Primarul care a refuzat merele date de Guvern elevilor: „Să le mănânce ei aşa, stricate!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredan Buraga primarul din comuna botoşăneană Mihălăşeni a hotărât să returneze merele date elevilor FOTO botosaneanul.ro
Loredan Buraga primarul din comuna botoşăneană Mihălăşeni a hotărât să returneze merele date elevilor FOTO botosaneanul.ro

Un primar din judeţul Botoşani a decis să returneze Consiliului Judeţean, merele oferite de Guvern prin program naţional, drept gustare sănătoasă elevilor. Edilul este revoltat că merele primite de şcolarii din comuna pe care o conduce, Mihălăşeni, erau stricate, mici, ofilite şi pline de pete negre.

Loredan Buraga, primarul comunei botoşănene Mihălăşeni, este primul primar din ţară care a returnat Guvernului merele oferite elevilor, prin program naţional. Primarul botoşănean spune că merele au fost date în bătaie de joc, stricate şi ofilite.

Mere necomestibile

Merele oferite de Guvern prin program naţional de încurajare a consumului de fructe elevilor din toate judeţele ţării nu au fost pe placul edilului din localitatea Mihălăşeni, judeţul Botoşani. Mai precis, primarul Loredan Buraga spune că a primit reclamaţii de la profesorii şi de la directorul şcolii din comună că cele 30 de kilograme de mere, primite de elevi în ultimele luni ale lui 2014, sunt de o calitate execrabilă. 

„Am văzut şi eu merele acelea. Nu se puteau consuma. Nici măcar 100 de grame nu aveau. Erau stricate, cu găuri, pătate. Cei care le-au trimis chiar nu s-au gândit că le mănâncă nişte copii? Să le mănânce ei aşa, stricate”, spune revoltat Loredan Buraga. Totodată, primarul a încărcat merele şi le-a trimis pachet înapoi distribuitorului. 

mere

Merele distribuite în şcoli, sunt din spusele primarului din Mihălăşeni la fel de stricate precum cel din imagine

De altfel şi aici edilul are o dilemă. Pe sectorul său, licitaţia a fost câşitgată de firma Spicul 2 din Dorohoi, cea care trebuia să ofere merele copiilor în şcoli. Cu toate acestea, cei care au adus fructele păreau să fie de la o altă firmă care distribuie mere în judeţul Botoşani, dar în alt sector. Şi aici ar fi vorba de firma Lival Import Export care ar trebui să asigure aprovizionarea pe zona 6 a comunei Suliţa.

Cine se ocupă cu distribuirea merelor

Programul guvernamental „fructe în şcoli”, prin care este promovat consumul de alimente sănătoase, se aplică în teritoriu de Consiliul Judeţean. Instituţia organizează o licitaţie pentru stabilirea furnizorilor de mere în şcoli. În judeţul Botoşani, împărţit pe 7 zone, operează trei firme, Spicul, Lival Import Export şi Five Continents. Cei care distribuie trebuie să asigure mere de 120 de grame la 54.000 de elevi. În comuna Mihălăşeni, primarul spune că merele nici măcar nu avea gramajul necesar. 

„Alea nu erau mere de 120 de grame. Erau mici tare. Şi am spus, unele nu putea fi mâncate! Erau prea stricate!”, adaugă Buraga. Şefii de la Consiliul Judeţean spun că recepţia o fac directorii de şcoli, ei fiind singuri care pot reclama calitatea merelor. 

achitei

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei

„Să facă documente directorii de şcoli că merele nu corespund calitativ. Şi, mai ales, dacă nu corespund, să nu le primească! În acest fel, vom şti dacă putem şi ar trebui să imputăm ceva agenţilor economici responsabili. Bineînţeles că nu vom tolera bătaia de joc”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei. Programul „fructe în şcoli” a costat statul român la Botoşani, un milion de lei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Consiliul Judeţean Arad cumpără peste trei milioane de mere

Programul "Mărul în şcoli" începe cu întârziere în Maramureş. Peste 40.000 de copii aşteaptă merele

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite