Remedii care destind arterele. Cele mai sănătoase plante care subţiază sângele, ce contraindicaţii au şi cum trebuie băute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile au propietăţi antioxidante FOTO Shutterstock
Ceaiurile au propietăţi antioxidante FOTO Shutterstock

Pentru a a menţine în formă cele mai fine şi delicate vase de sânge este important să le furnizăm substanţele hrănitoare de care au nevoie. Trei plante banale pot face minuni în sistemul circulator.Flavonoidele sunt substanţe naturale care protejează vasele sangvine.


Ele întăresc capilarele, dilată vasele de sânge îmbunătăţind circulaţia venoasă şi subţiind sângele, previn formarea colesterolului rău oprind astfel formarea aterosclerozei şi, nu în ultimul rând, scad tensiunea arterială.
Sursele naturale importante de bioflavonoide sunt ceaiul verde, de iasomie şi de păducel. Este dovedit ştiinţific faptul că flavonoizii exercită efecte benefice asupra vaselor de sânge şi în ceea ce priveşte procesele inflamatorii: cresc tonusul venos astfel încât să împiedice sângele să stagneze, măresc rezistenţă vasculară şi diminuează permeabilitatea vaselor. De asemenea, îmbunătăţesc circulaţia, reduc edemele şi stările inflamatorii.

Păducelul, un excelent diuretic

Una dintre plantele tămăduitoare, păducelul, un bun diuretic, este recunoscut mai ales pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiac. Medicii ne sfătuiesc să fim precauţi: o cură cu ceai de păducel trebuie făcută sub supraveghere de specialitate, deoarece o doză depăşită poate crea grave probleme de sănătate.
“Mecanismul de acţiune se bazează pe conţinutul în antioxidanţi al păducelului, care cauzează relaxarea muşchilor netezi ai inimii şi dilatarea vaselor de sânge, scăzând astfel presiunea şi permiţând creşterea fluxului sanguin. Următoarele afecţiuni care beneficiază de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea. În plus, ceaiul de păducel creşte puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiac”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Atenţie la reacţiile negative!

Dacă sunteţi alergici la orice plantă din familia Rosaceae (trandafiri, căpşune, pere, caise, mere sau vişine), este posibil să aveţi reacţii negative la păducel. Păducelul este contraindicat atunci când se administrează orice tip de medicamente. Este bine să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a bea ceai de păducel, dacă luaţi medicamente pentru orice afecţiune.

Păducelul poate să crească activitatea digoxinei (folosită pentru aritmie), a beta blocantelor sau blocante ale canalelor de calciu (folosite pentru dilatarea vaselor de sânge sau pentru reducerea tensiunii arteriale), sau a antidepresivelor. Păducelul are proprietatea de a subţia sângele, aşa că dacă luaţi medicamente anticoagulante sau antiplachetare adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe să beţi ceai de păducel.

Iasomia combate radicalii liberi

Şi iasomia, floarea din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esenţiale din lume, îmbunătăţeşte circulaţia. Beneficiile ceaiului de iasomie sunt multiple. Planta conţine cafeină, ideală pentru a pierde kilogramele în plus. “Antioxidanţii care se găsesc în ceaiul de iasomie luptă împotriva radicalilor liberi şi protejează celulele, menţinând pielea elastică şi catifelată. De asemenea, conform studiilor medicale s-a stabilit că antioxidanţii din ceai scad colesterolul şi nivelul trigliceridelor, atunci când alimentaţia e bogată în grăsimi”, explică specialistul.
Ceaiul de iasomie are numeroase proprietăţi. Nu este energizant precum ceaiul verde, cu care adesea se asociază, dar calmează, relaxează şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reglând, în acelaşi timp, şi tensiunea arterială. Ceaiul se recomandă ca relaxant în perioadele cu stress crescut ori foarte solicitante din punct de vedere fizic sau psihic.

“Ceaiul de iasomie care se găseşte în magazinele româneşti provine din China. Infuzia se prepară dintr-o cană de apă pusă la fiert. După ce apa începe sa clocotească, se mai lasă pe foc două minute, apoi se adaugă frunzele sau florile de iasomie şi se ţine acoperit 15 minute. Se strecoară şi se bea îndată ca să nu se piardă proprietăţile specifice vitaminei C”, explică Marina Grigore, apifitoterapeut..

Ceaiul verde destinde arterele

Consumat cu prudenţă, ceaiul verde, poate aduce numai beneficii organismului.  Are proprietăţi antioxidante datorită substanţelor care combat radicalii liberi, substanţe numite polifenoli şi catechinele, flavonoide şi alcaloizi şi are efect diuretic şi stimulator al metabolismului.  Ceaiul verde face arterele coronariene mai suple şi mai rezistente la variaţiile presiunii sângelui.

Aceasta este descoperirea unei echipe de medici cardiologi de la Centrul Medical din Atena, care au experimentat ceaiul verde, cafeina diluată şi apa caldă pe un grup de grup de 14 voluntari. Acestora li s-a cerut să bea cele trei lichide în trei momente diferite. Concluziile experimentului au arătat o diluare netă a arterelor, în urma ingerării băuturii asiatice. Ceaiul verde ar favoriza astfel secretia la nivel celular a unei substanţe ce permite destinderea vaselor sangvine şi libera circulaţie a sângelui. Flavonoidele, produse secundare din metabolismul plantelor, cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante, ar fi la originea acestui mecanism. Acestea se găsesc în toate ceaiurile, dar în ceaiul verde, ele sunt mai puţin oxidate şi, deci, mai eficiente.

Vă recomandăm şi:

Planta care vindecă răni grave. Efectele tămăduitoare ale gălbenelelor, cea mai puternică armă împotriva infecţiilor

10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite