a stins din viaţă 4 zile mai târziu, la spital. Gestul extrem al sufragetei, care milita pentru dreptul la vot al femeilor, a fost pus, la un moment dat, pe seama unei erori, mulţi considerând că ea n-ar fi vrut să se sinucidă, ci doar să tragă un semnal de alarmă.

La 25 aprilie 1925, pilotul american de raliuri Frank Lockhart (25 ani) încerca să stabilească un nou record pe plaja Daytona, când automobilului său i s-a spart un cauciuc, probabil în urma unei tăieturi de scoici. Bolidul a scăpa de sub control, rostogolindu-se violent şi aruncându-l pe pilot din postul său. Lockhart a murit pe loc.

La 6 mai 1937, dirijabilul nemţesc Hindenburg LZ 129, cu 97 persoane la bord, a fost distrus în timp ce încerca să aterizeze, în New Jersey, Statele Unite ale Americii. Colosul a fost cuprins de flăcări, iar 35 oameni (pasageri şi membri ai echipajului) şi-au pierdut viaţa. Un muncitor aflat la sol a pierit şi el în prăbuşirea dirijabilului.

La 24 noiembrie 1941, vasul de război HMS Barham din flota britanică s-a scufundat torpilat de un submarin german, în apele Mediteranei. Naugrafagiul a fost urmat de o explozie violentă care a distrus şi ultimele rămăşiţe ale epavei. Dezastrul s-a petrecut atât de rapid, încât 863 membri ai echipajului au murit.

La 6 septembrie 1952, la spectacolul aviatic de la Farnborough, Anglia, 29 spectatori au fost ucişi de prăbuşirea unui avion care făcea demonstraţii acrobatice.

La 11 iunie 1955, pe circuitul de la Le Mans, din Franţa, 83 spectatori erau omorâţi de bolizi scăpaţi de sub control care au părăsit pista cu o viteză ameţitoare şi a ras tribunele de pe margine, lipsite de protecţie.

La 25 septembrie 1958, comandantul unui avion militar, J.D. Russell, a ratat aterizarea pe un heliport naval din Portsmouth, căzând în apele învolburate. Prins în cabina sa, pilotul nu a putut ieşi scufundându-se cu tot cu aparatul de zbor. Russell a murit înecat, sub privirile tuturor, în ciud încercărilor de salvare.

La 16 septembrie 1963, cascadorul paraşutist Gerard Masselin, supranumit Omul-Pasăre, a sărit dintr-un biplan într-un costum de zbor, dar paraşuta nu i s-a deschis.

La 4 ianuarie 1967, Donald Campbell a murit încercând să doboare un record de viteză la pilotat pe apă. „Nu văd nimic. Mă duc...“ au fost ultimele cuvinte ale pilotului englez în vârstă de 45 ani, mort pe lacul Coniston din Lancashire.

Pe aceeaşi temă:

Relicve ale Bătăliei de la Stalingrad. Ce se găseşte şi acum pe câmpul de luptă al celei mai grele încleştări de război

Preotul sinucigaş din Arhiepiscopia Tomisului, înhumat fără straiele bisericeşti. Sicriul a fost dus de la capela mortuară direct la cimitir


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite