Exerciţiu de alarmare publică. Sirenele vor fi puse în funcţiune timp de o oră
0Când auziţi sirena şi sunteţi într-o situaţie reală, înseamnă că sunteţi în pericol. Ar trebui sa părăsiţi în grabă locuinţa şi să vă adăpostiţi în subsoluri sau în adăposturi de protecţie civilă. Sirenele sună miercuri în tot Călăraşiul, de la ora 10.00 la 11.00. Este un exerciţiu de alarmare publică.
Sirenele vor răsuna din nou, miercuri, în toată ţara, în cadrul unei exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare-alarmare a populaţiei. Acţiunea, denumită generic ”Miercurea sirenelor”, se desfăşoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Exerciţiul de alarmare va avea loc începând cu ora 10.00.
"Prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care vă asigurăm că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice", au transmis reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) .
În România există trei tipuri de alarme: alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) şi alarmă aeriană (15 sunete). Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
Cum recunoşti alarmele
Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
Semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.