Ţăranul din Botoşani care a inventat un sistem online unic prin care a strâns sute de mii de euro pentru copii bolnavi şi a mobilizat români din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
placinta

Vlad Plăcintă, agricultor într-un cătun din Botoşani, înfăptuieşte miracole cu discreţie. A pus la punct o platformă de donaţii unică în România şi a strâns sute de mii de euro, cu ajutorul cărora a salvat până acum vieţile a 50 de copii grav bolnavi.

Vlad Plăcintă are 29 de ani, este căsătorit şi locuieşte în satul Boscoteni, comuna Frumuşica, un cătun situat la 37 de kilometri de municipiul Botoşani. Este agricultor, la fel ca aproape toţi consătenii. 

După o zi grea de muncă, însă, Vlad se retrage în camera sa şi, din faţa calculatorului, începe o altă misiune: salvează vieţi de copii. Alături de mama şi de fratele său, toţi săteni din Boscoteni, au fondat o asociaţie umanitară, „Salvează o inimă“, care beneficiază de singura platformă din ţară pentru strângerea donaţiilor 

online în timp real.  

Misiune începută cu un blog religios

Vlad Plăcintă, fondatorul asociaţiei, spune că de mic a visat să-i ajute pe ceilalţi. Abia după 23 de ani, prin intermediu internetului, a început să-şi pună visele în practică. „Eu sunt pasionat de calculatoare şi am făcut un blog acum şase ani, care se numea «Botoşăneanul ortodox», unde am postat apeluri umanitare. Pe lângă faptul că prezentam articole religioase, am zis să caut ajutor şi pentru nevoiaşi, în special pentru copii“, povesteşte Vlad Plăcintă. 

A urmat, în anul 2012, o experienţă care i-a schimbat viaţa lui Vlad Plăcintă. Mergând în pelerinaj la mănăstirea Zosin, din judeţul Botoşani, a descoperit o familie care căuta ajutor pentru copilul lor de numai 1 an şi 4 luni, bolnav de tetrapareză spastică. 

vlad

”Biroul” lui Vlad Plăcintă din casa părintească de la Boscoteni. Locul unde a început ”Salvaţi o inimă” FOTO Cosmin Zamfirache

„Lăsau pliante cu numărul lor de telefon şi i-am sunat. Le-am spus că vreau să fac ceva mai mult pentru ei. Am pus mâna pe telefon şi am început să sun pe la cunoscuţi, pe la ziare, pe la oricine cunoşteam. Stăteam şi noaptea şi căutam. Intram pe bloguri şi lăsam comentarii în numele mamei“, precizează Vlad. 

Cum a apărut asociaţia ”Salvează o inimă”

Atunci Vlad şi-a construit un blog special pentru donaţii. Se numea „Să fim oameni“ şi promova absolut toate cazurile umanitare întâlnite. Alegea copii cu probleme medicale grave şi cu posibilităţi materiale reduse. Rezultatele nu erau însă la nivelul aşteptărilor. 

„Procesatorul de plăţi nu putea face contract pe persoană fizică, doream să fac evenimente pentru a prezenta cazurile, dar nu aveam statut. Totul era anevoios. Şi atunci m-am hotărât să fac o asociaţie“, povesteşte Vlad. Pe 17 decembrie 2012, Vlad fondează împreună cu fratele său, George, şi mama sa, Maria, asociaţia „Salvează o inimă“, nume inspirat de un caz pe care Vlad l-a promovat pe blogul său. 

Platformă de donaţii cu transparenţă maximă

Imediat ce a pus pe picioare asociaţia, Vlad a început să-şi caute colaboratori în toată ţara. A cercetat pe internet specialişti în toate domeniile care ar fi putut face voluntariat. „Mi-am dorit mereu ca donaţiile să fie online. Să lăsăm libertate oamenilor: să aleagă dacă vor să doneze sau nu. Nu-mi place sistemul acesta din uşă-n uşă. Totodată, doream ca în online totul să fie transparent, donatorul să vadă ce se întâmplă cu banii lui. Aveam nevoie de specialişti să facă voluntariat la asociaţie. Bineînţeles, am petrecut ore, zile, săptămâni căutând pe internet“, spune Vlad.

marius

 Marius Bucur, specialistul IT din Elveţia care a creat site-ul FOTO arhiva personala Marius Bucur

Şi aşa l-a cunoscut pe Marius Bucur, un inginer IT din Elveţia care lucrează pentru Google. „Colaborarea cu Vlad a început în martie 2014 când m-a rugat să implementez o soluţie de plată pentru site-ul asociaţiei. Mi-a găsit datele de contact de pe un articol vechi al blogului meu. Am fost impresionat de voinţa lui Vlad de a ajuta oameni, de campaniile organizate, şi de atunci am devenit programatorul platformei salveazaoinima.ro“, precizează Marius Bucur. 

Specialistul IT român a construit o platformă unicat în România. „Este singura platformă de donaţii «în timp real» din România, oferind o transparenţă maximă donatorilor. Fiecare donaţie va incrementa în timp real suma strânsă pentru campania respectivă. De asemenea, este singura platformă care suportă toate metodele de plată principale: card, SMS, Paypal, donaţie prin firmă online“, explică Marius.

Un sfert de milion de euro în doi ani

Odată cu apariţia platformei de donaţii online, Vlad a putut să ajute cu adevărat zeci de copii. Principiul este simplu. „Fiecare caz este afişat pe site, cu toate detaliile şi povestea cazului. Întotdeauna, sunt updateuri la caz, pentru a vedea evoluţia copilului. Transparenţa este maximă, fiecare donator vede exact ce se întâmplă cu banii lui“, spune Vlad. Cazurile şi site-ul sunt promovate de Vlad şi de echipa sa de voluntari pe toate reţelele sociale şi pe toate motoarele de căutare. 

În prezent, asociaţia are 18 membri, jurişti, psihologi şi alţi specialişti din Bucureşti, Bacău,Timişoara sau Iaşi, voluntari găsiţi în mediul virtual. Perseverenţa botoşăneanului l-a ajutat ca, în doar doi ani, să încheie contracte de parteneriat cu clinica Monza din Bucureşti, specializată pe cardiologie şi ortopedie, dar şi cu spitalul privat din Turcia, Acibadem. Seriozitatea lui Vlad, dar şi platforma online transparentă pentru donatori au adus rezultate neaşteptate. 

site

Site-ul pe care Vlad Plăcintă strânge donaţii

În doar doi ani, s-au strâns aproape un sfert de milion de euro şi a avut recorduri de 63.000 de euro în trei luni sau 20.000 de lei în 7 zile.Tânărul din Boscoteni spune că donatorii sunt din toate categoriile sociale, dar predomină mamele: „Ele dau cei mai mulţi bani. Probabil se gândesc că şi copilul lor ar fi putut fi în această situaţie“. După fiecare donaţie, binefăcătorul primeşte un mesaj de mulţumire, iar de multe ori, donatorii, beneficiarii, dar şi membrii asociaţiei leagă prietenii pe reţelele sociale.

50 de copii au primit o şansă la viaţă

În urma donaţiilor, 50 de copii pentru care Vlad a făcut campanie online au primit o nouă şansă la viaţă. Cazurile au fost diverse, de la tetrapareze spastice la boli cardiovasculare grave. Au existat însă şi provocări. 

prisacaru

Elena Prisacariu este fericită că fiul ei este acum sănătos, cu ajutorul asociaţiei FOTO Cosmin Zamfirache

„Cel mai dificil caz din punct de vedere financiar, dar şi medical, a fost în Mureş, anul acesta. Un copil de 2 ani a suferit arsuri şi mutilări grave la nivelul feţei după ce a explodat o maşină în curtea casei. Avea nevoie de 70.000 de euro pentru o operaţie de reconstrucţie facială în Turcia. Credeam că este imposibil aşa ceva. Miracolul s-a produs. În trei săptămânii aveam deja 30.000 de euro strânşi“, spune Vlad Plăcintă. 

„Copilul meu este bine. I-a salvat viaţa!“

Agricultorul din Boscoteni este considerat un erou de către părinţii copiilor salvaţi. „Eram într-o situaţie critică. Copilul avea o malformaţie la inimă încă de la naştere. N-a fost depistată decât pe la 4 luni. Medicii ne-au speriat şi ne-au spus că este în fază terminală. Fără o operaţie de urgenţă se stingea. Printr-o cunoştinţă am aflat de asociaţia lui Vlad. L-am contactat şi, după ce i-am arătat actele medicale, în doar şapte zile a strâns 20.000 de lei pentru operaţie. Nu aveam de unde să luăm atâţia bani, locuim şi în chirie, iar salariile sunt mici. L-am operat de cinci luni şi copilul este bine. I-a salvat viaţa“, spune Elena Prisacariu (foto), mama unui băieţel de 10 luni, operat pe cord la Bucureşti. În plus, asociaţia plăteşte lunar tratamentul pentru opt copii grav bolnavi. Este vorba de micuţi cu tetrapareză spastică sau epidermoliză buloasă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

FOTO Casa Share, proiectul inimos al voluntarilor de pe Facebook: construiesc din donaţii şi fără a fi plătiţi a cincea locuinţă destinată unei familii sărace

Donaţii pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite