La maternitatea Buzău „nu există risc de infectare cu stafilococ auriu”. Este răspunsul autorităţilor la acuzaţia unui buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Maternitatea din Buzău nu prezintă risc de îmbolnăvire a bebeluşilor cu stafilococ auriu. Asigurările vin ca reacţie a conducerii spitalului şi a Direcţiei de Sănătate Publică la afirmaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora ar „ascunde prezenţa în secţia de Neonatologie a stafilococului auriu şi astfel devin complici la îmbolnăvirea a zeci de noi născuţi şi a mămicilor, dar şi a personalului din maternitate”.

Medicii epidemiologi dau asigurări că unitatea medicală nu prezintă vreun risc de infectare pentru nou-născuţi ori paciente. 

Conducerea Spitalului Judeţean precizează că Maternitatea din Buzău, care a fost deschisă în urmă cu doi ani, este una dintre cele mai moderne din ţară printr-o investiţie de peste 16 de milioane de euro. 

Saloanele de zi, rezervele, sălile de naştere, de operaţii, cele de terapie intensivă dar şi secţia de neonatologie au fost amenajate şi dotate cu aparatură şi mobilier de ultimă generaţie, iar dezinfecţia se face conform unor protocoale bine stabilite.

Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean, şi medicul epidemiolog Carmen Scîntei au transmis publicului larg că este vorba de o interpretare greşită a unor date dintr-un raport intern.

Raportul remis de DSP Buzău indică o mare încărcătură microbiană pe toate suporturile cercetate, dar şi prezenţa germenilor hemolitici, în speţă Staphylococus aureus, în aeromicrofloră. 

În document se recomandă declanşarea sistemului de alertă şi răspuns rapid la nivelul secţiei, prin aplicarea mai multor proceduri de igienizare, dezinfecţie sau chiar dezafectarea temporară a salonului primire nou născuţi.

„În Spitalul Judeţean este totul sub control, nu se pune viaţa în pericol a pacienţilor şi mai ales a copiilor. Vreau să asigur mămicile care vin să nască la Maternitatea Buzău că pot veni liniştite şi nu avem probleme în acest sens”, a declarat managerul S.J.U. Buzău Claudiu Damian.

Totul a pornit de la publicarea în spaţiul public a unui document intern prin care conducerea DSP Buzău recomandă, în urma unui control la Maternitatea Buzău, luarea urgentă a unor măsuri de dezinfecţie suplimentară cât şi a unor noi reguli pentru personalul medical şi pentru vizitatori.

„Nu avem infecţii asociate asistenţei medicale în secţia de nou născuţi. Autocontroalele s-au făcut în cadrul unui plan program pe care orice unitate sanitară este obligată să le facă şi să le aplice şi au rolul de a ne sensibiliza pe noi specialiştii despre posibilitatea apariţiei unor riscuri care pot declanşa fenomene epidemiologice nedorite. Descoperirea unor germeni ne-a făcut să luăm atitudine dar ceea ce s-a descoperit la Maternitate este în cadrul normalului şi nu am ieşit cu nimic din tipar faţă de alte unităţi sanitare ci chiar stăm mai bine ca alte unităţi sanitare”, a declarat epidemiologul Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

În ceea ce priveşte documentul apărut în spaţiul public managerul spitalului, Claudiu Damian, spune că este un document prin care DSP Buzău a recomandat conducerii spitalului impunerea unor dezinfecţii şi a unor noi reguli de vizitare tocmai pentru a se limita numărul de infecţii iar conducerea spitalului a dispus imediat implementare acelor măsuri nicidecum ascunderea infecţiilor. 

Totodată conducerea spitalului a demarat o anchetă internă pentru a se stabili cum a ajuns documentul în spaţiul public şi a anunţat organele abilitate pentru că fapta în sine contravine legii.

Stafilococul auriu este o bacterie periculoasă care se răspândeşte mai ales în spitale si maternităţi. Aproximativ 30% dintre oameni sunt purtători de stafilococ auriu, o bacterie care populează cavitatea nazală şi pielea. 

Stafilococul poate produce infecţii, sinuzite, pneumonii, iar în cazul bebeluşilor născuţi prematur chiar septicemie. La aceste afecţiuni sunt însă predispuse doar anumite persoane. Medicii epidemiologi avertizeaza ca stafilococul auriu se transmite foarte des prin strănut sau tuse. 

De aceea, pentru a evita contaminarea este nevoie de respectarea stricta a regulilor de igienă, deoarece germenii acestei bacterii sunt rezistenţi.

După scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns cu infecţii stafilocice la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, Ministerul Sanatatii a ordonat controale la toate maternităţile din ţară. Verificarile vor viza condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalele de sterilizare şi dezinfecţie, precum si a circuitelor medicale. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite