FOTO Mii de credincioşi au stat la coadă pentru agheasma de Bobotează. Preoţii au sfinţit până şi apa de la robinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii din Botoşani au venit la biserică după apă sfinţită FOTO Cosmin Zamfirache
Credincioşii din Botoşani au venit la biserică după apă sfinţită FOTO Cosmin Zamfirache

De Bobotează, mii de botoşăneni au venit la biserici pentru a primi apă sfinţită. Propriu-zis preoţii au realizat marea taină a sfinţirii apei, transformând-o în aghiazmă şi oferind-o credincioşilor. Feţele bisericeşti din Botoşani au decis să sfinţească şi apa care curge la robinete, blagoslovind bazinele de tratare şi distribuţie a apei.

Sărbătoarea Bobotezei a fost marcată astăzi la toate bisericile din judeţul Botoşani. Apa obişnuită a fost pusă în butoaie de dimineaţă şi în urma unei slujbe ţinute de preoţi, a fost transformată în aghiazmă. Din butoaiele amplasate în curtea bisericilor, feţele bisericeşti au împărţit oamenilor apa sfinţită cu busuioc. 

Credincioşii au stat la coadă de dimineaţă deşi gerul ”muşca”, fiind înregistrate temeperturi de -16 grade Celsius. După ce luau apa, oamenii au mers să se închine la icoane. 

”În fiecare an merg după apă sfinţită. Mă simt bine, simt că respect credinţa. Oricum altceva nu ne-a mai rămas”, spune o botoşăneancă venită după aghiazmă. Cu Boboteaza au fost preoţii şi la Spitalul Judeţean ”Mavromati” la pacienţii internaţi. 

Au sfinţit apa de la robinete

La Botoşani de Bobotează este singura zi din an când la robinete în loc de apă potabilă, curge apă sfinţită. Preoţii au ritual, inaugurat anul trecut, mai precis. Se duc la staţia de epurarea de la Cătămărăşti, la trei kilometri de municipiul Botoşani şi sfinţesc uriaşele bazine de unde apa potabilă filtrată şi tratată este transmisă prin conducte la apartamentele şi casel botoşănenilor.  Prezente la slujbă au fost şi oficialităţile judeţului, prefectul Costică Macaleţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu.

epurare

 Preoţii au sfinţit şi apa care va ajunge la robinetele botoşănenilor FOTO botosaneanul.ro

Tradiţia Bobotezei

Boboteaza sau epifania este sărbătorită în fiecare an pe 6 ianuarie atât de biserica ortodoxă dar şi de cea catolică. Propriu-zis această sărbătoare încheie anul dar şi sărbătorile de iarnă începute în Ajunul Crăciunului. 

Boboteaza  numită şi Teofania semnifică Arătarea Domnului, revelaţia sau mai bine zis botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, oficiat de Ioan Botezătorul, văzut ca o revelarea către omenire a lui Iisus Hristors, Fiul lui Dumnezeu. Tradiţia ortodoxă pe lângă sfinţirea apei, folosirea busuiocului, a crucii de ghiaţă aminteşte de consumarea tradiţională a piftiei, grâului fiert şi a vinului roşu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Arădenii au participat în număr mare la slujbele dedicate sărbătorii de Bobotează

FOTO VIDEO Groparul proxenet de la cimitirul Vaslui, desemnat de preoţi să împartă agheasma vasluienilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite