VIDEO Spitalul Judeţean Buzău, între neajunsuri şi scandaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Buzău
Spitalul Judeţean Buzău

Cel mai mare spital din judeţul Buzău este chiar el un „bolnav” cronic, pentru care cu greu se găseşte tratament. Suferă din cauza lipsei de personal, a dotării învechite sau a condiţiilor de cazare precare, stări ce provoacă frustrări atât în rândul personalului, cât şi al pacienţilor.

Managementul spitalului judeţean a întocmit cu mult timp în urmă o listă a problemelor, pe care a transmis-o autorităţilor. Au fost şi sunt încă probleme din cauza deficitului de personal, cu suprasolicitarea medicilor existenţi şi a personalului medico-sanitar.

Medicii spitalului judeţean se plâng de dotare tehnică slabă, spaţii inadecvate pentru standardele actuale şi faţă de solicitări, condiţii hoteliere neatractive pentru mulţi pacienţi, disfuncţionalităţi la asigurarea service-ului aparaturii existente şi a aprovizionării cu medicamente, materiale medicale şi reactivi.

La capitolul neajunsuri mai sunt trecute: lipsa unei strategii de achiziţionare şi integrare a noilor tehnologii medicale, prin lipsa unei finanţări ritmice, şi lipsa unor mijloace proprii de transport al pacienţilor pentru consulturi interdisciplinare sau tratamente specifice.

Chiar în aceste zile, conducerea spitalului face eforturi disperate pentru a rezolva problema deficitului de medici. După ce, luna trecută, s-a reuşit angajarea a patru medici, deşi fuseseră scoase la concurs de două ori mai multe posturi, pentru noiembrie, cea mai mare unitate medicală din judeţ a anunţat concurs pentru ocuparea a şase posturi de medici.

Este vorba de un post de medic orelist, un medic specialist pentru secţia de Oncologie şi două posturi pentru cardiologi. Se caută, de asemenea, un medic pentru Unitatea Primiri Urgenţe dar şi un medic pentru specialitatea Radiologie şi imagistică medicală, pentru laboratorul de profil.

Pentru medicii tineri care vor veni să profeseze la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Consiliul Judeţean Buzău, care are în administrare unitatea medicală, promite chiar locuinţe de serviciu şi alte facilităţi, care să le permită acestora să poată supravieţui. Conducerea Spitalului Judeţean anunţă că va permite înscrierea la concurs şi a medicilor rezidenţi, aflaţi în ultimul an de pregătire. 

Toate problemele care persistă în spitalul buzoian generează stări de tensiune între medicii suprasolicitaţi şi pacienţii care răbufnesc atunci când se simt nedreptăţiţi. ”Dacă nu le bagi bani în buzunar, nu se uită nimeni la tine. Am dat zilnic câte 10 lei la infirmiere, două pe zi, dimineaţa şi seara, cum vin ele în tură. Între 20 de lei şi 40 de lei dai la asistentă iar pentru medic vorbeşti deja de milioane de lei vechi. O sută de lei, aşa, pentru ceva simplu. Nu mai spun că pentru anumite medicamente sau alte substanţe te trimit în afara spitalului să dai şi acolo zeci şi sute de lei”, spune însoţitorul unei bolnave.

Tensiunile şi frustrările adunate de ambele părţi au generat scandaluri uriaşe, soldate cu acuzaţii grave de neglijenţă adresate personalului medical. Cel mai recent datează din luna octombrie, anul acesta, şi a pornit de la rudele unei femei de 54 de ani, care a murit la reanimare, în urma unui infarct miocardic, după ce bolnava ar fi zăbovit câteva ore pe holurile unităţii.

Aurica Şuşu începuse să se simtă rău cu două zile înainte să ajungă la spital. Fiul cel mare a decis să cheme salvarea, după ce a observat că mama lui se vaită din ce în ce mai tare de dureri în piept. Acesta declara că mama sa a ajuns în atenţia unui medic de la UPU după mai bine de două ore de la apelul la 112. 

”Eu am sunat la ambulanţă la ora 11 fără 10 minute şi mi-au spus că nu e disponibilă nicio ambulanţă. După aceea, am sunat iar, la ora 11 şi 11 minute, şi mi-au spus, la fel, că nu e disponibilă nicio ambulanţă. Pe la 11 şi jumătate a venit ambulanţa. I-au luat tensiunea, au adus-o la spital. În jur de ora unu, au dus-o la camera de gardă”, a declarat Marian Şuşu, fiul pacientei. 

  

Pacienta a fost plimbată de la Urgenţe, la Cardiologie, iar ulterior a ajuns la Terapie Intensivă, unde a şi murit în jurul orei 16. Rudele cred că femeia putea fi salvată, dacă intra la timp în tratamentul specific afecţiunilor cardiace.

”Consider vinovat pe cel care a considerat că asta nu e o urgenţă şi pe cine nu a dus-o mai repede să vadă un medic, pentru că doamnele de la urgenţe, când vii şi spui că nu mai poate, spun că sunt alţii mai grav. Nu se poate aşa ceva. Aşa se aşteaptă aici, câte două, trei ore. După care, uite rezultatul: moare un om. Dacă ar fi văzut-o cineva mai devreme, poate că s-ar mai fi făcut ceva pentru ea”, a declarat Simona Bârlă, o rudă de-a pacientei.

   

Medicii spitalului buzoian, acuzaţi că au intervenit cu întârziere, au reacţionat imediat şi au declarat că au fost respectaţi timpii de aşteptare în triajul de la urgenţe dar că femeia a fost adusă la spital atât de târziu, încât nicio măsură medicală nu mai putea salva inima bolnavă.  

”Bolnava a fost văzută de specialist la 2.30, la 3 si un pic transferată la ATI. La 2.30 avea tratamentul primit cu anticoagulant, cu statină, cu oxigenoterapie. Bolnava a fost reţinută în spital, în secţia de cardiologie, pe unitatea de terapie intensivă, coronariană, pentru că starea s-a agravat, a fost transferată rapid în secţia de ATI, unde boala a evoluat iar evoluţia a fost nefavorabilă”, a declarat Mircea Constantinescu, medic cardiolog.   

Scandalul copiilor legaţi de pat a ajuns în presa internaţională

Cel mai răsunător scandal care a zguduit spitalul a fost la începutul anului, atunci când imagini incredibile cu copii legaţi de mâini şi picioare de gratiile paturilor au ajuns în presa centrală şi internaţională. Medicul de pe secţia de pediatrie spunea atunci că au fost câţiva copii cu probleme psihice şi recunoaştea că măsura a fost luată din cauza lipsei personalului medical.

A fost întocmit un dosar care a ajuns repede pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Au pornit cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji. În paralel, autorităţile judeţene din Buzău au cerut sancţiuni.

Astfel, medicul şef de secţie şi asistenta şefă din secţia de pediatrie au fost destituite din funcţiile de conducere deţinute. Asistenta medicală şi infirmiera de salon s-au ales cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de două luni. 

Şi la Maternitatea din Buzău, secţie exterioară a Spitalului Judeţean, sunt probleme, mai ales din cauza vechimii clădirii

Unitatea funcţionează în acelaşi sediu de peste 40 de ani. Potrivit unui raport de control efectuat la solicitarea Prefecturii de către Direcţia de Sănătate Publică Buzău, funcţionează într-o clădire cu un grad avansat de uzură, nu se respectă circuitele funcţionale, nu se respectă raportul suprafaţă/pat/bolnav, sunt defecţiuni la instalaţia sanitară, mobilierul are un grad avansat de uzură, iar recipienţii pentru deşeuri sunt în cantităţi insuficiente.

   

Clădirea în care funcţionează maternitatea din Buzău este construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost cea de puşcărie. Din 1970 şi până în ziua de astăzi a funcţionat neîncetat fără reparaţii capitale. Începând cu subsolul, unde sunt vestiarele personalului medical şi terminând cu sălile de operaţie, totul este într-o avansată stare de degradare.

La fel şi echipamentele medicale. Primirea urgenţelor nu se poate face decât într-un singur cabinet, pentru naşteri sunt trei săli, iar pentru operaţii, doar două, din necesarul de şase. Din cauza spaţiului insuficient nu se pot face intervenţii laparoscopice, deşi personalul este pregătit, iar aparatura nouă nu poate fi folosită.

Pentru paciente şi rudele acestora, mai deranjante decât condiţiile din spital sunt însă „pretenţiile” personalului. „Am născut acum câteva luni şi m-a costat cezariana 20 de milioane de lei vechi. Am dat zece la doctori şi alte zece, şpagă, la asistente, iar dacă nu le băgai în buzunar făceau spume. Mi-au vorbit foarte urât, până le-am băgat ceva în buzunar”, ne-a declarat o mămică.

Din fericire, o nouă maternitate este pe cale să devină funcţională din prima parte a anului viitor. Iniţial, autorităţile din Buzău au inaugurat pe 1 iunie 2012 noua unitate medicală a judeţului, construită cu o investiţie de aproape 80 de milioane de lei. Panglica a fost tăiată în plină campanie electorală pentru alegerile locale, de către fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. Inaugurarea a avut loc doar din raţiuni legate de imagine, fără ca spitalul să fie funcţional şi să deţină avizele sanitare necesare, fiind dotată provizoriu cu aparatura închiriată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite