Fabrica de vitamine din broccoli. Cât găteşti leguma-minune care omoară bacteriile, la ce te uiţi când o cumperi
0Considerat un aliment cu proprietăţi uluitoare, broccoli, legumă verde cu gust şi aspect de conopidă, este foarte bogat în vitamine şi minerale. Deşi broccoli conţine glucide, vitamina A şi C, atunci când cumpărăm un astfel de aliment trebuie să ştim cum să-l alegem. Dacă este verde deschis sau gălbui, atunci este semn de calitate proastă, iar substanţele nutritive nu sunt atât de pregnante.
„O cească cu aceste bucheţele verzi oferă aproximativ 74 mg de calciu, împreună cu 120 mg de vitamina C care va ajuta corpul să absoarbă mai usor calciul. Broccoli conţine de asemenea, mari cantităţi de vitamina K, vitamina A, acid folic şi fibre. În 200 de grame de broccoli se găseşte mai multă vitamina C decât într-o portocală. Broccoli este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, acid folic si minerale precum calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor, dar şi sulf şi preţioasă vitamina K”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.
Nutritioniştii susţin că broccoli este una dintre legumele cele mai bogate în substante anticancerigene. Conţinutul mare de sulf are efecte benefice antivirale şi antibiotice. Broccoli, un excelent cardioprotector, are capacitatea de a regla tensiunea şi de a o menţine în limite normale.
Substanţa miraculoasă, numită sulforan
“Broccoli este considerat alimentul numărul unu de lupta împotriva cancerului, graţie compoziţiei sale de sulforafan, pe care îl simţi la miros când broccoli este gătit în exces. Această compoziţie dă semnal genelor noastre să stimuleze producţia de enzime care detoxifiază potenţialele produse cu compoziţie ce poate cauza cancerul. Sulforafanul omoară şi bacteria care cauzează ulcerele, respectiv helicobacter pilori.
Broccoli este o sursă foarte mare de calciu şi potasiu, obţinute altfel decât prin lactate. Vitamina C şi beta-carotenul din broccoli protejează ochii de cataractă şi păzesc celulele de atacul radicalilor liberi care afectează memoria”, explică specialistul. Există dovezi ştiinţifice ca broccoli reduce şi efectul negativ cauzat de colesterolul rău LDL şi ajută la reducerea riscului de diabet.
Cum se consumă
Broccoli este foarte gustos mâncat crud, în salată alături de orice alte legume: ridichi, salată verde, ceapă verde, roşie, castraveţi, ardei gras, asezonat cu ulei de măsline. Dacă totuşi nu preferi gustul de broccoli crud, fierbe bucheţelele de broccoli pentru 3-4 minute până când sunt încă crocante. Nu le găti în foarte multă apă pentru ca nutrienţii rămân în apă. Mănâncă buchetele cu cotor cu tot, pentru că acestea conţin mult beta caroten.
Cum să alegi corect broccoli când îl cumperi
Alege broccoli care are buchetele verde foarte închis sau mov/albastrui, ele conţin mai multă vitamina C şi betacaroten decât cele verde deschis sau gălbui. Dacă broccoli are flori este semn de calitate proastă.
Vă recomandăm şi: