Colonie de lilieci cu potcoavă, viitoarea atracţie a Muzeului Chihlimbarului de la Colţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: bellinghamherald.com
Sursa foto: bellinghamherald.com

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, din judeţul Buzău, va avea o nouă atracţie pentru vizitatori. Aceştia vor putea urmări pe monitoarele din muzeu imagini în direct dintr-o colonie de lilieci mici cu potcoavă. Liliecii de la Colţi fac parte din cea mai mică specie de lilieci cu potcoavă din România.

Reabilitat şi modernizat de curând, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi este unul dintre obiectivele turistice importante de pe Valea Buzăului. Spaţiul expoziţional a fost redat circuitului turistic la începutul lunii septembrie 2020.

  

Din 2021, turiştii din toată ţara şi de dincolo de hotarele ei vor descoperi la muzeu o nouă atracţie: liliecii cu potcoavă.

Cel mai probabil, familia de lilieci şi-a facut adăpost în podul clădirii din Colţi încă din primăvară. În luna august 2020, în timpul lucrărilor de consolidare a clădirii muzeului, angajaţii Muzeului Judeţean au descoperit în pod o colonie de lilieci. 

Conducerea instituţiei a sesizat Asociaţia pentru Protecţia Liliacului. Aşa a aflat că cele peste 50 de exemplare de liliac din podul muzeului de la Colţi fac parte din specia liliacului pitic cu potcoavă, selectat ca „Specia de liliac al anului 2018“ de către BatLife Europe.

„Am luat legătura cu Centrul pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor de la Cluj care ne-a trimis un reprezentant pentru a identifica tipul de colonie şi specia. Aşa am aflat că este o colonie maternă de liliac pitic cu potcoavă, formată din 50-60 de exemplare”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

Protecţia liliecilor mici cu potcoavă, o specie destul de rară, se poate realiza în primul rând prin păstrarea locaţiei în care s-au stabilit şi prin protecţia habitatuluii de vânătoare.

image

Sursa zooland.ro

Reprezentanţii Muzeului Judeţean au hotărât să profite de prezenţa liliecilor în podul Muzeului Chihlimbarului de la Colţi şi să facă din aceasta o nouă atracţie pentru vizitatori. 

„Vom monta în podul muzeului o serie de echipamente care să transmită live şi să fie conectate la monitoarele de jos, din expoziţie. Înţeleg că sunt echipamente speciale pentru monitorizarea liliecilor care să nu perturbe modul acestora de mişcare şi comunicare”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean.

buzau

Turiştii care vor veni în vizită la Muzeul Chihlimbarului vor avea surpriza de a urmări transmisia video în direct din colonia din pod şi vor primi informaţii despre liliecii cu potcoavă de pe un panou explicativ.

Liliecii de la Colţi fac parte din cea mai mică specie de lilieci cu potcoavă din România şi sunt caracterizaţi prin nasul în formă de potcoavă, cu ajutorul căruia emit ultrasunete pentru a se hrăni cu insecte şi pentru a se orienta. 

Liliacul mic cu potcoavă este o specie de talie foarte mică. Casele, bisericile sau alte clădiri sunt folosite de specie pentru creşterea puilor în timpul verii. 

Habitatele de hrănire preferate sunt pădurile, gardurile vii, livezile, în general zonele verzi în care liliecii mici cu potcoavă vânează molii, muştele de voal, ţânţăraşi şi alte insecte. În timpul iernii această specie poate fi găsită în hibernare în peşteri, tunele, mine şi pivniţe.

Imagine indisponibilă

Liliecii cu potcoavă prezintă o structură nazală specifică, un pliu în formă de potcoavă de la care li se trage numele. Dacă majoritatea liliecilor emit ultrasunete din gură, aceşti lilieci adună ultrasunetele în „potcoavă”, emiţând semnalele de ecolocaţie din nas. 

Cercetările au arătat că forma potcoavei permite liliecilor să concentreze ultrasunetele într-un fascicul direcţionat. 

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, cunoscută ca „patria ambrei”, este unic în România. Spaţiul expoziţional a fost redat circuitului turistic la începutul lunii septembrie 2020, după un amplu proces de reabilitare.  

Printre exponatele Muzeului Chihlimbarului se află un set de bijuterii din această răşină fosilizată, purtate de Elena Ceauşescu. După modernizare, muzeul de la Colţi are o vitrină smart unică în ţară, iar sala dedicată florilor de mină pare desprinsă dintr-un film SF.

buzau

Anual, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi primeşte 15.000 de vizitatori. Adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, respectiv 809 piese din bulgări de chihlimbar şi chihlimbar brut.

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi brute, printre ele fiind cel mai mare bulgăre de chihlimbar din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Soreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar.

În apropierea muzeului se află o galerie săpată în anii ’70 de autorităţi, exclusiv în scop turistic. Mina are aproximativ 30 de metri lungime şi un diametru de 1,8 metri. Pereţii au fost consolidaţi cu armătură şi un strat gros din beton, iar în interior a fost amenajată o mică expoziţie cu unelte ale minerilor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite