VIDEO Cum au cinat câteva zeci de buzoieni într-o beznă profundă. Experienţa s-a încheiat cu o strângere de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de buzoieni au avut parte, duminică seară, de o experienţă inedită. Ei şi-au testat simţurile luând cina pe întuneric, la un local din oraş. Timp de 90 de minute, mesenii au perceput universul din jurul lor numai prin sunet, arome, gust şi texturi sesizate prin pipăit.

Buzoienii veniţi să ia cina pe întuneric au fost îndrumaţi la mese de nevăzători, mult mai abili în bezna creată în restaurant. 

Mulţi s-au lăsat din curiozitate atraşi în experimentul pus la cale de Fundaţia Comunitară din Buzău.

Participanţii la ospăţul nocturn cu durata de o oră şi jumătate au avut parte de un meniu surpriză, cu aperitiv, fel principal şi desert, pe care l-au descoperit, piesă cu piesă, prin orice alt stimul în afară de cel vizual. 

După un scurt concert la chitară, tot pe întuneric, localul s-a luminat în aplauzele protagoniştilor.

Imagine indisponibilă

Cina pe întuneric este un concept inventat în 1999 de un călugăr din Elveţia. Acest experiment activează simţurile, oferă o altă perspectivă asupra mâncărurilor degustate şi ascute auzul, capacitatea de concentrare şi de empatie.

”Personal m-am gândit că prezenţa unei persoane valide aici va aprecia mult mai mult în cazul de faţă vederea după ce 90 de minute ai stat în întuneric”, a declarat Cornel Iosif, organizator.

Fondurile stânse cu ocazia acestui eveniment vor susţine financiar dezvoltarea unei aplicaţii pe telefon, AutoBuz, care le va oferi nevăzătorilor în timp real informaţiile disponibile despre rutele autobuzelor şi timpul de aşteptare. 

Aplicaţia va fi realizată de programatorul Ştefan Moisei, fost elev al liceului pentru nevăzători din Buzău.

”Deoarece infrastructura tehnică există cumva, m-am gândit că este destul de uşor de realizat o aplicaţie care să spună exact ce autobuz ajunge în staţie şi când, lucrul acesta fiind posibil datorită unor aparate GPS care sunt deja instalate în autobuz”, a declarat Ştefan Moisei.

”O să discut cu cei de la Transbus să îmbunătăţim ideea de a exista acest soft prin care să se ştie ce număr are autobuzul care soseşte în staţie. Mă bucur că am fost invitat aici”, a declarat Constantin Toma, primarul Buzăului, unul dintre participanţii la experiment.

Donaţia minimă a fost de 50 de lei de persoană, însă participanţii au contribuit cu un ajutor suplimentar. Pentru a finanţa dezvoltarea aplicaţiei, grupul de iniţiativă a avut nevoie de 2.000 de lei şi acces la datele GPS ale autobuzelor din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite