VIDEO Plângere penală împotriva conducerii Institutului Oncologic: „Un pacient-pilă netestat din Suceava a infectat 12 cadre medicale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Ungureanu a făcut o declaraţie de presă în faţa Tribunalului Cluj. FOTO: Captura video
Emanuel Ungureanu a făcut o declaraţie de presă în faţa Tribunalului Cluj. FOTO: Captura video

Parlamentarul clujean Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală împotriva coducerii Institutul Oncologic din Cluj. Un număr de 12 cadre medico-sanitare: medici rezidenţi, infirmiere, asistente medicale şi un brancardier au fost infectate de o pilă a managerului Institutului Oncologic din Cluj, dr Cătălin Vlad, a susţinut vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Parlament.

Emanuel Ungureanu a depus, astăzi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătorie împotriva conducerii Institutului Oncologic din Cluj arătând că „au fost infectate 12 cadre medicale, 12 cadre medicale au fost puse în pericol de moarte din cauza unui pacient-pilă a directorului Cătălin Vlad, care a fost introdus pe uşa din dos în Institut, netestat, ştiindu-se că provenea din focarul de COVID Suceava”. 

Ungureanu a amintit că în ciuda faptului că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a susţinut că focarul de COVID -19 de la Institutul Oncologic a avut drept cauză deficienţe de management, iar Direcţia de Sănătate Publică Cluj a precizat că va face o anchetă, nimic nu s-a întâmplat. „Absolut nicio anchetă nu a fost la Institut, nu s-a luat nicio măsură, nu mi s-a răspuns la interpelarea pe care am făcut-o în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor”. 

Pacient-pilă din Suceava nu a fost testat la internare

Ungureanu a relatat faptele aşa cum i-au fost povestite de o parte din personalul medical infectat: 

„Din informaţiile deţinute, managerul Călin Vlad a direcţionat un pacient din focarul Suceava către spital fără a fi urgenţă medicală. Când pacientul din Suceava a intrat în Institut, acesta nu avea în foaia de internare un testul anti-Covid mai vechi de 48 ore. De aceea, acel bolnav a intrat în spital neştiindu-se că e infectat cu Covid, asta e prima neglijenţă gravă. O pilă, aşa cum spunem noi, în timp ce pacienţii intrau în triaj, vă aduceţi aminte cozile imense de la Institut, din luna mai, cozi umilitoare pentru pacienţii cu cancer. Pila medicului Vlad a fost introdusă în spital, evitând zona de triaj. A intrat în spital infectat, fără test făcut în foaie. De aici, urmează un lanţ al erorilor grave şi al neglijenţelor gravă cu caracter penal.” 

Conducerea ar fi refuzat timp de 5 zile testarea cadrelor medicale

Ungureanu a completat cu faptele aşa cum le-a auzit de la un cadru medical din Institut: „pacientul a intrat pe 26 mai în Institut. În 31 mai, făcea un puseu febril. A fost retestat şi a avut rezultat pozitiv în data de 1 iunie 2020. Aici vine fapta penală a conducerii Institutului Oncologic, În intervalul 1 iunie-5 iunie, timp de 5 zile, deşi pceintul a fost pozitiv şi se ştiau cadrele medicale care au avut contact direct cu el, timp de 5 zile acest personalul care a avut contact cu pacientul nu afost testat. 

În data de 2 iunie, rezidenţii, infirmierele, brancardierul, cei care au avut contact direct cu pacientul au cerut în mod expres testarea şi au fost refuzaţi. 

În data de 10 iunie, dpă ce s-au confirmat infectarea a 4 persoane din cadrul secţiei, două cadre medicale, o asistentă şi un rezident, în data de 10 iunie, conducerea Institutului, cu clară intenţie de intidmidare la adresa personalului, a venit cu jurist spitalului şi a sugerat că ei sunt de vină pentru infecţia care s-a răspândit în spital şi că nu au voie să vorbească cu presa sau cu mine.”

„Acestea sunt declaraţii care vor fi date în faţa procurorilor”, a precizat Ungureanu. 

Conducerea Institutului este protejată politic, a mai susţinut parlamentarul. „Mafia medicală din Cluj este strâns legată de mafia politică penelisto-pesedistă care au sufocat de corupţie acest oraş timp de 30 de ani”, a concluzionat Ungureanu. 

Reacţia Institutului Oncologic 

Institutul Oncologic a trimis o reacţie faţă de acuzaţiile aduse de paralmentarul Emanuel Ungureanu: 

„Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” a făcut obiectul unor atacuri fără precedent, total nejustificate, atacuri care au afectat grav atât pacienţii cu cancer, cât şi personalul medical, apreciem că această conduită/atitudine poate fi înţeleasă doar din punct de vedere subiectiv al acestora, din lipsa de vizibilitate sau de activitate profesională, din nevoia de afirmare şi rea-credinţă a unora. 

Raportat la situaţia dată, dorim, pe scurt, să facem următoarele precizări: 

Activitatea Institutului Oncologic, în perioada pandemiei, a avut următoarele prioritāti: - s-au asigurat prioritar şi oportun servicii medicale pacienţilor cu cancer, din toată ţara, în timp ce alte instituţii sanitare au funcţionat la capacitate redusă; - s-au dispus toate măsurile pe care le-am considerat utile, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, în rândul pacienţilor şi al personalului propriu; - s-au dispus măsuri pentru asigurarea stocurilor de materiale şi echipamente medicale, - S-a efectuat periodic informarea şi pregătirea personalului, specific situaţiei date; - s-au efectuat teste RT-PCR, în Departamentul de cercetare, în vederea depistării infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, atât pentru personalul şi pacienţii proprii, cât şi pentru alte instituţii sanitare din judeţul Cluj şi judeţele limitrofe; 

Raportat la pacienţi şi cazuri de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, menţionăm următoarele: - la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, de la începutul pandemiei şi până în prezent, au fost consultaţi şi trataţi peste 13.000 de pacienţi; - toţi pacienţii prezentaţi la consultaţii şi tratament la Institutul Oncologic, au fost triaţi şi testaţi RT-PCR, conform "Metodologiei de supraveghere a Sindromului Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus COVID-19, elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile”, rezultând un număr de 52 de pacienţi pozitivi, care au fost transferaţi la instituţiile sanitare suport COVID-19; - o parte dintre pacienţii testaţi RT-PCR, s-au pozitivat în primele zile după testare, contaminând izolat, un număr de 24 de cadre medicale şi personal auxiliar, care de asemenea au urmat procedurile stabilite prin metodologie. 

Menţionăm faptul că, raportat la fiecare situaţie, Institutul Oncologic a dispus măsuri interne, a informat, în regim de urgenţă, toate instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, respectiv: Instituţia Prefectului, I.J.S.U., D.S.P., M.S., I.N.S.P. precum şi alte instituţii sanitare. De asemenea, toate „Anchetele epidemiologice a evenimentului cu cazuri de infectie cu SARS-CoV-2" au fost comunicate oportun D.S.P. Cluj. 

Activitatea managerială a Institutului Oncologic s-a desfăşurat cu bună credinţă, maximă implicare şi eforturi susţinute, utilizând la maxim resursele umane şi materiale avute la dispoziţie. 

Apreciem faptul că activitatea Institutului Oncologic s-a desfăşurat în deplin consens cu interesul pacientului cu cancer şi în concordanţă cu prevederile legale, argumentele fiind susţinute de actele de control ale Curţii de Conturi, respectiv D.S.P. Cluj. 

Pentru a se clarifica orice suspiciune, suntem dispuşi să solicităm Minstrului Sănătăţii efectuarea unui control de specialitate, pentru a certifica modul în care Institutul Oncologic şi-a desfăşurat activitatea. 

În concluzie, regretăm faptul că munca personalului medical, care s-a dedicat acestei profesii, şi imaginea Institutul Oncologic, este pusă în derizoriu, pe baza unor vorbe aruncate în vânt, fără niciun argument factual”.

Citeşte şi


VIDEO Coadă la Institutul Oncologic din Cluj. Patru cadre medicale au fost depistate cu COVID-19

Sala Polivalentă din Cluj, transformată degeaba în centru de spitalizare Covid-19. Niciun pacient nu i-a trecut până acum pragul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite