Bistriţa: Sistem nou de alertare a populaţiei după moartea unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Bodaşcu a murit după ce a fost surprins de un val de uzinare de la Barajul Colibiţa
Darius Bodaşcu a murit după ce a fost surprins de un val de uzinare de la Barajul Colibiţa

După ce luni valul de uzinare a Barajului de la Colibiţa a ucis un adolescent de 15 ani autorităţile locale au pus la punct, în sfârşit, un sistem de alertare a populaţiei. Primarii susţin că acesta le pasează doar lor răspunderea şi nu rezolvă problema

Alertarea se va face de aici înainte prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care a primit dispoziţie de la prefect să avertizeze primarii prin SMS înainte ca Barajului de la Colibiţa să înceapă uzinarea. Prefectul Cristian Florian  i-a chemat în această dimineaţă pe reprezentanţii SGA, Hidroelectrica şi ISU pentru a găsi un mod comun de a avertiza zilnic locuitorii comunelor din aval de Barajul Colibiţa. „Am convenit ca cei de la Baraj să anunţe Apele Române, iar cei de la SGA vor comunica la ISU.  Apoi, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă va avertiza primarii prin sms-uri când are loc uzinarea", a explicat prefectul Florian modul de funcţionare  a noului sistem de avertizare.

Povestea copilului resuscitat de SMURD după 45 de minute

Hidroelectrica, greu de urnit

Imediat după moartea lui Darius Bodaşcu, băiatul de 15 ani ucis de un val de uzinare de la Barajul Colibiţa, atât reprezentanţii Hidrolectrica cât şi cei ai SGA s-au arătat sceptici în privinţa reuşitei unui program de avertizare a locuitorilor din aval de baraj: „ Nu există un program fix pentru uzinare , este greu să avertizezi populaţia, o facem doar în situaţii de urgenţă, din păcate această problemă ne depăşeşte pe noi ca instituţie", spune Mirela Bărbos , purtătorul de cuvânt al SGA Bistriţa. Directorul Hidrolectrica Cluj, Horaţiu Cătărig a declarat în schimb că decizia nu le aparţine: „uzinarea de la Barajul Colibiţa este decisă, la fel ca în cazul tuturor hidrocentralelor de dispecerul energetic naţional, noi la sucursale executăm ordinele. Ne pare teribil de rău pentru ce s-a întâmplat, dar din păcate, noi nu prea avem ce face. Oricum pe acele răuri scăldatul este interzis", declara  Cătărig.

Primarii sunt sceptici

Primarii comunelor din aval de baraj cred că sistemul nu este funcţional: „Dacă ne avertizează la ora 24,00 să spunem că uzinează, noi ce facem, ieşim în pijamale să batem toba în sat? este foarte complicat, problema nu este rezolvată aşa", crede Vasile Laba, primarul din Bistriţa-Bârgăului. Nici şefii primăriei din comuna în care s-a întâmplat nenorocirea, Prundu-Bârgăului, nu cred că noul sistem rezolvă vreo problemă: „e o aberaţie, ce să facem noi dacă ne trimite ISU sms? Să trimitem poliţiştii comunitari să păzească răul Bistriţa pe 4 kilometri ? Au vrut să scape de problemă şi ne-au pasat-o nouă", crede  viceprimarul din Prundu-Bârgăului, Ilie Vlad. Acesta spune că mult mai funcţional ar fi fost ca uzinarea să se facă, pe timpul verii doar noaptea , când oamenii nu intră în apă, sau ca cei de la Baraj să dea drumul apei treptat şi nu cu debit mare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite