FOTO Nici măcar primarul nu este mulţumit de felul cum s-a făcut deszăpezirea la Brăila. Firmele implicate vor fi plătite în funcţie de eficienţă
0Modul cum s-a desfăşurat dezăpezirea în municipiul Brăila l-a nemulţumit inclusiv pe primarul Aurel Simionescu. Acesta spune că nu le-ar da o notă mai mare de 7,5 firmelor care au acţionat cu utilaje şi că acestea vor primi bani în funcţie de eficienţa pe care au avut-o.
Primarul spune că au fost situaţii în care s-au folosite utilaje necorespunzătoare, care nu au curăţat stratul de zăpadă şi de gheaţă aşa cum ar fi trebuit.”Acele tractoare cu lamă, care au bandă jos de cauciuc, sunt foarte bune de intervenit în condiţiile în care este o zăpadă afânată. Atunci o iau şi o dau în lateral. În momentul în care a îngheţat stratul respectiv de zăpadă sau s-a bătătorit datorită traficului, eficienţa acelor tractoare este scăzută. Atunci, în spaţiul respectiv trebuie intervenit cu altceva, în speţă, cu lamă metalică, cu utilaje mai grele, vole, etc.", a declarat Simionescu.
Edilul şef a dat ca exemple Calea Călăraşului sau bulevardul Indpendenţei, spunând că acestea nu au fost curăţate de zăpadă corespunzător şi, drept urmare, nici facturile nu vor fi aşa cum şi-ar dori firmele de deszăpezire.
"De exemplu, Bulevardul Independenţei trebuia să fie negru. Cum este? «Aşa şi aşa». Cât are? «75%». Ei, atunci voi aţi muncit de 75%. Asta e viaţa!", a explicat primarul modul cum se va proceda la împărţirea banilor.
Trebuie remarcat, totuşi, faptul că edilul-şef s-a referit la artere principale, gen Calea Călăraşilor sau bulevardul Independenţei, pe care se poate circula destul de bine la ora actuală. Dacă ar lua în calcul cum arată străzile secundare, din cartiere precum Chercea, Brăiliţa, Lacu Dulce sau Radu Negru, Simionescu ar trebui să-i sancţioneze serios pe cei care s-au ocupat de deszăpezire. Asta deoarece pe multe dintre aceste străzi s-a acţionat târziu, după ce zăpada deja se bătătorise, astfel că pe carosabil s-au format făgaşe îngheţate, ce reprezintă un pericol atât pentru traficul rutier cât şi pentru pietoni.
După cum se ştie, pe raza municipiului Brăila operaţiunile de deszăpezire sunt executate de cele trei firme de salubrizare - RER, Braicata şi Eco. Ca să îşi completeze parcul auto, acestea mai închiriază utilaje şi de la terţe firme. În principiu, plata se face pe ora de funcţionare a fiecărui utilaj însă, după cum a precizat primarul Simionescu, se va ţine cont şi de felul cum au acţionat utilajele în cauză. Asta după ce, de foarte multe ori, brăilenii au reclamat faptul că anumite utilaje patrulează prin oraş cu lama ridicată, fără a îndepărta efectiv zăpada de pe carosabil.
Citiţi şi