Cluj: PORTRET Eric van den Abbeelen prepară mâncare olandeză pentru clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: PORTRET Eric van den Abbeelen prepară mâncare olandeză pentru clujeni
Cluj: PORTRET Eric van den Abbeelen prepară mâncare olandeză pentru clujeni

Sosit în 2000 în România, olandeyul s-a îndrăgostit de Cluj şi a decis să deschidă un restaurant cu specific batav.

Profil
Născut: 29 septembrie 1970, în Olanda
Studii: Business, la Tilburg
Familie: căsătorit, are un copil de două luni

Eric van den Abbeelen a devenit, de câteva zile, bucătarul preferat al olandezilor din Cluj. El a deschis, în incinta Iulius Mall, un restaurant fast-food în care le oferă conaţionalilor săi, şi nu numai, preparate specifice din Ţara Lalelelor. „Am avut de mult timp această idee, dar abia acum am reuşit să o pun în practică”, spune Eric, care a ajuns în România în urmă cu nouă ani.

„Lucram în Olanda, pentru o companie care producea încălţăminte şi care a achiziţionat o fabrică la Reghin. Atunci, eram responsabil cu achiziţia de materie primă, iar când s-a deschis fabrica din România, am preluat aceste responsabilităţi aici. Din start, m-am îndrăgostit de această ţară”, mărturiseşte olandezul, care de atunci nu s-a mai întors în ţara natală decât în vacanţă, mai ales că aici şi-a găsit jumătatea, soţia Claudia. „Nu mai vreau să plec de aici. Poate doar în sudul Italiei sau sudul Spaniei, undee mereu cald”, glumeşte Eric.

După ce a decis să rămână în România, olandezul a căutat momentul potrivit pentru a-şi pune în aplicare ideea de a deschide un restaurant. „De cinci ani mă gândesc, dar mereu am amânat momentul deschiderii, din diverse motive”, spune el. Ceea ce l-a convins să pornească afacerea a fost faptul că a rămas fără slujba de consultant pe care o avea la o companie olandeză. „Am căutat vreme de o lună un job, iar când mi-am dat seama că în contextul economic actual e foarte greu, am decis să îmi pun în aplicare ideea. Am găsit spaţiul din Iulius Mall, care se potriveşte foarte bine ideii restaurantului, astfel că i-am dat drumul”, povesteşte olandezul, care nu doar conduce restaurantul, ci este şi bucătar.

VEZI AICI CE CREDE ERIC DESPRE CLUJ

„Ingredientele  sunt aduse toate din Olanda, iar mâncarea o prepar pe loc, astfel încât să fie mereu proaspătă”, spune Eric. Printre felurile pe care le prepară se numără „frikandell”, „kroket”, „kaasouffe”, „nasi” sau „bami”, preparate extrem de apreciate în Olanda, dar necunoscute românilor. „Nu e nimic ciudat. Conţin carne de pui, vită sau porc şi sunt pentru toate gusturile – dulci, picante – astfel că oricine va fi încântat de ele, sunt convins”, mai spune Eric van den Abbeelen.

Ce-i place
„Îmi place să ies în oraş, să stau pe terasă alături de prieteni”, spune olandezul, care se declară pasionat de maşini şi de cursele de Formula 1.

Ce nu-i place
„Mereu am probleme cu trezitul de dimineaţă. De asemenea, cum nu prea sunt sportiv de felul meu, prefer să merg cu maşina decât pe jos”, afirmă Eric.

Ce v-a atras în România?
Vremea, mult mai prietenoasă decât în Olanda, dar şi faptul că femeile sunt mult mai frumoase. De asemenea, oamenii care sunt foarte amabili şi prietenoşi.

Cui i se adresează preparatele pe care le aveţi?
Cei mai mulţi clienţii au fost, la început, olandezii din Cluj. Dar pe viitor sunt convins că studenţii vor aprecia ceea ce le oferim şi vor apela din ce în ce mai des la noi.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite